Monday, April 29, 2013

Masih Ada Rezeki Lagi

Hye Monday,Hye peeps!!!~

Alhamdulillah masih bernafas lagi arini..Masih lagi dapat menikmati kehidupan yang ada sekarang..
Mak aihh lain jer bunyi eh..Maklomla mood "bulan mengambang" memang jadi cenggini~ [heheheh]

Sekarang nak update blog memangla kena time ari keje lau tak sibuk sebabnya kat uma ada pc tapi sebab mood malas nak on off jadi cengginila..Nak update pakai tab ampun jariku tak muat nak tekan no. yang halus mulus tue..pakai henfon lagi ada yang jadi mangsa amukan ke dinding jadinya bertabahla kita menunggu ari Isnin yer untuk ngedate blog~ [huhu]

Mood nak sangat update pasal besday yaya tapi kena tunggu gambar dari OP jadi kenalah bersabar..Karang dok asik nanya jer karang ada yang kena tengking!~


Rezeki pagi ni sekali pam 8oz~

Nak cite pasal gambar kat atas la..Barula masuk tajuk kan,sebab aku nie suka gak buat tajuk lain citer jadi lain..Adalah lebeh baik kita terus ke citer berdasarkan tajuk eh!~

Alhamdulillah pagi nie masih ada lagi rezeki yaya walaupun sudah hampir 6bulan aku pam stok arini untuk esok..Jadi stok kurang sebab bila yaya da mula makan kot,agaknyala aku main agak-agak jer..

Pagi nie tak sangka plak sekali pam dapat banyak nie..Kalau tak sebelum nie nak dapatkan lebeh 5oz sekali pam hazab ok!!!! Sebabkan stok da kurang aku kat ofis da mula balik pam 3x..lau untung lebeh dapatla bawak balik hasil lebeh dari 15oz kalau hasil tak baik penah bawak balik 9oz jer tau walaupun 3x pam~

Hari-hari aku usung beg hitam itu menawan pergi ofis tau..sampaikan ada gak yang tany asal aku bawak 2beg besar-besar plak tue plus tuan pun besar..
Demi anakla aku sanggup jer usung tau..Agaknya kalau lepas nie da tak usung mesti aku ase kekok!


Aku bersyukur sangat sebab aku berjaya fully breastfeed yaya selama setahun tanpa bantuan susu formula..Walaupun dulu aku takdala tanam azam sangat nak fully breastfeed anak tapi da memang rezeki yaya dan atas bantuan yaya jugakla aku berjaya tunaikan hak yaya!~

So pada mommies or bakal mommies yang berazam nak breastfeedkan anak, aku ucapkan SELAMAT BERJAYA eh..Usaha tangga kejayaan,jangan cepat putus asa tau~
Walaupun perjalanan aku masih panjang lagi untuk mencapai target 2tahun susukan yaya aku harap sangat aku berjaya..Insyallah~


Tapi baru-baru nie aku ada gak bagi yaya try minum susu formula sebab masa tue stok memang takde langsung..Minumla jugak walaupun dia buat muka pelik,tapi nak habiskan 2oz pun amik masa sejam~
Maafkan mama yer sayang,mama terpaksa sebab mama taknak yaya berlapar..[sobsobsob]

Mulai arini mama akan usaha lagi gigih yer..tak pelah mama gemuk ke, tak cantik ke,t***k meloyot ke janji mama tak nafikan hak yaya yang Allah swt bagi pada mama..Sentap gak bila orang tegur aku gemuk,da tak cantek!!!!!!*


eh okla taknak cedey-cedey moh kita sambung korje..cepatla esok sebab Rabu cuti besh bole gado-gado manja dengan yaya lagi...Daaaaa~


LoveAPRIL


Wednesday, April 24, 2013

Alhamdulillah setahun sudah Adelia Zahra

Salam sume~

MAk aihh lamanya baru nak update pasal anak da setahun..Almaklomla cuti 4ari kan dari Sabtu sampai semalam tapi takda maknanya cuti sangat ada jer hal yang nak disettlekan..
Nasib baik sume da settle masa cuti nie..

Adelia Zahra pun da selamat cucuk MMR..Lega sebab sebelum nie aku baca banyak review yang tak baik pasal vaksin-vaksin nie sume tapi aku tawakal saje sebab aku nak yang terbaik untuk anak aku..Lain orang lain pendapat kan..!
Semalam kena cucuk nasib baik dia sihat alhamdulillah..Tapi sejak da masuk setahun nie akal lagi banyak dan paling tak tahan tak bole langsung berenggang dari mama comei dia nie..Aku takde seinci dari dia pun bole bantai melalak,alahai anak~! [suweet]

Ahad lepas bersamaan 21 April 2013 genapla Adelia Zahra Mohd Akbar berusia setahun..Syukur sangat sebab setahun sudah hidup aku ditemani dengan amanah Allah swt..Dan sepanjang setahun nie jugak Adelia anak yang baik,sihat dan manja..Senang jaga anak aku ni cuma bab merengek tue memang tak bole dikawal la kan~
Sepanjang setahun nie pun Adelia Zahra memang takde sakit yang membimbangkan,cuma batuk selsema cirit birit adalah sekali dua jer kena..Dan demam pun hanyalah sekali kena demam panas masa umur 11 bulan..Alhamdulillah semoga anak aku terus dilindungi dan diberikan kesihatan yang baik~

Jom kita tengok perubahan yang Adelia Zahra dari hari pertama lahir hinggalah setahun~



Nie gambar hari pertama dia lahir..~ Masa nie memang gebu gebas betul..Sampaikan nurse berebut nak mandikan dia..hahaha lawak plak bila ingat balik..Sampai ada nurse yang cakap "mana baby yang gebu tue eh?" hamboi korang eh,mak dia korang taknak ke??Gebu gak~!!!


Nie umor sebulan..Masa baby anak ai is susah senyum,muka kekwat..Bujet hotttt!!!*


masa umo 2bulan barulah nak sengeh cikit..itupun hanya untuk family sesajo,orang lua maaf anda tidak dilayan..[kahkahkah]


yaya umur 3bulan..masa umur nie da bljr meniarap,pandai meniarap sendiri umor 3bulan 3minggu 3ari..~


rindu yaya masa nie..geram nengok pipi ngan kaki dia,cam ayam..[yummy] Upin Ipin kan!!!* time nielah baru dapat wat majlis aqiqah ngn cukur jambul dia beserta open hse skli


masa umur 5bulan..alahai yaya berkilat atas kepala tue silau nak..[huhu]


umur 6bulan start solid food~seronok omak bila anak bersungguh makan..


umur 7bulan baru bawak yaya sunat..nasib baik anak mama gud gurl langsung tak nanges pown~Lega bila hal macam nie da settle..


tengokla minah reben nie..masa nie da pandai sbuk kepochi nak tahu apa orang buat ke,lau cakap telefon sbuk nak dengar..banyak akai~


minah reben tegar..!!!* hhihi


Reben lagi...dah tak tahu nak tulis apa..[huhu]


hurm da makin besar anak aku..cepat sungguh masa berlalu skrg~ Gmbar umur setahun tunggu next entry nak cite pasal sambutan besday yaya..tapi nak cite pasal persiapan jer sebab nak cite pasal hari kejadian kena tunggu gambar dari op dlu baru semangat nak update..[ngehngeh]

Selamat menjamu mata eh..


LoveAPRIL

Sunday, April 21, 2013

Jemputla kalau free

Akan digam sehingga 21 April 2013~
#Entry lain scroll bawah#

Dengan rendah hati mama yaya nak menjemput kawan-kawan yang singgah baca blog tak seberapa nie ke majlis sambutan harijadi pertama puteri kesayangan,  Adelia Zahra Mohd Akbar ari Ahad nie..

Dapatla kita beramah mesra disamping merapatkan lagi hubungan yang terbina dekat blog nie..[huhu] [sebak] dasar cengeng!!!opss



sesapa kalau free ari Ahad tue takde kemana pastu borink plak dok umah mehla join besday diva lagi comei dari kak ton nie~

Sebelum majlis besday tgh hari ada buat kenduri doa selamat cikit pukul 3pm baru start besday..



sape-sape yang tak teror area Gombak nie ada map sekali hah..tapi maafla nie map taon 2008 dari kad kawen mama yaya..maklomla masa da suntuk mama yaya nak buat map baru..
yang sebetulnya aku nie tak kreatif langsung,jadi bolela kita tepek kan saje map masa kawen dlu..umah jalan sume tetap sama 


Jemputla pada sape yang sudi....


LoveAPRIL

Friday, April 19, 2013

Bermulanya Kisah..Part 2

pukul 430pm mama aku sampai..dia naik atas peluk cium aku sume mulala drama airmata aku..anak bongsu khen airmata da serasi dari lahir~..[hehehe]

Ok sambung eh..[ceh bujet cam ada orang beria nak baca jer]

sebelum mama sampai dia tanya ada nak makan pape tak..aku cam tak lalu pesan suruh beli roti ke biskut jer tuk wat alas perot kot lapa time malam..
Aku da jangka tak kan bole kuar punya mesti kena tahan ngan doc tapi aku tak bujet akan bersalin dalam masa terdekat tue..~

family aku stay dekat ctu sampaila habis time melawat..dalam pukul 9pm dorang gerak nak balik..Mak aku bagi macam2 pesanan suruh baca ayat kursi la,baca Al-Fatihahla..
Aku da mula nak nangis balik nie..sebak plak asenya..[huhu] [dasar cengeng]

owh lupa masa aku dalam wad tue memula aku sorang jer..dekat pukul 8pm baru ada sorang lagi ibu mengandung masuk..satu bilik 4 orang yer dekat wad bersalin PPUM tue,lau nak yang sebilik sorang pun ada tapi aku dasar penakut memang takkanla aku nak amik..Lagipun bukan macam swasta bole ada orang yang teman~

elok lepas family aku ngn asben balik,doc datang dengan nurse..doc melayu,doc cina ngn nurse sorang~memula dorang check orang sebelah katil aku,sebab budak tue aku tengok da macam nak bersalin bebeno..tapi aku tak dengar dorang bual apa sebab bila doc cakap nak seluk check bukaan budak tue terus aku pegi masuk bilik air..  Haduila da mula episod ngeri seluk menyeluk plak!!

Yang bestnya dekat wad bersalin PPUM nie stiap bilik dhla 4 katil pastu bilik air plak 2..aku punya katil dari sebelum bersalin sampaila da bersalin sama jer sebelah bilik air..dekat tue~

Elok aku kua dari toilet,doc ngan nurse da aa dekat katil aku..alamak tetiba gigil lutut!!
doc check report aku sekali dia tanya sebelum nie penah admit pun sebab baby kurang gerak kan..Doc melayu cakap nak check bukaan,dia suruh aku kangkang..
Ya Allah perasaan cuak takut takleh nak cakap agaknya doc perasan dia suruh aku rileks sebab lau aku takut nanti lagi rasa sakit..

"Bismillah..erkkkkk.!!"hurm bukak 1cm yer..lambat lagi nie.."

fuhh lega nasib baik tak sakit..tak sakitla masa doc nie seluk sebab tangan pun comel jer..
aku tanya bole balik la esok ke sebab doc kata lambat lagi kan..Dia cakap tunggu keputusan esok camner..

Malam tue confirm-confrim tido tak nyenyak..sibukla dok mesej laki aku la,bff akula,birasla adik ipar apalah sume ada sebab nak ilangkan ase takut..rasanya pkul 2/3am gakla baru aku bole tido..

Jumaat (20/04/2012)
Awal aku bangun sebab nurse kejut pukul 6am nak check bp pastu nak wat ctg tuk baby lagi sekali..da setle aku siapkan diri ckit-ckit dok la melanguk diluar jendela mengenangkan nasib..smbil tue mesej laki aku~

Doc datang pukul 8am..cini bermula drama nya~ {jeng jeng jeng}
macam biasa check budak sebelah,sambil tue aku dengar-dengar gak dorang cakap..seluk menyeluk cam biasalah kan,pastu setle..

turn aku plak..nie doc lain plak,tapi stil lagi doc melayu perempuan..tengok rekod aku pastu cakap aku penah kena admit sebelum nie sebab baby kurang gerak,kali nie masuk sebab yang sama gak kan..

doc cakap "now u da 38week so kita inducela arini,ai taknak amik risiko lau jadi pape.."
aku terdiam jerlah dengar dia kata induce..masa tue aku dengar gak doc melayu tu cakap ngan doc cina yang lain dia kata nak tunggu watpe lagi sebab baby pun da matang so induce jelah taknak jadi cam patient tadi taknak induce degil nak balik..nanti bila jadi pape salahkan doc walhal doc da suruh induce taknak..

huwarghhhhh kiranya aku jadi mangsa keadaanla nie..orang lain taknak induce aku plak yang kena..nurse gtau aku suruh kemas barang-barang pastu suruh baring nak masukkan ubat kat vont**..hurm nasib baik toilet sebelah katil jer tak sampai sesaat creettttttttttt~

sempat call laki aku dapat cakap sekejap jer..aku bagithu dia kol budak ofis aku mintak tolong pegi HR buatkan surat GL..pastu suruh amik barang-barang aku dekat tempat nurse da sediakan~

satu jer tak bagus PPUM nie,dahla tak bole laki teman hset pun tak bole bawak..korang bayangkan camne aku nak hadapi hidup sepanjang dekat labour room tue..lau cepat okla kenanya berhari ke masak aku weii!!

pukul 8.30am aku sudah disorong ke labour room tingakt 3 tak silap aku..[sudah lupa]
time tue aku sorng jer lam bilik,5minit pastu datangla lagi sorang..lega ada kawan gak aku..

pastu datangla 5orang doc..campur 3budak praktikal..meriah plak bilik tue~
dorang datang terangkan procedur induce..5orang doc tue 2doc perempuan melayu ngn cina,doc lelaki lak melayu,cina,india..lengkap ko pekej~ 1MALAYSIA kekdahnya

doc lelaki india suruh aku kangkang..alamak dia ke yang nak seluk aku? Mak aihh lengan bole tahan besar..makkkkkkkk!!!!

zassssssss!!!! "puan baru bukak 1cm yer"..{pedih nak mampus kata ko,aku lom sempat tarik nafas lagi}
akak sebelah aku best cikit sebab yang seluk dia doc perempuan melayu..

masa pedih nie apa dorang cakap aku tak amik port pun..menahan sakit derr! nasib masa masukkan ubat aku kena doc perempuan cina..lepas masuk ubat aku kena bedrest dalam setengah jam pastu bolela bangun jalan-jalan tapi tak bole kuar dari labor room~
Alahai aku nak hset nak kol asben family aku..huhuhu

Doc pesan tengok lagi 6jam lau bukaan stil sama dorang akan masukkan ubat kedua plak..[.......]

lepas masuk ubat terus mula rasa sakit..tapi masih lite-lite jer,bole control sebab jangka masa sakit tue dalam 20minit kot ntah lupa..berjalan la aku kua masuk kat wad tue,tekanan aku tau sebab dengar orang menjerit bagai..ada yang bersorak hapy bila baby kua,ada yang jerit sakit sakit..stress gile time tue~!

rasa nak lari balik jer tobat taknak mengandung lagi..time tuelah pk sekarang nak peknen lagiii!!! Pukul 12tgh ari aku makan nasi habis ko..lapa derr lagipun nak bagi ada tenaga nak psuh nanti~ [yelah da mmg dasar pemakan]

pkul 3pm doc datang nak check bukaan..nasib baik yang seluk aku doc perempuan cina,stil lagi 1cm..huhu doc cakap nak masukkan ubat kali ke 2 pastu pecahkan air ketuban terus~

aku tak rasa pun air ketuban tue pecah acaner,yang aku perasaan macam stick kaler jernih halus panjang dorang jolok lam ......dalam pukul 4pm aku ditolak masuk dalam bilik nak bersalin,class ko sebab bukan macam dewan yang beranak ramai-ramai terpisah langsir jer nie memang bilik sorang satu tapi masih lagi leh dengar bilik-bilik sebelah bercakapla menjeritla apala..

Besar gak biliknya ada katil satu, kerusi satu almari satu simpan alat-alat, bekas nak letak baby dengan toilet..dorang letak sekali ctg nak pantau heartbeat baby~

Hurm aku perasan bila air ketuban aku dorang da pecahkan aku da start rasa sakityang datang 15minit sekali..sakit weh badan sebab tak bole baring terlentang,mengiring kanan pun tak bole..Aku cuma bole mengiring kiri jer,stress sangat-sangat...

masa nie doc praktikal yang temankan aku..sudahla muda lagi lelaki melayu plak tue~hensem ko!!!
elok jer dia ngadap aku yang memang tengah terkangkang jer nie..hilang da malu aku time tue sebab aku da mula sakit dari 15minit ke 10minit plak..

Aku panggil nurse,budak praktikal lelaki melayu yang datang..aku gitau nak shi shi aku nak pegi toilet..dia cakap aku tak bole bangun sebab pakai ctg~
dia suruh jer aku shi shi kat bekas yang dia letak kat bawah mont**..

Ciss melepas aku nak bangun tau...yang sebetulnya aku da sakit belakang sangat-sangat tue bagi alasan nak pegi toilet tapi tak berjaya..


#sambung nantila aku da penat menaip plus nak perah otak ingat kisah setahun lepas



LoveAPRIL

Bermulanya Kisah..Part 1

Salan Jumaat..
Wah sekejap jer da Jumaat eh..Tinggal sehari jer lagi Adelia Zahra setahun~ Cepat sungguh masa berlalu sekarang,rasa tak puas tengok dia masa baby..[huhu]

Sebabkan tahun lepas aku langsung takda story mory pasal kelahiran yaya jadinya tahun nie akan aku abadikan untuk hari tua..[walah] {syahdu Jumaat plak}

pada tarikh ini tahun lepas, 19/04/2012 bermula detik-detik menanti kelahiran puteri yang dah lama aku nantikan~ [hukhukhuk]

Pada pagi 19/04/2012 aku ada checkup..maklomla bila da hujung-hujung pregnancy nie chechkup sudah jadi seminggu sekali..
Tapi aku sepesel dalam seminggu berkali kali gak sebabnya masa kandungan 34weeks aku ditahan di wad bersalin sebab baby aku gerak dalam sehari cuma 2kali jer..
Kena tahan wad semalam,tensen ok~

Yelah yang  kena tahan wad tue sumanya dah nak beranak tapi aku lambat lagi..Korang tahula kan sebab apa stress!!Sebabnya dorang dokla mengerang sebab sakit nak beranak aku yang lambat lagi nak beranak jadi takut plak dengar langsung taknak beranak plak..

Apa kes plak taknak beranak,tak kan nak bia anak tue dok lam perot jer kan..!!! [tuelah aku dulu]

Google

Balik citer sebenar balik eh..aku nie suka melencong sikit..{ampun}

Pagi tue aku ada checkup..masa tue da 37w 6d..Asben aku anta jer sebab dia ada meeting jadinya aku jumpa doc sorang jelah..takda hal la sebab da biasa~

aku sampai awal jadi dapat no.3..aku memang salu sampai awal sebelum 7.30am da terpacak depan pintu yang belum bukak tau..[huhu]

hari tue orang tak ramai sangat jadinya sebelum pukul 8.30am aku dah dapat jumpa doc..aku lupa la nama doc tue,tapi doc melayu perempuan..
dia tanyala baby camner sume,check kat perot sumela..sekali aku cakapla yang start dari selasa{aku pegi checkup nie ari Khamis tau}baby memang kurang gerak sangat-sangat..aku google lau dah nak bersalin selalu baby memnag kurang aktif jadinya aku anggap 'oh xlama lagila nie'..

DOc tanya berapa kekrapan baby gerak,aku cakap ari Selasa baby gerak adalah 6x dari pagi sampai malam..tapi ari Rabu plak lagi kurang adalah dalam 4x jer kot dari pagi sampai malam..
Doc marah nape tak terus pegi hospital bahaya takut jadi pape kat baby..

Aku gitaula tapi tadi doc check baby sume ok kan..dia kata memnag ok tapi bila da masuk ujung-ujung cam aku nie kna lagi extra checkla kan tengok ada masalah lain..
Terus doc bagitahu nurse aku kena warded ari tue..Dia suruh aku tunggu dekat luar~

Hah warded??? Aku memang tak bersedia lagi pun masa tue..tak terpikir langsung aku dah kena warded time tue..Mulala dok kat luar tue air mata da bergenang..

Call laki aku dekat sepuluh kali tak berjawab..dah nak hangen tapi aku lupa lak laki aku ada meeting time tue..Terus call mama {drama bermula}

Mama suruh aku bertenang..dia suruh baca ayat Kursi sume bagi aku tenang..nanti kejap lagi mama aku datang~ Lagila air mata aku laju jer~ [dasar airmata sungguh aku]

Datang kelindan hospital bawak wheelchair..Nurse suruh aku naik wheelchair,tapi aku taknakla malu kot lagipun aku belum nak beranak baru nak wat ctg jer..
Aku gtau nurse aku larat lagi jalan..dia tanya betul ke aku cakap yer tak payahla naik wheelchair bagai..
Masa tue ramai ibu-ibu menagndung para suami nurse-nurse sume pandang aku macam aku nie "seorang wanita cute yang dah sarat nak terberanak sangat-sangat"

Aku dihantar terus ke wad pre-natal dekat tingkat 5..sekarang wad bersalin PPUM nie da baru tau,separa gov..jadinya setiap wad dia adlah super cantik ko sama macam dekat hospital swasta~
Wad-wad bersalin kat cini ikut kategori kaler kat dinding..Lau wad pre-natal kaler dindingnya biru [damai mata], kalau labour room pink warnanya [walawei] kalau wad lepas bersalin purple kaler dindingnya [phewiit] Maafla yer aku memang tak terpikir lansgung nak amik gambar setiap wad tau,tapi masa kat labour room memang tak bole langsung amik gambar sebabnya hset pun tak bole bawak acaner nak amik gambar khen..!!

AKu sebilik dengan 2orang lagi mak-mak yang mengandung..tapi masing-masing lambat lagi bersalin sebbanya dorang nie ada kes emergency jadinya kenalah duduk kat hospital sampai bersalin..
Akak sorang tue uri rendah eh ntah aku tak ingat sangat yang sorang lagi tue asikla tumpah darah~

Aku takdalah ngeri sangat sebab dorang lambat lagi beranak jadi mesti aku takkan dengar orang mengerang la apalah..dalam 10minit lepas tue datangla nurse nak pasang mesin ctg nak tengok pergerakan baby~

akak-akak depan katil aku tanya soal siasat da macam polis..kelakar pun ada sekurangnya hilang gugup aku..yelah anak first kan cam dorang anak da 2 3..

datang doc pelatih nak amik darah..mak iahh doc cina laki lembap gile wat keje..cucuk tangan kiri tak bole cuuck kanan plak tak bole gak cucuk kiri balik..
hoiiiii mentang-mentangla tangan aku gebu ikut suka jer tau cucuk banyak kali..Last bila da dapat bole plak tumpah darah tue atas katil,dah berdarah cadar kaler putih tue..Aku da cuak aku bukan bole tengok darah nak pitam  [tapi derma darah hebat oii] [chewahh]

Memula aku dok bilik yang kira dalam pantauan nurse doc so memang dekat gile ngan meja nursela,tapi dalam pukul 12 tgah hari nurse suruh aku pindah wad belakang sebab kes aku tak serius..dorang ada nak kena pantau patient yang lagi serius~

pukul 12 lebeh baru laki aku sampai..dia tanya da jumpa doc belum aku kata belum lagi..pagi tadi amsa checkup dahla~
pastu kitaorg bla bla bla jela sampaila da habis time melawat pukul 230pm dia balik ofis..

pukul 430pm mama aku sampai..dia naik atas peluk cium aku sume mulala drama airmata aku..anak bongsu khen airmata da serasi dari lahir~..[hehehe]


#sambung jap lagi eh..panjang plak sangat tangan pun da lenguh,nanti korang jemu plak baca panjang berjela sangat..kita sambung part 2 eh~


Thursday, April 18, 2013

Nostalgia..Part 3

Kali nie banyak gambar jelah pulak sebab aku da penat perah idea..~

Bagi mama yaya plak enterprame..pelik tau sejak ada anak blog nie da tentu2 mak yang punya tapi lagi banyak citer gmbar sume anak jer tau..Nasibla badan!!~



nie gambar masa raya 2011..masa nie baru lagi sangat peknen,amsih fragile lagi dalam 6week kowt~
nie pegi open hse sepupu takde sorang pun tahu yang aku da peknen,rhsia la dulu sebab awal lagi kan..



pict nie masa peknen 8w 2d..br 2bulan peknen bdan naik macam dipam-pam..selera makan kemain ag maklomla orang lain mabuk-mabuk tak lalu makan aku mana ada mabuk tak lalu makan sume aku lalu..[huhu]



nie plak masa 16w 4d..perot naik cikit jer tapi badan aku toksah cakapla..asal checkup jer berat naik sampai 2/3kg..{salu kena bebel} mak tak kisah nak janji baby sihat cukop makan minum..[kihkih]



20w 6d..yeay yeay masa nie tak sedar langsung da namppak jelas baby bump..xcited sangat-sangat..bole vangga jalan depan orang sambil tunjuk bump~heheheh



yang nie da 23w 6d..tak lari jauh sangat beza dengan perot masa 20w tue..masa time nie aku ase lambatnya la nak tengok perut aku besar..Tertanya gak peknen ke tak aku nie!! baby ok ke tak..[paranoid lebeh]



24w 3d..see lebeh kurang jer kan dengan yang sebelum-sebelum nie..



masa nie 27w tak silap aku..nampak besar bulat sebab aku amik dari atas perot..barula feeling-feeling da sarat..{tak payah susah-susah kemas nak pindah ofis baru..huhu



Nie adalah masa 28w..sayang betul sebab nie gambar last aku amik..pastu da tak amik sebab tanpa disangka ada masalah besar yang menimpa family aku..[sedih sadis sumenyala]

Lau korang perasan sume background adalah sama sebab nya aku amik gambar tue sume dalam toilet kat ofis..[kahkahakh] nasibla takde orang yang bole tolong sendiri kenala cari inisiatif yer..

Okla tue janji ada gak kenangan bump yang comei lote..kihkihkih

#da penat menaip..kena stop sebab ada keje nak kena settle~Esok sambung cite aku last checkup terus kena admit dan lahirla diva comei dari kak ton tue..


LoveAPRIL

Sambungan Nostalgia..Part 2

#Okla nanti aku sambung pegi klinik nak confirmkan betul ke tak aku peknen..

Nie sambungan Nostalgia..part 1
{entry nan ado gmbr eh}

Hari Rabu 07/09/2011 aku da mula start keje..Masa nie datang ofis wat muka cam biasa jer tapi dalam hati gundah gulana..
Aku takut lau pegi klinik nak confirmkn peknen sekali check upt tak peknen plak..Gile aku terus time tue..[huhu

Siap keje cikit-cikit dalam pukul 9am aku pergi klinik panel ofis aku la kan kat KL Sentral..
Masa nak isi form da mula gigil..Nurse tanya nak jumpa doc tuk apa,aku suara kuar ngan xkuar ckp nak confirmkan peknen ke tak..

tunggu lam 10minit nama aku kena panggil..masuk jumpa doc aku ase cam darah da xda kot..pucat lesi kaki gigil2 sampai doc tanya " are u really sick argh?" kahkahkah mesti teruk giler doc tengok muka aku time tue~

Doc suruh duduk then tanya aku sakit apa..aku cakap tak sakit tapi nak confirmkan peknen ke tidak..Dia tanyalah aku da check upt belom,aku cakap sudah pastu naik 2line..Then dia tanyala bila last peod ari 1st..

"when is ur 1st date last period?"

"hurm 29/07/2011, doc"..sore time nie ketar giler

"today is 07/09/2011..so bla bla bla bla.." aku tak ingat dialog da..

Dia cakap aku dalam 5weeks++ la time tue..Pastu dia cakap nak scan pun taknampa apa lagi sebab kecik..Jadi dia suruh aku datang balik lagi 2minggu dari tarikh 07/09/2011 tue..

Tapi aku tak puas hati gak tetap nak check upt lgi sekali..Dia kata lau ikutkan takde dalam procedur dorang dengan ofis aku..Tahla xfaham procedure apa la kan tapi dia tengok kesedihan muka aku last-last dia bagi gak aku check upt..{Lega}

Pagi tue memang tak makan apa lagi sebab nak bagi clear air kencing kan..Banyakla dapat sebab aku tahan dari umah lagi..[huhuhu] sory eh!!!

bawak masuk kat lab tinggalkan citu tunggu kat luar nanti doc panggil balik..mula la aku tak senang duduk lagi..tangan berpeluh cam nak banjirla~!

Sekali nurse panggil aku suruh shi shi balik sebab upt sebelum nie rosak doc tak sempat tengok dorang da buang test kit tue..[memang ci********* tau]

Camne nak kua air kencing lagi dah habis aku kuarkan sume tadi????
nurse panggil suh aku minum segelas air..{ek eleh ingat segelas cukup ke nak soh aku kencing balik lam masa bape minit jer} [gilak tul]

aku gagah gakla pegi shi shi balik..adalah dalam 20minit aku bertapa lam toilet nak bagi shi shi kua..akhirnya kua gakla tapi tak sampai bape titis..Jadila janji bole check,bukan salah aku salah nurse yang bengong tuela..

tunggu lam 5minit nurse soh masuk bilik doc..mak aihh berdebar giler babeng sampai tak tahu nak cakap cmnela..
aku da mula bayang buruk-buruk takut jadi lagi cam kes sebelum nie..[huhu]

aku masuk jer doc cam wat muka sedeh..hampeh tau doc nie dia psyco aku lak..

"confirm......u pregnant,congratulation"

"betul ke doc?u xwat lawak kn?"

"of cousela..yes u r pregnant lady now"..

aku leh menangis time tue gak..doc tepuk bahu aku tenangkan aku..sambil tue bagi pesanan soh aku jaga diri jangan wat keje berat-berat masa 1st trimester..
Dia gtaula dia akan bagi asid folid suruh makan untuk sebulan kot..tak ingatla~

Lepas beban batu caves atas kepala aku bila da confirmkan peknen ke tak..terus aku call laki aku bagitahu aku memang da peknen..pastu call mama lak~

~ ~ ~  ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~  ~ ~ ~ 

Aku jadi fobia nak check aku pregnant ke tak sebab aku memang tak penah lewat peod dari tarikh bulan-bulan sebelum tau..
Cuma sekali dlu penah lewat masa bulan June taon 2010..Lewat seminggu sebab aku peod bulan may tue 02hb tau jadinya sebelum or 02/06 tue patutnya aku da peodla kan..

Bila da lewat aku confiden peknen..dengan bangga belila upt sekali check -ve..Check plak subuh esoknya stil lagi -ve..

Tue yang pegi klinik yang sama yang aku cnfirmkan peknen tue..doc check 2x pun stil lagi -ve..jadinya doc anggap aku memang xpeknen dan sebab aku xpeod mungkin tersumbat..Dia suggest soh aku bersama tengok cam mana lau tak datang lagi seminggu datang balik jumpa dia..

elok pas aku bersama esok paginya aku period..[huhu] robek hatiku!!
kijam sungguh tau peod nie wat aku menaruh harapan pelesu~

Sebab dari kes tuelah aku jadi fobia sangat nak check peknen ke tak masa tau lewat peod 2011 dlu..Nasib baik berhasil..

Hikmah banyak sangat sebab apa aku lambat peknen dan rezeki aku murah 2011 tue..
awal taon 2011 aku sah jawatan, mama ayah aku dapat pegi haji asben aku lak dapat naik pangkat ngan gaji lebeh ckit..

2011 jugakla aku berjaya pregnant secara natural tanpa apa-apa ubat..setelah 3tahun 6bulan aku berusaha nak ada baby..Ikutkan hujung taon tue lepas mak ayah aku balik dari haji aku nak proceed IUI tapi xsempat IUI aku da berjaya pregnant..


Aku tak pernah nak cite sangat pasal aku pregnant ke hapa sebab aku nak jaga hati member-member TTC yang lain..Aku taknak ada yang tersinggung or kecik ati..
sebabnya aku ada bff yang masih lagi berTTC sekarang sorang dah 5 taon sorang lagi 3taon..

eh okla stop sini jap..nak pergi lunch..pasni aku sambung sepanjang aku checkup eh..~
Jangan boring baca eh..[ada ke yang kisah] [huhu]


LoveAPRIL


Nostalgia..Part 1

Salam Khamis..
Wow tak sangka cepatnya masa berjalan minggu nie,rasa sekejap sangat dah hari Khamis..huhu

Start hari nie sampaila hari Ahad akan jadi hari nostalgia untuk aku..Insyallah aku akan try update cite dari aku satrt peknen sampaila hari yaya lahir..~ [mintak-mintak mood aku tak ke laut]

Hurm dari mana nak mula eh? Rasa berdebar plak nak citer sebab pengalaman dulu menerjah kembali.. {chewah}

Aku memang tak jangka pun aku peknen time tue..Taon 2011 bulan September bertarikh 5hb ketika masih lagi umat Islam dalam mood beraya aku telah mengetest untuk kali yang ke berapa..
Biasalah orang TTC nie memang tak lari dari pregnancy test tue,kekadang sebulan sampai 4x aku test..Gile kan walhal da tahu memang baru lepas period tak pun period akan datang!~

Aku citer dari bulan Julai eh..Bulan Julai 2011 aku peod pada 29/07/2011 bersamaan ari Jumaat..Pastu kan 01/08/2011 kita start berpuasa tapi aku tak dapatla mula berpuasa sebab masih lagi peod..Peod aku habis ari Rabu 03/08/2011..

Dan selepas tue macam biasalah life aku..Tapi aku perasan aku cuma bersama dengan asben aku 3x jer bulan tue sebab lau bulan Posa aku memang malas cikit nak "manja-manja mesra-mesra" nie sebab nanti kena bangun subuh2 ari mandi wajib..[ayat agak tak bercover lau ase geli nak baca jangan baca]

Tapi bila lepas dah tahu aku peknen aku check masa bersama tue time subur ke hapa rupanya memang itu adalah time subur aku..

Jadinya aku puasalah macam biasa..Bila sampai ke 20hb ke atas aku da mula bersedia sebab akan tak puasa lagi sebab masa awal puasa aku da kena jadinya hujung puasa mesti kena lagi..

Tunggu punya tunggu tak gak datang sampaila da tarikh 29/08/2011 ari yang aku peod bulan Julai pun tak gak datangnya..Cuma aku perasan masa 25hb,26hb ngn 27hb aku ada kua brownish cikit jer tapi aku ingat peod jadinya aku adalah tidak puasa..[hihihi] [tak senonoh betul aku time tue]

Simptom nak peod tue aku da rasa start dari 25/08/2011 lagi..perot cramp, lenguh kaki, breast memang tak bole terlanggar ke hape memang sakit ase cam nak sepak jer sape yang terlanggar tue..Tapi salu diri sendirila  yang langgar pon takkan nak sepak gak kan?!!

Pastu 30/08/2011 kita kan RAYA!!!! yeay yeay raya..Eh satu lagi simptom kan aku kuat berpeluh..Malam raya pergi Jalan TAR sepanjang kat sana sampaila balik aku berpeluh beria-ia sampai laki aku pun tegur..Siap cakap aku nak gemuk lagi la tue..Caittttt!!!!!

Raya macam biasalah kan meriahla sebab turn aku time tue..[kihkihkih] {Gelak jahat}
Tapi yang aku perasan sangat-sangat raya taon tue aku laki bini memang ase letih ngantuk sangat..dari raya pertama sampaila aku balik kampung mak ayah aku balik KL balik aku laki bini memang asikla nak tido..

Yang lagi aku pelik sebab laki aku yang bukan kaki tido tue pun asal ada time free ke hape mesti nak tido saje..Aku tanya asal dia kuat tido,dia kata ntahla tapi dia ase letih sangat..

SO masin-masing wat cam biasa jelah..




Hari Sabtu 03/09/2011 asben aku balik sendiri kampung dia..AKu tak balik sebab ase malas sangat takde mood nak balik..
Aku gitau kat asben aku cakap tak sihat walhal aku malas nak balik sebab nanti kena bahan jer dari aku sakit hati baik aku tak balik..Laki aku ok tanpa rela la kan..

Aku cuti lagi sampai selasa..Ari Isnin 05/09/2011 aku ikut mama ayah aku pergi Giant nak beli barang cikit..Diam-diam aku masuk Watson beli pregnancy test,itulah kali pertama aku beli setelah setahun aku tak beli pregnancy test sebab laki aku marah membazir..Dia cakap lau ada rezeki adalah,jadi aku pun memnag da stop beli~

Mula-mula memang malas nak beli tapi hati nie ase lain sangat..Cam terdorong suruh belila belila,aku pun beli tanpa pengetahuan family aku..

Hati tak sabar sangat nak check nak tunggu keesokan pagi macam lambat sangat..Jadinya petang tue masa nak mandi pukul 6pm aku check sambil mandi berdebar-debar taknak tengok pun UPT tue..
Tapi tengok gak sekali......hah amik ko naik 2line..Masyallah!!!! Time tue aku ase cam Batu Caves dok atas kepala aku himpap sedebuk..Ase cam nak pengsan menangis aku tengok UPT tue..

Cool lagi time tue..Masa borak-borak ngan mak aku aku citelah pasal UPT tue..Tapi mak aku tak faham dia tanya lau naik 2line tue betul ke peknen..Yelah orang dulu mana tahu pasal upt-upt nie kan..



Aku gitau mak aku takpelah nanti pas Maghrib karang nak pegi klinik confirm..Sekali pegi klinik doc tak masuk lagi sebab ada hal aku malas nak tunggu lama aku cuma beli pregnancy test yang murah rm10 jer..

Balik umah test lagi masa tue da pkul 10pm stil lagi naik 2line..tapi line da samar la sebab da  kali ke berapa aku shi shi kan..



Aku nie punyala kemaruk ke hapa sanggup bangun subuh-subuh ari nak check kali ke3 plak..Aku takut sekali check da taknaik 2line..mungkin semalam tue propa jer lebeh..  [giler kan]
hah amik ko line lagi terang sebab 1st shi shi kan fresh lagi tue naik 2line terang lagi bersuluh.. [huhu]

Siang tue kua ngan family aku pergi mana ntah tak hengat,aku pergi Guardian plak diam-diam aku beli yang digital punya lak..Tak paus hati la kan~



Sekali check memang confirm aku peknen lam 5/6weeks berdasarkan arahan kat kotak pregnancy test digital~ Syukur sangat-sangat..

Laki aku balik dari kampung tiem tue..terus aku tunjuk dia cam blur apa kenbendanya yang aku tunjuk tue..Sekali dia tengok perkataan tue,sepuluh kali tanya betul ke..Aku cakap betul la takkan benda tue nak naik sendiri lak lau xda khen~

Laki aku bukan jenis romantic alih-alih cuma dia cakap "syukur alhamdulillah"..wateva la khen~ Dan dan tue ajak aku pergi check nak tengok baby da nampak lom~ Alahai la asben manala nak nampak kecik ag la..


#Okla nanti aku sambung pegi klinik nak confirmkan betul ke tak aku peknen..


LuvAPRIL

Tuesday, April 16, 2013

Minggu Yang Penat


Hai uols~

Minggu nie minggu yang penat sangat-sangat..Sabtu Ahad konon cuti tapi tak dok umah pown asikla kua,dah lama tak dapat rest yang betul-betul rest Sabtu Ahad nie..
Minggu nie pun bukan boleh rest sebab sibuk persiapan majlis diva lagi comei dari kak ton tue..Ahad plak da majlis dia..
Ingat nak cutila Isnin Selasa sebabnya Selasa diva lagi comei dari kak ton tue kena cucuk setahun jadinya da alang-alang baikla kita start cuti dari Isnin..~

Bila yaya da nak setahun production susu makin kurang sangat..stok jenis pam arini untuk esok~
Tapi alhamdulillah dia masih lagi fully bf walaupun ada percubaan zalim dari mak dia suruh try mnum susu lain selain dari susu mama nya~
Dia memang taknak lagi minum susu lain dari susu mak dia sebab bila dia ase cikit dengan muka-muka pelik nak muntah bagai kuarkan susu tue~ Takpelah nak jimat lagi perbelanjaan mama sebab tak payah beli susu tepung {....}

Bukan apa mood aku sekarang down sangat-sangat..Sudahla susu start kurang bila dia da start makan dulu,pastu plak lagi bertambah kurang bila aku da datang peod bulan Januari lepas..
Azabnya nak bagi susu cukup mengikut keprluan yaya amatla susah~ Tapi nasib baik aku masih lagi ada usaha nak bagi yaya mnum susu aku lau ikut malas da lama aku sumbat jer FM kat dia..

Tambah aku moody sebab sekarang yaya cukup gemar gigit nipple aku masa menyusu..[ouwchhhhhh]
Terasa kesakitan masa menaip nie pun..Tengok betapa dasyatnya trauma aku sekarang nie!~

Pergh memang geram giler bila dia gget tue siap tarik taknak lepas..Leh korang imagine cmne tak?

Kadang lau aku da ase sakit sangat dia taknak lepas aku picit hidung dia kuat cikit,tapi dia lagi pandai sebelum lepas sempat lagi gigit tarik cikit baru lepas [grrrr] Sakitla!!!!!!!!!

Semalam kemuncak sakit masa dia geget aku buat-buat menangis tapi rupanya aku menangis sungguh-sungguh sebab da tak tahan pedih sakit yang teramat sangat~
Sudahla yang sakit sebelum nie tak habis lagi dia tambah plak yang baru memang soryla kejaguhan mak dia jatuh gakla terus menangis sungguh-sungguh~
Apa kes mak menangis merayu kat anak? Tapi tuelah hakikatnya semalam aku siap merayu-rayu kat dia jangan buat lagi..

Dia..Senyum jelah sengeh tunjuk gigi 6batang tue tanpa faham apa aku cakap..[..] {pasrah}



Paling ketara sakit sangat sekarang belah kiri..semalam memang aku banyak bagi belah kanan jer jadinya hasil pam arini belah kiri aku dapat 5oz.. Belah kanan 2.5oz

sekarang da susah nak dapat sekali pam tue 9 ke 10oz.. Paling banyak pun 7oz lebehla~
Dulu aku cuma pam kat ofis 2x lepas yaya da start makan solid food..Dapatla bawak balik hasil 2x pam tue dalam 18oz ke 20oz..

Sekarang kena pam 3x balik sebabnya stok susu aku memang makin kurang sangat-sangat.. 3x pam pun dapatla bawak balik paling banyak 14oz..memang drop sangat-sangat..
Tapi nasib baikla yaya memang mnum susu tak banyak tambah plak dia da makan jadi bolela cover gak masa aku keje~

Tak tahula sampai bila aku bole bertahan sakit nie..dulu setahun yang lepas masa yaya baru lahir dia tak pandai nak latch lagi sama gak aku kena nipple crack sampai berdarah bagai..

Tahun nie plak sebab gigi yaya lak..Eh memang budak-budak sekarang gigi dorang tajam-tajam eh?
Aku perasan gigi yaya cikit punya tajam macam diasah ari-ari..berdesing badan aku lau tetiba dia geget badan aku nak asah gigi dia tue..[wuuu]

Nasib baikla anak sendiri..lau anak orang lain aku memang da geget balik sekuat hati...[kahkahkahkah]
mesti korang takut nak bagi anak korang kat aku kan?! Takla tak kan sampai ati nak geget anak korang,lau geget pun aku geget manja jer..[hihihi]

huwarghhhhh nie masih lagi ase berdenyut-denyut..badan aku pun da mula cam nak demam..
okla nak pegi toilet nak sapu cream medela bagi lega cikit sebelum balik karang berjuang dengan yaya lagi.. [huhu[


*Besar pengorbanan mak-mak nie kan.. [insap]


LoveAPRIL

Friday, April 12, 2013

Comei tak saya?

Salam Jumaat uols..!!~

Wah yes bestnya sudah Jumaat ini ari..Esok bole bangun lambat,mimpi jelah nak bangun lambat!!
Silap-silap anak dara tue pkul 7am da kejut soh bangun dengan muka tersenyum lebar nampak gg  6batang mata kecik idung penyek..[kahkahkah] itu adalah pesen dia senyum sekarang yer~




"comel tak kak ton"?! [haktui la] 
sekarang asikla dok trademark "comel tak kak ton"..

tapi aku nak cite edisi "comel tak yaya uols?"
kahkahkahkah gelak guling-guling nie..

tengokla muka yaya masa nak amik gambar pasport..dengan lidah sentelnya~!!
Alahai anak bilala nak ilang 'kesentilan' awak tue?!~

Reben selambak perlu ada yer uols nanti orang ingat anak ai nie "hensem".. [fuhhhh]

harap-harap lepasla nak buat pasport dengan riben selambak nie..


LuvAPRIL
Blog Widget by LinkWithin