Tuesday, July 23, 2013

Buzy tapi tetap nak update jugak

Alhamdulillah sekejap da masuk 14ramadhan..Tapi aku da tuang puasa 2ari atas sebab kesihatan..Sedeh memang sedih tak dapat puasa penuh tapi nak buat cam mana kesihatan aku tak mengizinkan untuk berpuasa..
Sekarang tengah super busy sebab nak audit jadinya aku terpaksa postpone nak pegi follow up checkup dekat hospital..haihla harap takdela sakit yang merbahaya..

Nie kena update laju-laju..maklomla aku nie lau update suka melalut dulu..tapi kali nie serius takkan melalut jauh sangat sebab buzy sangat-sangat nie tapi sebab update log..huhu

ari ahad lepas 21/07/2013 genap Adelia Zahra 15bulan..Makin bijak makin mengada makin manja,sume makinla..Lau nak update satu persatu memang tak jadila aku buzy untuk audit..huhu

Sekarang kan yang aku perasan yaya dah susah nak bagi kerjasama bila nak amik gambar dia..Bila dia nmpak aku pegang henpon pastu panggil nama dia mulala dia pandang sekejap pastu buat2 pandang ke lain tau..Arghhh stressnya la,camne nak amik gambar raya nanti nak oii!!

Dia bajet cam cun melecung sangattt..Bila kita panggil nama dok sebut comel la cantikla pandang sipi jer pastu siap lentok kepala mata pandang lain..jangan nanti dah besar cita-cita ko nak jadi model yer nak,pengsan mama nie hah..



Sejak dah ada kaki nie aku ase berkali gakla jatuh siap bertelur lagi dahi..huhu jalan tue bukanla stabil mana tapi suka beno jalan berlari last-last tak dapat imbang badan tergolekla terhantukla tue macam-macam cop mohor ada kat badan..
Haihla anak lasak dah macam boboboi dah mama nengoknya..nasibla rambut pun tetap taknak tumbuh jadinya mama isytihar raya kali nie awak akan dipaksa rela memakai headband besar setaman..


Okla nak sambung balik settlekan untuk audit..Debor wei selagi tak settle..Nak siapkan entry sekangkang kera nie pun dah bape kali save dalam draft..hewhew

babai..selamat berbuka puasa!!



*raya taon nie mama raya dengan yaya jelah..nasib ada tokma atuk ngan maklong ;(

Tuesday, July 16, 2013

Sape Nak Order

Disebabkan ramai gak yang tanya pasal rempeyek nie, kau bukak order..
Tapi nie aku tolong kawan ofis tau,kalau korang berkenaan aku tolong belikan..

Tak salah kita sama-sama berkongsi kesedapan makanan kan disamping menolong orang meniaga..

Nie harga nya yer..

Satu Bekas ( ada 50keping ) harga RM18
Satu Plastik ( ada 65keping ) harga RM20




Kalau ada sape-sape yang berminat bole sms/wasap/line/wechat/call aku dekat 
no. 0196932157 zura

Order diterima sampai minggu nie jer kiranya sampai Jumaatla..rasa memang dijaminla..

Menggugat Keimanan Sungguh

Alhamdulillah da ari ke7 puasa..

Dan aku masih lagi tak tuang puasa yer even taon nie amat mencabar pulak puasa bila mengepam..Lemau letih lesu lapar haus aduhai sumenya adalah.Teruk betul cam budak kecik tapi tuelah hakikatnya..

Taon lepas elok jer puasa penuh takde masalah pown..Takkanla sebab puasa taon nie aku takde amik vitamin langsung tue buat aku letih..Hurmmm nampak sangat aku kena amik multivitamin untuk puasa taon nie..Mengada sungguh badan aku nie manja~

Macam biasala khen bila puasa jer nak raya mestila ada kuih muihla biskut raya kerepek raya bagai yang ditempah kan..Korang tak ke??
Eleh tak nak mengaku la tue.. ^_^

Aku salah sorang yang kemain berantu mengorder macam-macam..pantang ada yang jual mula la aku nak beli..Bukan apa aku kesian tau nengok yang menjual nie kalau tak der yang membeli..
Eh tapi jangan plak korang tahu kelemahan aku nie korang dah terpikir nak menjual kat aku,parah wei...Aku nie pantang lau orang buat muka sedih meniaga mulala aku nak beli sume kekadang tah pape jer pown..huhu



Taon nie aku takdelah memborong sangat-sangat pown..aku cuba membeli secara berhemah gitew~
Biskut raya kali nie aku beli sejenis jer..Eh tak silap 2jenis jer..Tengok nie sume sebab kesian punya pasal la langsung aku dah terbeli satu lagi..
Takpelah kita membantu mana yang mampu..Kalau banyak sangat kat umah nanti aku bawakla balik kampung khen..

Aku dah pesan awal-awal kat yang meniaga bagi segala mak nenek yang aku order tue dekat nak raya..Sekali hari nie aku dah dapat rempeyek yamg aku order..

Nie dia macam suruh aku beli lagi jer untuk raya plak sebab dah yang nie dia bagi masa awal puasa sure akan terluak gak yang nie..Bijak terlebeh plak yang meniaga nie tau, aku tolong dia dia kenakan aku balik..Huwarghhhhh

takdelah dia amik sume nie dari kampung..dia kata dia bawak ckit-ckit sebab pegi keje naik tren jadi kenalah bawak ckit-ckit nanti dah nak raya da setle..
Yelah pandai dia punya settle jer fikir habis aku punya terliur ni dia tak fikir lak!!!! Ko memang kijammm!!

Sedap woi rempeyek nie..aku terjatuh chenta masa dia bagi tester,dahla bagi tester sekeping besar tue xda nak patah-patah kecik-kecik bagi rasa..
sekali kau makan tergeget ikan bilis masin kot walalalala wei lagila aku suka..Aku nie hantu masin..
Terus aku order sebalang dan sepeket.{sepeket dapat esok]
Walaupun aku tak gemar kacang sebab bila makan kacang otomotik masa peod jer muka aku naik jerawat,hah rimass..

Tapi disebabkan kesedapan yang tak boleh dicakap jadi harusla kita mengorder terus..Nampak gayanya selamat jugak diakikah time buka petang karang nie.hukhuk
Dari start dapat atdi asikla aku tenungnya..hahahahaha burok sungguh perangai

eh eh Okla nak tido jap..rileks mata..

bye,assalammualaikum ..

Friday, July 12, 2013

Sesi Menghabiskan Duit Yang Tak Berapa Nak Kencang

Alhamdulillah dah Jumaat..Masih bernafas lagi sehingga ke ari nie..
Ceh ayat kemain tak bole belah langsung..

Ai terpaksa jump citer pasal expo dulu dari cite pasal accident yang hari nie genap semniggu accident tue terjadi..[Gigih ko update yer lau pasal bab2 soping nie]

Hari nie 12hb-14hb Julai 2013 bertempat di Mid Valley berlangsungnya parenthood expo 2013..Kemain gigih aku sorang-sorang pergi sana tau dahla bulan puasa perut pulak dari pagi buat hal..
Tapi apa ada hal soping punya pasal hilang sume sakit tue..Terapi la orang kata..[hihi]

Sampai-sampai aku cam pelik cikitla sebab suasana tak macam sebelum nie..kalau sebelum nie toksah citerla kepdatan umatnya macam mana tapi kali nie rileks jer jalan satu booth ke satu booth tue..Takdala sampai nak berlaga punggung montok dada lebar dengan orang..fuhhh*


Aku pergi lunch hour tadi..maklomla pergi cepat balik cpeat boleh tidor pulak..perghh pakej tue* Habis nak watpe lagi bukan boleh makan pun jadi elokla aku tido..
Kepala aku pusing sebenarnya lepas pam susu pagi tadi tapi sanggup kutahan segalanya demi baby expo tau..Pening sebab dapat 8oz kot sekali pam pagi tadi..Syabas bete,hasil makan kurma dengan alfalfa kot..huhu



Aku masuk-masuk jer hall 3 ada nampak booth Combi dengan Friso..Sekali jalan depan cikit boleh plak kaki nie pergi berenti..Hah habisla mesti lari bujet aku sebab akan terjadi pembelian yang tidak dirancang..
Sebelah Combi ada booth jual toys ok..Ko paham tak toysssss!!
Memula nengok cneggitue jer sekali terpegang yang harga RM10 la RM20 la mulala tetiba cam parkinson..
Langsung stuck kat booth nie dekat 20minit..Tapi sebab xramai sangat orang jadi ko nak tengok pilih ramas pegang belek setiap satu toys tue lelama takde hal la..

Aku nie patkal la balik keje naik tren kalau tak aku da rembat toys yang besar-besar..susah plak aku fikir balik naik tren bwak barang besar beserta tuan besar..opsss  aku dah lama aim nak beli kitchen set tue tapi cini cam harga kurang murah kot sebab aku ada dapat yang lagi murah cikit..even beza rm10 tetap murah gak khen!*

Mmeula aku tak nak beli toys tue tapi tengok aku terpegang harga rm20 jer aku belikan jugakla untuk yaya..biasalah mak-mak nie kan perangai memang tak bole diramal..


Depan booth mainan nie booth pampers Huggies dengan susu Friso tak silap..Jadinya agak sesak cikitla sebab orang nak beli pampers kan..tapi tetap tak sesesak expo yang sebelum nie..

Agaknya sebab bulan puasa lepas tue plak expo nie buat tengah-tengah bulan kan jadi faham-faham jelah..Nie nak raya lagi banyak nak guna duit,tapi aku apa kesah takder duit nak raya aku korekla tabung buluh pecahkan tambung kucing..[ngeee] Burok sungguh perangai!



Antara booth yang ada Huggies, Combi, Medela, Pegion, Heinz, Fabulous Mom, Pureen, Mam eh banyak lagila..Nak sebut satu-satu baik aku buat entry khas pasal BOOTH APA YANG ADA DI BABY EXPO 12-14/7/2013..hah amik ko kemain Caps lock lagi..hahahahaha

jangan mare eh gurau saje..

Seronok betul bila dapat apa yang diidamkan..aku memang target kali nie nak beli dekat Pigeon, Mam dengan Heinz jer..Dah mamypoko tak masuk kan..ok gak jimat cikit duit..huhu
Heinz nie aku memang teruja kalau ada sebab bukan senang nak dapat..Kalau dekat pasaraya pun bukan sume ada..
Jadinya bila Heinz ada amsuk dekat baby expo aku tetiba naik syeikh mesti pergi walau apa terjadi..
Tapi aku takdala borong beria pun sebab aku sedar gaji lambat lagi jadi belanja harus berhemah yer..

Pureen berada di Hall 1 yer..berserta dengan Heinz..Kedai mainan murah di Hall 3 Pigeon dan Mam di Hall 2..Tue jelah yang aku ingat sebab tue jer yang aku pergi..
Eh ada satu booth tue jual kasut cantik-cantik gak..Tapi tak bole nak masuk sebab ramai gak orang..Tak pelah nanti kita tengok kat butik Guess ke Gap jelah eh nak..Ceh berlagak nak mam**s butik kunun..Ala kasila chance kan nak buat-buat berduit!!!*



Eh on the way nak balik jumpa simaskot nie depan pintu..Comel giler okeh maskot Huggies siap pakai pampers..Pampers belah belakang dah nak terbarai siap aku cam nampak montots dia lak..Alaamak batal puasa..Gigih aku kejar maskot nie nak amik gambar dia tau mujur dia bagi kerjasama..

Alahai bila tengok maskot nie mulala nak syahdu ingat anak..Lau anak aku tengok nie dia suka..Suka buli..
Aku nie dulu penakot giler dengan maskot ke bertopeng ke tapi sejak ada anak yang berani nie kenala aku pun berlagak berani..Kata supermom kan!!!* Superla sangat..


tetiba dari expo boleh plak terlajak pergi singgah Daiso pastu Carre4 plak..Aku pergi dengan kawan sebab kawan aku keje area Midvalley nie bestla dia..
Tue dia tak heran dah lau ab expo ke jcard sale berlagak hokey cakap,nyampah ai tau..

Eh aku baru tahu yang beli barang dekat care4 lagi murah dari Giant..Kawan aku tadi beli ikan siakap besar tau tapi bukan kira gram ke apa kira piece jer cam paper lak rm6 sajo..dahla besar gak ikan siakap tue,pastu beli ikan pari debab gak isinya pastu beli kentangla cili api rm0.90 jer tapi tak tahula bape gram kan sume total rm8.50 sajo..Korang bayangkan rm8.50 sajo siap bole dapat ikan siakap dengan pari,ubi kentang cili api bawang putih..Ish terkagum japla aku kat care4 tue..

Tapi kalau aku beli nak watpe plak kan..Dah kata duduk dengan mak jadinya sume mak da settle kan..Tinggal balik makan sajo..Buruk punya perangai anak!

Aku kan da masuk 3ari kita puasa tapi satu netry pun aku takder nak update lagi pasal lauk pauk berbuka bersahur..Teringin gak nak buat entry tapi bila dah nampak makanan langsung lupa ingatan pasal nak amik gambar yang aku ingat bila time sume dah habis jer habis camno tue..
Tak pelah nanti aku update terus pasal menu pagi raya la..kahkahkah keji betul baru puasa 3ari dah sibuk pasal raya..


Hasil sopingan arinie..Tak sangka aku bole behave berbelanja kali nie..Sebenarnya bukan bole behave tapi sebab bujet cukup untuk sampai gaji jer..cer kalau duit tue ada lebeh banyak memang aku sanggup dok expo tue sehari suntuk yang salu aku buat cam sebelum-sebelum nie.. [haha]

Okla rasanya cukupla karangan arinie..kepala da pusing balik nie..sanggup aku tak tido semata-mata nak buat entry expo nie..Harap korang bacala pastu komen tau,jagalah cikit hati aku nie lau tak nanti keje aku nak sentap jer pastu lari pergi bilik air nangis..huwarghhhh   Hover sangat citer ko, zura..

tatatata..wasalam

Tuesday, July 9, 2013

Alhamdulillah Bertemu Kembali Ramadhan

Salam Selasa..
Alhamdulillah syukur sangat masih berpeluang untuk menaip entry dalam blog suam-suam kuku nie..Ikutkan hati nie masih lagi dalam keadaan truma,terkejut tapi xpelah slow-slow kita kasi coolkan hati~

Untuk peringatan buat aku akan datang aku nak share pasal aku terlibat dalam kemalangan pagi Jumaat lepas..Masih terbayang dan terngiang-ngiang lagi bunyi pelanggaran itu..
Mujurla takda melibatkan kematian..

Tapi sebelum tue aku nak mengambil kesempatan dan peluang yang ada nie untuk mengucapkan Selamat Berpuasa dan Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 2013..

Aku minta maaf andai aku ada terkasar bahasa ada yang tersinggung dengan kelakuan or kata-kata aku..Aku manusia biasa yang tak pernah lepas dari kesilapan~


Teruja sangat aku nak sambut puasa tahun nie.. manala tahu kan nie puasa terakhir yang dapat aku nikmati!*

Tahun nie merupakan tahun kedua aku menyambut puasa dengan anakanda terchenta, Adelia Zahra..Tahun nie juga kali kedua aku berpuasa dalam keadaan aku masih mengepam dipejabat 2x sehari dan masih breastfeed anak tanpa campuran formula milk lagi..Harap-harap dapatla aku teruskan keperluan wajib anak aku nie sama macam tahun lepas..Insyallah~

Tahun lepas aku dapat puasa penuh..Agak-agak tahun nie dapat tak puasa penuh macam tahun lepas??
Kalau puasa penuh tahun nie aku dabel triple syukur sangat sebab mana tahu rezeki yaya nak dapat adik tahun depan..

Kita hanya merancang saja yang tentukan bukan kerja kita tapi kita perlu berusaha la kan..Insyallah mana tahu rezeki ramadhan kali nie.. [0-0]




Kalau ada sape-sape yang tak ingat niat puasa dan doa buka puasa aku sharekan dekat sini sekali..

Semoga Ramadhan kali nie dapatla kita manfaatkan dengan sebaik-baiknya..

Aku berharap dan berdoa Ramadhan tahun nie akan lebeh bermakna buat aku dan family..Akan membuat aku lebeh sabar tenang kuat menghadapi ujian dariNya..


Selamat Berpuasa untuk semua..


Monday, July 1, 2013

Jamu Mata Sebelum Puasa


Monday Blues kata ko!!!
sekejap jer dah masuk bulan Julai,kurang dari 10ari kita umat Islam akan mula berpuasa..Weehuu~
Tak sabarnya nak sambut Ramadhan kali nie..Tiap-tiap tahun aku teruja nak sambut puasa sebab tak sabar nak pergi bazar ramadhan dan terawih..Tapi terawih nie tak pernah full pown ikut mood..Jangan ikut perangai aku nie eh!!! Derr aku jujur nie tak tipu tau..

Tahun nie aku nak sangat bawak yaya pergi terawih..taon lepas dia baby taon nie dia dah besar cikit dan da bole faham cikit kot..Lau tak faham pun sekurang-kurangnya aku nak ajar jugak..
Hari Sabtu nie baru nak pergi cari telekung untuk dia..Terujanya nak tengok anak dara mama pakai telekung yang super cute tue nanti..
Ya Allah terujanya sangat nak tunggu puasa tahun nie..Raya toksah ceritala kan lagi super excited tapi nanti orang kata teruknya zura nie belom puasa dah sibuik citer raya..Ngeh ngeh ngeh!!

jadinya sebelum kita mula berpuasa menahan lapar dan dahaga mehla aku sajikan mata-mata kita semua dengan makanan yang paling digemari oleh aku..Mesti korang dalam hati terdetik,"patutla badan tue gemuk gedempol suka sangat makan kek la chesetartla sume yang manis gitew..Pastu bising-bising kata dah gemukla nak kurusla"..DANNGGGGG!!!
Takpelah asal tekak perut aku selesa gembira dengan makanan yang aku bagi nie aku bersyukur saja..Bukan apa kalau aku cantik selim melim kurus langsing menawan comel lote nanti ramai plak yang berminat,nak berkenalan aku malas la kan..
Jadinya biarla badan aku camnie so takdala yang berminat nak berkenalan.. [~_~]



Dulu aku rajin buat kek,cheesetart cupcake dan segala makanan yang manis-manis..huhu tapi tue dulu la masa tahun 2010-2011 camtuelah lepas tahu aku peknen pastu dah beranak anak dah umur setahun lebeh langsung tak pernah berasap oven aku..Eh penahla sekali taon lepas sebab buat cookies untuk anak aku..

Aku takde belajar mana-mana clas buat kek pun,sume aku belajar sendiri google resipi dekat 80jenis buatnya adalah 2 3jenis jer..Aku nie jenis gelabah tue pasal dalam 80resipi cuma jadi 2 3 jer..huhu
Tapi sebab aku nie mengutamakan kualiti rasa jadi kuantiti nie aku tak bape heran sangat..Chewah dah macam gaya chef zura aku menerangkan walhal bukan korang kisah pown..

Kek cokelat nie adalah dekat 10x kali buat..sampai dari family aku puji sedap langsung mengeji mana taknya dah naik muak jelak dorang dok makan..aku plak bangsa suka memaksa bila aku buat orang mesti makan tak kisahla rela ke paksa.. (~__~)

Kalau dulu aku ada kawan bff dia dok dekat dengan aku..kira umah dia bawah umah aku atasla kan..Dorang plak laki bini memang suka makan kek jadinya aku rajinla masak pastu paksa dorang makan..Seronok kan bila hasil dari kita orang makan dengan penuh pujian,lantakla pujian tue ikhlas ke tak janji kat telinga aku dengar yang nice-nice sajo..hahahahha
Hah satu lagi walaupun rupa buruk tapi rasa tiptop tau, kalau korang tak caya tanya family aku ngn bff aku..[*_*]


Kawan ofis kakak aku tempah..nak tema princess,jenuh cari dekat kedai kek edible image nie jer yang jumpa..Okla dari xdok lgsung kan..
Kek nie aku buat 2perisa,bawah sekali chocolate moist ats plak aku buat perisa vanila..Sebab apa jadi 2perasa?Sebabnya kek aku tah apa silap tak bape nak naik jadinya harusla guna kekereatip yang tak bape nak kreatif nie..Sib baikla kawan kakak aku puas hati..Design memang comot sebab mana ada aku pergi kelas baking..aku memang da sound awal-awal kat kakak aku design memang hampeh tau..


Cupcake carrot walnut frosting cream cheese..Nie kawan kakak aku jugak order,dia nak dalam bekas camnie nak buat doorgift asenya,adeh lupa plak..
Nie memang faveret mama aku tau,suka aku bila mama aku salu puji kalau aku buat kek nie.. [*****]


kahkahkah sila jangan gelak kalau tengok pic nie..Mesti korang fikir aku tengok Ben 10 negara mana kan sebab jadi camnie..Kawan ofis aku seboleh-boleh nak order dekat aku gak sebab katanya aku punya memang tak manis jadi anak dia suka tapi kali nie request nak gambar Ben 10..
Basah ketiak kau bila pikir..Nak cari edible image time tue plak bole stok habis,grrrrrrrr sudahnya jadila Ben 10 version aku..Vanila cupcake frosting buttercream


Nie memamng aku buat tutup sebelah mata pun bole..sebabkan selalu buat sampai aku dah boleh hafal sukatan tak payah tengok resipi tau..Nie ada orang order untuk meeting apa ntah..
Aku buat chocolate cheesetart dengan blueberry cheestart..Tapi jenuh sikit buat cheesetart nie sebab maklomla aku guna tangan sendiri untuk menerap bentuknya..Hoila bole tertido kalau nak buat sekarang nie..
Dulu penah gak nak buat order untuk raya,cari duit lebeh cikit tapi takder sambutan pown..Cian aku tau..hukhukhuk


Chocolate cheesetart dengan chocolate tart..ada orang tempah gak..makan nie memang sedap tang nak buat kulit tart tue tak sanggup~


Muffin chocolate nie kawan ofis aku tempah tuk majlis tunang dia dlu..Nie paling kacang putih nak buat,takde hal la..Semerbak asenya sebab aku tabur sekali chocolate parut dengan chocolate chip..Yummy!!


Kek nie aku buat khas tuk mama aku masa hari ibu..Aku buat kek chocolate dengan filling chocolate moist + buttercream..Cam biasalah design ke laut..


Chilled oreo cheesecake..Terbaikla,yummeh..Bila nengok nie aku terliur plak..Cara buat sama jer cam buat marie lapis cheese dengan tiramisu..Terbaikla aku suka buat yang senang-senang nie yang penting tak payah bakar bagai..Memang rajinla aku dok ulang buat tambah plak ada cheese bedebah lagila terbaik..



Nie order dari orang ofis aku..saje buat makan-makan..Ada flavour cocolate frosting buttercream ada yang flavour vanila frosting creamcheese..Sepesen jer design kan sebab design nie jer yang senang aku nak buat..Lantakla rupa takder janji rasa mesti umpphhh~

Agak-agak ada ke orang nak order dengan aku pasni eh..rasa insyallah memang aku jaga kualitinya tapi design tue memang sebedang jelah burok..huhu

mehla korang order dengan aku,dapat buat duit raya..hihuhihuhi

Blog Widget by LinkWithin