Thursday, March 28, 2013

Pertama Kali Anak Demam Panas

salam khamis sume~

wah sekarang macam tak percaya plak diri sendiri rajin betul mengupdate blog nie..
Agaknya nielah azam baru kot..[hihi]

untuk taon 2013 nie yang aku tak boleh lupa beli pestime yaya kena demam panas..
kisah nie terjadi minggu lepas,merasala mak dia cuti 3ari..[huwarhhh] 
dahla berangan nak simpan cuti untuk raya nak amik direct seminggu,pastu untuk hujung tahun plak nak pergi jalan-jalan tapi bila da ada anak nie memang kita tak boleh nak ramal apa yang akan jadi..

Sebelum nie dalam bulan 2 aku da cuti 5ari jaga anak sebab mak ngn ayah aku pergi Vietnam melancong..Even mak mertua aku ada tolong jagakan anak,tapi aku tak sampai hati nak soh dia jg sorang..
"yeke tak sampai hati"? haipp sebenarnya aku yang tak bape yakin nak tinggalkan anak aku sorang dengan mak mertua sebab aku takut nanti mak mertua aku tak terlayan kerenah aku yang cerewet giler bab makan anak..[hurm]

Sebab sebelum nie mak aku memang da tahu cara aku kan jadi bila nak bagi susu ke makan ke tokma dia da advance..Ayah aku pun kata aku MAK YANG SANGAT CEREWET..[ngeh ngeh ngeh]
Jadi bila dapat kat mak mertua aku takut dia akan tokok tambah sendiri..Aku ada pengalaman bila tengok dia jaga cucu dia,adik ipar aku punya anak..
Biasalah orang kg kan dorang tak kisah sangat pasal susu badan ke,baby bawah setahun tak bole makan makanan yang ada perasa ke hapa dorang cuma tahu anak nanti tak sihat makan makanan takda garamla,gula la..{oh scary}

Dulu masa anak aku baru lahir dia kna jaundice lama gakla siap da kua hspital masuk balik tak samapi 2ari balik umah..
Side mak aku sebab nie cucu pertama jadi dia memang tak pandai la kn..tapi side laki aku nie cucu yang ke-5 jadinya mak mertua aku dia memang terorla kan tapi sayang dia bukan teror bab penyusuan susu ibu..
*nie entry bukan kondem mak mertua yer*

Bila anak aku kena jaundice yang agak tinggi,asikla dia berzikir dekat telinga aku suruh bagi minum air masakla susu kambingla air sengkuangla..
Korang mesti kata tak kan aku bagi kan anak aku minum sume tue..

yer memang aku tak, bukan tak bagi baby minum tapi aku tak bole nak halang pun..[sob sob]
korang bayangkan anak aku da ase sume tue masa umur dia 5ari yer,5 ari..{da nangis nie}

Yelah aku pun ibu yang baru pestime kan,mak aku pun baru pestime timang cucu jadi bila ada orang arif jaga budak asik dok berzikir kat telinga nak tak nak kami TERPAKSA bukan redha~
Anak aku merasala minum sebotol size 5oz tue air masak dengan sengkuang cina..bayangkan baby 5ari minum air sengkuang cina yang sejuk tue!! Syukur perot anak aku takda masalah,lau ada aku tak tahu nak salahkan sapa..

Lau ingatkan balik pasal hal nie memang hangen jer tapi nantila pasal nie aku cite next plak,perjalan suka duka aku dalam Penyusuan Susu Ibu nie..

Eh da lari tajuk plak..Tadi nak cite pasal anak demam panas,nie da jadi cite lain plak..
Biasalah aku nie manusia biasa suka sangant terpesong~!

Ok-ok ,sekarang aku cite balik pasal anak aku demam panas eh..
 Aku tak tahulah anak aku nie start demam panas berpunca dari jatuh katil ataupun sebab nak tumbuh gg 4batang atas ataupun sebab nak jalan ataupun sebab nak beralih ke setahun,wallahualam..

'hah jatuh katil?' yer cik bedah cik timah anak saya jatuh katil untuk pertama kalinya pada hari Jumaat 15 mac 2013 pukul 8.15pm didalam bilik aku ketika bersama aku..

"Carelessnya ko nie!' 
Yer memang aku careless..Aku mengaku salah aku sebab tak bersedia apa-apa kemungkinan yang berlaku..
Sekelip mata jer tak sempat aku buat pape gedebang muka tersembam kat lantai.. [sob sob]

Pucat gila muka aku time tue..Aku cukup takut lau anak aku nangis tak lepas,bole jadi sawan nanti..
Dengan menggigil terus aku bawak pergi bilik mak aku,sambil gtau mak aku anak jatuh sekali airmata aku mengalir..

Mak aku pujuk anak aku lagi kuat anak aku menangis..terus mak aku bawak anak pergi dapur tuam kat dahi,masa tue bila dia menangis sampai teresak-esak hancur luluh perasaan aku..

Tambah plak menangis dok cakap ma ma ma ma hulur tangan nak aku pujuk~Alahai anak,maafkan mama yer..Mama janji pasni mama akan jaga yaya dengan berhati-hati

#eh lari tajuk lagi





Okla kita cite pasal anak aku demam panas yer..[huhu]

Aku perasan badan dia mula panas start hari Sabtu tengah hari..Rasa panas kat belakang kepala dengan perot..Memula aku tak syak apa sebab ingat dia mungkin panas sebab cuaca kan memang panas jer sekarang nak tunggu ujan memang susah kan~

Petang Sabtu tue siap kitaorg pergi makan seafood kat Bagan Lalang..Anak aku mula cranky bila on the way bali dari Bagan Lalang..Belakang kepala pun makin panas,aku check perot pun eh panas gak..

Salah satu cara nak check anak demam bila kita ase perot dia lau panas tue maknanya anak memang demamla..

Malam tue tido lena sebab siang dia tak tido langsung..Masuk jer Ahad,nielah permulaannya..

Dari pagi asikla merengek,taknak lepas langsung..Lau duduk jer menangis,aku ingatkan dia boring dok umah sebab bila duduk jer melalak~

Tahap kesabaran mak dia pun da hampir nipis time tue,mulala nak hangen saje~
Sudahnya apak dia tak tahan dengar aku asik berzikir kat telinga dia pasal anak asik nangis,laki aku ajak pergi bayar bil Umobile dekat Aeon Setiawangsa..

Sebelum tue aku ase makin panas badan anak aku nie,aku check suhu 37.4..terus cakap kat laki..

"Anak demam nie bang"..da check suhu 37.4

"Agaknya cuaca panas nie tue dia pun tak selesa,langsung badan pun panas..Takpelah pakaikan cool fever, pakaikan jer baju rompers nie,tak payah tukar sian dia panas"
Isteri patuh cakap suami..Tapi bebal jugak aku nie,dahla anak pakai rompers jer,stokin langsung tak dipakaikan masa kua tue~

Elok sampai Aeon Setiwangsa,kemain seronok dia lagi..Sejuk kan tempat tue,tambah plak dapat berjalan hilangla sakit demam khen! Ikut sape lau tak omaknya!! Eh!! Eh!!

on the way balik umah singgah umah kak mimy nak amik kek..time tue aku perasan eh lagi panas badan anak aku nie..
Jadinya tak sempat bual lama ngan kak mimy sebab anak aku memang da tak sihat sangat time tue..menepek jer kat dada omaknya~

Sampai umah cuaca memang panas yang hamat..Kat umah aku tak ujan langsung,walhal kat Aeon tue ujan lebat gak..
Bila check suhu eh naik lagi plak 37.8..

"bang,suhu anak tinggi nie da 37.8 plak.."

"eh yeke..jomla bawak pergi klinik pusrawi kat Melawati tue,mimie kata ada kat sn~"Nak pergi homeopathy ahad tutup" Time nie aku da siap-siap letak tuala sejuk atas kepala anak

"jomla,isau plak..eh ada ke klinik pusrawi kat melawati tue?asenya hospital jer kat jln tun razak"

"Ada.Mimie bawak fayyadh pergi sana lau demam..
Time tengah bulan kan knala bawak anak pergi panel saje..huhu

Tapi anak aku tak serasi dengan ubat klinik..dia memang tak pernah makan ubat lain selain dari homoepathy..
Dari malam ahad lepas balik klinik, suhu makin naik da jadi 38.3 plak..laki aku awal-awal da sound tak bagi pergi keje esoknya Isnin sebab anak tak sihat khen..

Subuh check lagi 38.4 plak..Hari nie da mula cranky yang amat,taknak langsung orang lain selain dari maknya atau apaknya..Lau orang lain amik jer mulala menangis beria,sedeh btul dengar..

Laki aku balik awal pukul 4 sampai umah terus ajak pergi Homeopathy..Cam biasa doc soh makan 2 ubat dalam masa 3jam sekali..

Stiap 3jam aku check suhu..time tue suhu sekejap 38.6 pastu turun 38.2..camtu jelah naik turun suhunya sampaila masuk ari Selasa..

Kemuncak panas ari Selasa..Tapi aku ase salah satu faktor pun sebab cuaca hari tue memang panas giler,asikla aku ngan anak kua masuk bilik dok ekon..

Bapak dia balik awal lagi hari tue,bawak daun sireh..Dia kata mak mertua aku soh lumur kat kepala badan bagi kurangkan panas..
Time tue gak apaknya buatkan..Dia lumurkan kat kepala ngan satu badan anak dia..suhu tetiba tinggi time tue sampai 39.8

Cuak da aku time tue,aku ajak apaknya pergi hospital tapi apaknya taknak..Bengang giler time tue,sudahnya aku tak tido langsung malam tue sebabnya anak aku setiap 10minit menangis..
Bila bagi te**k dia minum ckit jer,tapi aku ase dalam mulut dia panas gile tue..Sebab tue dia menangis jer,sebab panas dalam..

Time tue kitaorang tido luar sebab apaknya taknak bagi tido ekon..tapi aku ase dia jadi panas sampai tinggi camtu sebab tido lua kipas kat lua tu tinggi sangat jadinya angin tak bape dapatla sudahla cuaca panas time tue memang lagi panasla badan kita..

Tapi apak dia memang asal kering jer kain kat kepala tue,apak dia jerlum balik air daun sireh tue..aku salute kat apaknya sebab sabar tekun amanah jaga anak tanpa bersuara..

AKu da hilang sabar+ngantuk+letih sebab tak dapat rest langsung..baru nak baring anak nangis nak susu,tapi dia tak selesa nak minum sebab panas dalam mulut tue wat dia xselesa..

Sudahnya aku angkut anak aku tido dalam bilik,selubungkan badan dia dengan selimut bukak ekon  bagi t*** tak sampai 5minit terus tido nyenyak senyenyaknya..
Sebelum laki aku pegi keje kul 6++am tue check suhu macam tak percaya terus trun jadi 37.3

Laki aku kata tengok lagi suhu dalam pkul 8am lau naik lagi kita pergi hospital..

elok pkul lapan aku check trun lagi jadi 36.8..3jam lepas tue trun lagi 36.5,aku gtau laki aku takyahla dlu pergi hospital..
tapi lau dalam masa terdekat naik 38 ke atas memang aku nak bawak terus hospital tanpa lengah lagi..sebab aku takut jadi pape bila aku ada post kat group gojes mommies ramai yang soh bawak hospital sebab suhu anak aku tinggi bole buat jadi sawan~

Syukur sangat anak aku da sihat sepenuhnya ari Isnin lepas..da mula balik aktiviti memanjat, menyepah sumenyala..
Sekarang pun da makin bijak,makin banyak mulot oii..[cam mak dia gak]

Nielah pengalaman pertama aku menghadapai anak demam panas setelah umur dia 11bulan..Aku berharap sangat agar anak aku sentiasa dilindungi oleh Allah swt..Deberikan kesihatan yang baik

Alhamdulillah anak aku tak pernah demam panas,cm 2xjer dia penah kena selsema ngan batuk..Mungkin sebab anak aku masih lagi fully breastfeed..Dia masih terpelihara dengan khasiat susu omaknya,syukur..

harap rezeki anak aku sampai 2tahun..itulah impian aku,insyallah

pergh maik aih panjang gile entry nie,dekat 2jam menaip..fuhh,sila la baca lau korang tak baca sedih ai tau..

sekian.......


Tuesday, March 26, 2013

11bulan 5hari

hye...
wah bertemu lagi~ nie namanya gila update,da sekali update panjang berjela langsung jadi meroyan nak update sesaja..~huhu

pada tarikh 26 mac 2013 my lovely diva sudah berusia 11bulan 5hari..cepat sungguh masa berlalu kurang sebulan da setahun diva aku nie..

Owh sekarang terlalu banyak akal yer,berserta manja yang teramat sangat-sangat [eh ada ke ayat cengginie?]
Tak bole tinggi suara langsung asal baru nak tinggi jer pown mulala merajuk sembam muka kat kita tak pun dia bukak siaran radio dengan volume paling high sekali~haishla manja sungguh kamu nie nak [i like]

anak ini masih fully breastfeed..walaupun stok hampir pupus tapi supply aku memang mencukupi untuk stok dia sehari-hari~Harapan nak fully breastfeed selagi termampu [..] [insyallah]

masih lagi makan makanan yang maknya blender separa kasar!adelia zahra terlalu malas nak geget makanan yang kasar jadinya dengan penuh kasih sayang mak dia akan blender tapi bukan blender halus langsung..Alhamdulillah nampaknya percubaan kali kedua bagi adelia makan telur lulus,takda plak nampak dia alergic~{syabas anak}- suka makan,sama seperti maknya!~auwch

gigi sudah ada 2batang dibawah, dalam proses pengeluaran belah atas sebanyak 4batang..kelakar tengok dia menadjust gigi atas bila time nak kunyah makanan,masih belom friendly lagi orang kata la.

minggu lepas adalah kali pertama adelia demam panas..kecut perut mak dia bila anak demam,suhu paling tinggi adalah 39.8 yer~mujur lepas bagi makan ubat homoepathy 3jam sekali panasnya cepat kebah [luv u syg] kamu memang anak yang kuat

adelia anak yang senang dijaga cuma manja tuelah yang tak bole dikawal [huhu]

ciri-ciri perangai lebeh kepada gen mama nya..ada nampak baran juga yer, sombong ala-ala diva[susah senyum kalau pestime jumpa], suara kuat macam tertelan microphone, cengeng, suka ketawa, kuat jalan [sejibi mama masa ngandungkan dia,pegi keje malas tapi berjalan kaki bengkak pun takde masalah], cumil [nak jugak], manis [eh..] Apa lagi erk,erm lupa la nanti lau ingat mak dia tambah lagi keh!

masih belom berjalan lagi..tapi bab bertatih sudah handal~! merangkak toksah cakapla lau lawan dengan arnab gerenti kalah arnab tue,tangkas dan pantas{...}

Aku perasan adelia nie lambat jalan sebab dia cepat cakap..cepat tangkap jugak apa yang kita sebut/cakap/ajar..vocab yang dia sebut,mama;papa;mamam;yayaya[sebut nm sendiri];aye[saya,bila kita panggil nama dia];ball;cat;tuck[duck]ayen[lion];a ba ta sa ja haa[mengaji alifbaataa];tata; tak ingatla apa lagi [huhu]

hurm...apa lagi erk nak cite,lupa la nanti-nantila sambung kot lau ada yang lain..Cam biasalah harapan mak-mak nie kan tinggi nak anak dia berjaya dunia akhirat,membesar dengan sihat,berilmu dan menghormati orang tua~![sebak dada]



owh sebelum aku terlupa,harapan lain aku adalah nak sangattttttt tengok rambut adelia cepat tumbuh~! Dia sekarang da tak bape suka pakai reben,tapi mak dia terpaksa pakaikn sebab orang ingat dia boboiboi[...]

fuhhhhhhhhh,fenat menaip*

Lega...........................

Ikutkan tahap malas memang tinggi sekarang nie,tapi sebab xnak nanti ada terlupa or terlepas pandang jadinya elokla update gak cikit2 lam nie~ Kurang dari sebulan aku akan celebrate burfday diva kesayangan aku tue.. Ish tak sangka plak macam sekejap jer da setahun,tup2 nanti da nak kawen plak.~ Eh hover plak mak dia sampai pikir ke kawen plak.. 
Serius duit banyak betul mengalir walhal nak buat birthday party anak yang tak tahu pape pun lagi~ Takpelah walaupun dia tak faham tetap jugak makpak dia gigih nak adakan jugak birthday party sebagai kenang kenangan.. Yelah sebelum nie majlis aqiqah cukur jambul dia pun aku ada buat siap hire photographer pro lagi jadinya tak salah jugak nak buat untuk birthday dia plak..Lagipun nak dapatkan diva nie lama tunggu oit dekat 4tahun baru dapat [...] Orang lain 4tahun tue anak da 2/3 pown~ tak per mak redha ujian nie (@__@) 
Alhamdulillah walaupun majlis anak aku nie kecil-kecilan sajo tanpa sponsor{perlu ke nak gtau}huhu lantakla nak gak cakap sebab leh dikatakan 90% memang pakai duit aku sambil ditolongin oleh papa si diva la khen!.. Cuma makanan jer tokma ngan atuk diva yang sponsor,mak xcukup bajet ke arah ctu~ Bukan apa sebabnya lau ikut aku nak wat time hi-tea so makanan adalah yang lite-lite saje tapi sebabkan tokma nya beria nak wat kenduri tahlil dan doa selamat sekali jadinya menu agak berat ckit so tokmala harus sponsor tang makanan..[mekasih tokma,lebiu] 
Persiapan buat masa sekarang masih mengikut bujet[ ikutla sangat walhal da 2minggu tak kua lunch nie] [sobssobssobs]...Tak pelah demi mu anak terchenta! Nnati da besar jangan lupa balas jasa mama nak kawen cari yang kaya raya leh tampung perbelanjaan mama mu nie..*erk apekah kejinya statement mak ko*

Owh lupa plak kan nak bagitahu bila majlis tue..#Ada ke orang nak tahu,lau takde pon xperlah tapi tetap gak nak gitau mana tahu kot ada yang sudi nak datang meriahkan majlis aku yang tak glamer langsung cam blogger lain..[ayat sentap da mari] [huhu]

Kata sepakat sudah dibuat makanya "Dengan ini diistiharkan esok raya,[Eh salah bukan raya] majlis birthday diva ai adalah pada 21 APRIL 2013 start pukul 3.00pm..(saje aku bold kotla aku kata kot tau bukan paksa eh, kot ada yang sudi nak datang sebesar Batu Caves aku alu-alu kan..[maklomla aku bukan blogger pilihan][erkkk..]

Eh macam panjang plak aku melalut..kata malas khen!? almaklomla sekali bila da menaip memang susah nak stop woo..

Aku saje nak buat checklist senang takut ada yang tertinggal ke terkurang ke terlebeh ke bila ada checklist bole rujuk khen?! tak gitew!?~/
"Rajin plak ko wat checklist erk dulu masa merandung malas plak ko wat checklist bagai kan?!" #Ayat diri sendri fire diri sendiri#

okla dah tak nak taip panjang2 lagi nak terus wat checklist nanti lupa..[fuhh]

Yang pertama adalah; sudah tentula orang yang akan diraikan..[melampau mak dia nie] [haipp] hihi

aku buat secara rawak jelah..tapi tak tahu cara nie betul ke tak rawak namanya!~ [PANG]

* Cake - Done [2tier tau,class ko nak]
*Cupcake - Done
*Apam polkadot - Done
*fruit tart - Done
*fancy cookies - Done `dah bayar habis
*candy
*chocolates
*mineral water - Done (siap tempah tau) `dah bayar habis,barang pown da dapat
*biscuits

Kali nie aku tak tempah candy buffet sebab nak save bujet buat sendiri jadinya no la chocolate fountain macam time aqiqah dulu..Tak pelah bole jimat cikit lagipun bole gak aku tunjuk bakat tenggelam aku nie nak deco sendiri candy corner nanti..[woot]
#Harapan tinggi tue setinggi gunung#olalallalala

lain-lain nya

*Baju - Done [tempah sekali tuk diva,papa&mama] #mesti cumils nanti weols tau sebab pakai sedondon,sempat ke tak nak kurus nie sekali xmuat pakai tshirt sarawak yang size triple XL jelah maknya] [huhu]
*photographer - Done `pakai orang yang sama masa aqiqah diva dulu..mekasih abg zul sebab bagi price yang sama cam taon lepas [...]
*paper Bag untuk goodies - Done [beli sekali dengan props untuk wat background candy corner] `dapat da pown
*Goodies - tak lengkap sume lagi 
*Khemah - Done (ayah aku orang kuat balai raya taman,jadinya pakai khemah itu sajo..tapi sedeh cikit takda scalop[sobsobsob] mak tak mampu nak tempah khemah sekali scalop,mahal woi sampai 3/4 ratus!

Rasanya ni jelah kot yang aku ingat..nanti-nanti kot ada yang tertinggal leh tambah lagi~

Dengan ini diakhiri dengan Alhamdulillah..Semoga apa yang aku harapkan berjalan dengan lancar,insyallah~


Tuesday, March 5, 2013

Akhirnya Pecah Tanah Jugak

Fuhh#sambil libas tudung sebab kepanasan# Setelah hampir 3bulan xmengarang diblog syok sdri akhirnya berjaya jugak pecah tanah~ Banyak yang nak cerita tapi tak tercerita sebab ada jer masuk cerita yang lain..huhu Xpelah kita mula slow2~

Ala baru nak start taip berjela cikit dah kna panggil nak kna siapkan keje plak~ Nanti2la sambung..
Blog Widget by LinkWithin