Thursday, August 22, 2013

Semalam genap 16bulan


Fuhhh fuhhh berhabuk betul blog nie eh,ada tuan ke tak nie??//
Cam biasala tuan blog nie sekarang mood tengah ke laut china selatan tue pasal berhabuk jer blog suam-suam kuku nie.

Orang lain semua dah berupdate citer pasal raya,aku jugak yang ketinggalan.Aku ingat nak update pasal raya bila dah last raya nanti.Lau update pun bukan orang nak baca pung!

Raya taon nie tak best sangat agak kelam kabut dan mengecewakan sebabnya takde sempat nak amik gambar satu family dah papa yaya pun sibuk nak beraya kat kampung dia jadinya taon nie aku raya berdua jelah ngan yaya.Nasibla awak nak. -_-'

Malasla nak cite hal sedih-sedih nie.Moh kita citer hal gumbira-gumbira saje.

Semalam 21 Ogos genapla puteri pucok kelompang aku berusia 16bulan.Owh cepat sungguh masa terbang tup tup makin membesar anak dara ku ini.Penuh dengan pelbagai gelagat yang makin buat aku suka,sebak,gembira,geram..hewhewhew

Banyak akal sudah semestinya dan makin suka banyak membebel dan perangai jemah tue pun dah semakin ketara sangat. Sama cam mama jelah awak nie nak.
Perubahan dari segi kelakuan percakapan perbuatan sumenya meningkat cuma satu jer yang takde perubahan lagi.Korang perasan tak? hurm.........

Pandaila sape yang teka betul tue.Apa lagi RAMBUTla.. Disebabkan takde perkembangan yang memberangsangkan jadinya awak stil lagi kena pakai headband besar setaman eh nak. Tapi nasib baik dia tak kisah sangat sekarang, masih lagi nak pakai macam dulu dan jarangla dia nak bukak lau takde sebab. Gud gurl anak mama.luv u la cyg

Perkembangan lain dah rajin baca buku sekarang, bagusla mama jenis tak suka nak paksa awak sebab awak masih kecik lagi. Flash card pun rajin main tapi yang tak bestnya sukala sepah-sepahkan merata, takpelah nak jjanji awak berminat gak nak tengok flashcard dengan buku yang mama beli.

Flash card dan buku dia dah pandai cari beberapa gambar binatang macam cat, cow, bubu (ladybird), wolf.
Lau dekat playmat plak bila kita suruh "show mama where is elephant ke tiger ke lion ke monkey rabbit dia dah pandaila tunjuk sume tue dengan betul.Tapi takdelah cekap sangat pun datang mood taknak study melalut-lalut dia tunjuk animal yang salah.

Anggota badan plak dia dah boleh tunjuk bila kita tanya mana gigi, hidung, mata, rambut ke kepala eh lupa plak, tangan, kaki. Cuma telinga jer dia masih gagal. Takper sayang take ur time. 
Bila kita suruh amin/salam dia faham mksudnya salam. Dan dia faham gak bila lepas doa amin camne nak buat,bila dengar azan otomatik diam sambil tangan angkat dua belah letak kat telinga. Dah pandai ikut cakap kita tapi tak jelasla.Lau sebut Allah ke, masyallah ke dia ikut gak tapi sebutan comel jer kita dengornya.

Words lain air, nak, nanak (taknak), tv, kekadang tek kekdg tetek, papa, mama, ma (tokma), yaya (dia bhsakan dri dia nm tue), lan (jalan).Nie jelah kot yang aku perasan.
Yang penting dia dah faham lau apa yang kita cakap/suruh buat.

Alhamdulillah semoga anak mama membesar dengan sihat, jadi anak yang solehah, berilmu baik dari segi agama atau pelajaran, hormat orang, suka tolong orang. Insyallah ada rezeki mama nak masukkan yaya playskol taon 2015 nti,list playskol dah ada cuma tunggu masa dan kumpul duit saje.
Mama nak yaya pandai bergaul, pandai solat, pandai ilmu agama, pandai berbahasa melayu/inggeris, itulah harapan mama untuk masa terdekat nie.


Semua mak nak yang terbaik untuk anak. Mama taknak paksa awak atau letak harapan terlalu tinggi sebab perjalanan awak masih jauh. Cuma mama berharap sangat awak berjaya dunia dan akhirat. Insyallah, amin.

Sebak plak taip entry nie...huhu *lapairmata

cukopla sampai cini jer, sekian.

7 comments:

ctmah said...

bagus r yaya suka pakai headband..kite jumpe ahad ni yek Insya Allah. alisha mau ditarik2nya headband tu..i yg tgk ni jenuhla dok main tarik2 jugak ngn dia..huhu

as ♥ Leenda said...

ckp pasal headband setaman ni kan, teringat sepupu aku ckp, kesian budak2 skrg ni..kena pakai lampu suluh nk pegi menoreh getah kt kepala..hahaha..adoiiii..nasib baik anak aku lelaki, kalau tak, mau sentap jugak...huhu..
eh, ko jgn sentap pulak..ni bukan aku yg ckp..sepupu aku yg takde insuran mulut tu cakap..hihi..

m@m@yAyA said...

Sentap nie. (-_-')

Xla aku ckit pn xase apapun bla org ckp mcm2 ke apa jnji ank aku xtseksa ngn apa yg aku buat.nk bg dia nmpk comel dan nk org bkk mta bsr2 ckit tgk ank aku ni gurl ni da pki bsr setaman pn leh ag tny boy ke gurl.lau cenggini mmg aku sentap.hihi

m@m@yAyA said...

Nie pun dia ikut mood kna time xda mood dia tarik cabot campak merata jer.hihi

eMMe said...

Assalamualaikum mama yaya, pe kabar, lame tak singgah, ni singgah nak raya n minta duit raya ni, heeee~

Alhamdulillah syukur dgn perkembangan anak2.. bagus la.. dari perhatian kita anak2 membesar dgn sihat, cergas, pintar... InshaAllah.. jika kite ibu bapanya besarkan mereka dgn baik kan...

yUmiE AzuRa said...

mmg ank mama sgt ko ni yaya.
haih bab headband ni mmg aku pn jeles tgk yaya.iman si kwn baik die tu jgn harap le oii nk pkai benda alah tu.dan 2-3saat je cabut.grrrr

Mimy Hamid said...

nanti list playskool...nak masukkan fayel gak..so far akak nampak CIC sri gombak tu...member rekomen dia kata siap pakej solat , akademik semua..monthly RM300

Blog Widget by LinkWithin