Monday, July 1, 2013

Jamu Mata Sebelum Puasa


Monday Blues kata ko!!!
sekejap jer dah masuk bulan Julai,kurang dari 10ari kita umat Islam akan mula berpuasa..Weehuu~
Tak sabarnya nak sambut Ramadhan kali nie..Tiap-tiap tahun aku teruja nak sambut puasa sebab tak sabar nak pergi bazar ramadhan dan terawih..Tapi terawih nie tak pernah full pown ikut mood..Jangan ikut perangai aku nie eh!!! Derr aku jujur nie tak tipu tau..

Tahun nie aku nak sangat bawak yaya pergi terawih..taon lepas dia baby taon nie dia dah besar cikit dan da bole faham cikit kot..Lau tak faham pun sekurang-kurangnya aku nak ajar jugak..
Hari Sabtu nie baru nak pergi cari telekung untuk dia..Terujanya nak tengok anak dara mama pakai telekung yang super cute tue nanti..
Ya Allah terujanya sangat nak tunggu puasa tahun nie..Raya toksah ceritala kan lagi super excited tapi nanti orang kata teruknya zura nie belom puasa dah sibuik citer raya..Ngeh ngeh ngeh!!

jadinya sebelum kita mula berpuasa menahan lapar dan dahaga mehla aku sajikan mata-mata kita semua dengan makanan yang paling digemari oleh aku..Mesti korang dalam hati terdetik,"patutla badan tue gemuk gedempol suka sangat makan kek la chesetartla sume yang manis gitew..Pastu bising-bising kata dah gemukla nak kurusla"..DANNGGGGG!!!
Takpelah asal tekak perut aku selesa gembira dengan makanan yang aku bagi nie aku bersyukur saja..Bukan apa kalau aku cantik selim melim kurus langsing menawan comel lote nanti ramai plak yang berminat,nak berkenalan aku malas la kan..
Jadinya biarla badan aku camnie so takdala yang berminat nak berkenalan.. [~_~]



Dulu aku rajin buat kek,cheesetart cupcake dan segala makanan yang manis-manis..huhu tapi tue dulu la masa tahun 2010-2011 camtuelah lepas tahu aku peknen pastu dah beranak anak dah umur setahun lebeh langsung tak pernah berasap oven aku..Eh penahla sekali taon lepas sebab buat cookies untuk anak aku..

Aku takde belajar mana-mana clas buat kek pun,sume aku belajar sendiri google resipi dekat 80jenis buatnya adalah 2 3jenis jer..Aku nie jenis gelabah tue pasal dalam 80resipi cuma jadi 2 3 jer..huhu
Tapi sebab aku nie mengutamakan kualiti rasa jadi kuantiti nie aku tak bape heran sangat..Chewah dah macam gaya chef zura aku menerangkan walhal bukan korang kisah pown..

Kek cokelat nie adalah dekat 10x kali buat..sampai dari family aku puji sedap langsung mengeji mana taknya dah naik muak jelak dorang dok makan..aku plak bangsa suka memaksa bila aku buat orang mesti makan tak kisahla rela ke paksa.. (~__~)

Kalau dulu aku ada kawan bff dia dok dekat dengan aku..kira umah dia bawah umah aku atasla kan..Dorang plak laki bini memang suka makan kek jadinya aku rajinla masak pastu paksa dorang makan..Seronok kan bila hasil dari kita orang makan dengan penuh pujian,lantakla pujian tue ikhlas ke tak janji kat telinga aku dengar yang nice-nice sajo..hahahahha
Hah satu lagi walaupun rupa buruk tapi rasa tiptop tau, kalau korang tak caya tanya family aku ngn bff aku..[*_*]


Kawan ofis kakak aku tempah..nak tema princess,jenuh cari dekat kedai kek edible image nie jer yang jumpa..Okla dari xdok lgsung kan..
Kek nie aku buat 2perisa,bawah sekali chocolate moist ats plak aku buat perisa vanila..Sebab apa jadi 2perasa?Sebabnya kek aku tah apa silap tak bape nak naik jadinya harusla guna kekereatip yang tak bape nak kreatif nie..Sib baikla kawan kakak aku puas hati..Design memang comot sebab mana ada aku pergi kelas baking..aku memang da sound awal-awal kat kakak aku design memang hampeh tau..


Cupcake carrot walnut frosting cream cheese..Nie kawan kakak aku jugak order,dia nak dalam bekas camnie nak buat doorgift asenya,adeh lupa plak..
Nie memang faveret mama aku tau,suka aku bila mama aku salu puji kalau aku buat kek nie.. [*****]


kahkahkah sila jangan gelak kalau tengok pic nie..Mesti korang fikir aku tengok Ben 10 negara mana kan sebab jadi camnie..Kawan ofis aku seboleh-boleh nak order dekat aku gak sebab katanya aku punya memang tak manis jadi anak dia suka tapi kali nie request nak gambar Ben 10..
Basah ketiak kau bila pikir..Nak cari edible image time tue plak bole stok habis,grrrrrrrr sudahnya jadila Ben 10 version aku..Vanila cupcake frosting buttercream


Nie memamng aku buat tutup sebelah mata pun bole..sebabkan selalu buat sampai aku dah boleh hafal sukatan tak payah tengok resipi tau..Nie ada orang order untuk meeting apa ntah..
Aku buat chocolate cheesetart dengan blueberry cheestart..Tapi jenuh sikit buat cheesetart nie sebab maklomla aku guna tangan sendiri untuk menerap bentuknya..Hoila bole tertido kalau nak buat sekarang nie..
Dulu penah gak nak buat order untuk raya,cari duit lebeh cikit tapi takder sambutan pown..Cian aku tau..hukhukhuk


Chocolate cheesetart dengan chocolate tart..ada orang tempah gak..makan nie memang sedap tang nak buat kulit tart tue tak sanggup~


Muffin chocolate nie kawan ofis aku tempah tuk majlis tunang dia dlu..Nie paling kacang putih nak buat,takde hal la..Semerbak asenya sebab aku tabur sekali chocolate parut dengan chocolate chip..Yummy!!


Kek nie aku buat khas tuk mama aku masa hari ibu..Aku buat kek chocolate dengan filling chocolate moist + buttercream..Cam biasalah design ke laut..


Chilled oreo cheesecake..Terbaikla,yummeh..Bila nengok nie aku terliur plak..Cara buat sama jer cam buat marie lapis cheese dengan tiramisu..Terbaikla aku suka buat yang senang-senang nie yang penting tak payah bakar bagai..Memang rajinla aku dok ulang buat tambah plak ada cheese bedebah lagila terbaik..



Nie order dari orang ofis aku..saje buat makan-makan..Ada flavour cocolate frosting buttercream ada yang flavour vanila frosting creamcheese..Sepesen jer design kan sebab design nie jer yang senang aku nak buat..Lantakla rupa takder janji rasa mesti umpphhh~

Agak-agak ada ke orang nak order dengan aku pasni eh..rasa insyallah memang aku jaga kualitinya tapi design tue memang sebedang jelah burok..huhu

mehla korang order dengan aku,dapat buat duit raya..hihuhihuhi

10 comments:

CikNaa said...

apsal tak ketahuan selama ni????
Chilled oreo cheesecake tu serius menggiurkan! nak oder la nanti zura...

AzieFirdaus Kamarudin said...

Kalo aku beli kek kat sni atau ada org bagi,daus mesti kata yg hg buat jgk sedap..*koyak ar spender hg kan?..oreo cheese cake tu fav aku

Nurhayati said...

hebat!! meleleh air liur.

Mimy Hamid said...

ku juga tidak ketahuan...ingat buat makan..haishh next besday Fayel akak order cheese tart

~Lieza~ said...

Aiiyyooo...sungguh menggugat nafsu mkn ibu Sofiyya nie... meleleh saliva dh nie...

With Julia said...

Tu diaaaaaaaa....mama yaya berbakat di dapur rupanya....sgt2 sedap semuanya...pastu pandai deco...hebat mama yaya...

Umi Qi? Hahahahha ketawa sorang2 sbb x pandai membaking kek apatah lagi lain2...kena belajar nih :)

SweetLikeWhat said...

ohoiiiii hebatnye akak...
bestnyaaaaa..

Aty_Fared said...

Peerrgghhh...teror giler ko buat semua kek nie...!! Kagum nganga2 nengok..boleh bukak order raye..??

D Yatie said...

semuanya menggiurkan hokey! yummeh!

PinKy MoMMa said...

waaaaaa bahaya kalau berjiran ni huhu..ada yg bertenggek je kat umah zura nnt ekekeke

Blog Widget by LinkWithin