Tuesday, April 16, 2013

Minggu Yang Penat


Hai uols~

Minggu nie minggu yang penat sangat-sangat..Sabtu Ahad konon cuti tapi tak dok umah pown asikla kua,dah lama tak dapat rest yang betul-betul rest Sabtu Ahad nie..
Minggu nie pun bukan boleh rest sebab sibuk persiapan majlis diva lagi comei dari kak ton tue..Ahad plak da majlis dia..
Ingat nak cutila Isnin Selasa sebabnya Selasa diva lagi comei dari kak ton tue kena cucuk setahun jadinya da alang-alang baikla kita start cuti dari Isnin..~

Bila yaya da nak setahun production susu makin kurang sangat..stok jenis pam arini untuk esok~
Tapi alhamdulillah dia masih lagi fully bf walaupun ada percubaan zalim dari mak dia suruh try mnum susu lain selain dari susu mama nya~
Dia memang taknak lagi minum susu lain dari susu mak dia sebab bila dia ase cikit dengan muka-muka pelik nak muntah bagai kuarkan susu tue~ Takpelah nak jimat lagi perbelanjaan mama sebab tak payah beli susu tepung {....}

Bukan apa mood aku sekarang down sangat-sangat..Sudahla susu start kurang bila dia da start makan dulu,pastu plak lagi bertambah kurang bila aku da datang peod bulan Januari lepas..
Azabnya nak bagi susu cukup mengikut keprluan yaya amatla susah~ Tapi nasib baik aku masih lagi ada usaha nak bagi yaya mnum susu aku lau ikut malas da lama aku sumbat jer FM kat dia..

Tambah aku moody sebab sekarang yaya cukup gemar gigit nipple aku masa menyusu..[ouwchhhhhh]
Terasa kesakitan masa menaip nie pun..Tengok betapa dasyatnya trauma aku sekarang nie!~

Pergh memang geram giler bila dia gget tue siap tarik taknak lepas..Leh korang imagine cmne tak?

Kadang lau aku da ase sakit sangat dia taknak lepas aku picit hidung dia kuat cikit,tapi dia lagi pandai sebelum lepas sempat lagi gigit tarik cikit baru lepas [grrrr] Sakitla!!!!!!!!!

Semalam kemuncak sakit masa dia geget aku buat-buat menangis tapi rupanya aku menangis sungguh-sungguh sebab da tak tahan pedih sakit yang teramat sangat~
Sudahla yang sakit sebelum nie tak habis lagi dia tambah plak yang baru memang soryla kejaguhan mak dia jatuh gakla terus menangis sungguh-sungguh~
Apa kes mak menangis merayu kat anak? Tapi tuelah hakikatnya semalam aku siap merayu-rayu kat dia jangan buat lagi..

Dia..Senyum jelah sengeh tunjuk gigi 6batang tue tanpa faham apa aku cakap..[..] {pasrah}



Paling ketara sakit sangat sekarang belah kiri..semalam memang aku banyak bagi belah kanan jer jadinya hasil pam arini belah kiri aku dapat 5oz.. Belah kanan 2.5oz

sekarang da susah nak dapat sekali pam tue 9 ke 10oz.. Paling banyak pun 7oz lebehla~
Dulu aku cuma pam kat ofis 2x lepas yaya da start makan solid food..Dapatla bawak balik hasil 2x pam tue dalam 18oz ke 20oz..

Sekarang kena pam 3x balik sebabnya stok susu aku memang makin kurang sangat-sangat.. 3x pam pun dapatla bawak balik paling banyak 14oz..memang drop sangat-sangat..
Tapi nasib baikla yaya memang mnum susu tak banyak tambah plak dia da makan jadi bolela cover gak masa aku keje~

Tak tahula sampai bila aku bole bertahan sakit nie..dulu setahun yang lepas masa yaya baru lahir dia tak pandai nak latch lagi sama gak aku kena nipple crack sampai berdarah bagai..

Tahun nie plak sebab gigi yaya lak..Eh memang budak-budak sekarang gigi dorang tajam-tajam eh?
Aku perasan gigi yaya cikit punya tajam macam diasah ari-ari..berdesing badan aku lau tetiba dia geget badan aku nak asah gigi dia tue..[wuuu]

Nasib baikla anak sendiri..lau anak orang lain aku memang da geget balik sekuat hati...[kahkahkahkah]
mesti korang takut nak bagi anak korang kat aku kan?! Takla tak kan sampai ati nak geget anak korang,lau geget pun aku geget manja jer..[hihihi]

huwarghhhhh nie masih lagi ase berdenyut-denyut..badan aku pun da mula cam nak demam..
okla nak pegi toilet nak sapu cream medela bagi lega cikit sebelum balik karang berjuang dengan yaya lagi.. [huhu[


*Besar pengorbanan mak-mak nie kan.. [insap]


LoveAPRIL

16 comments:

Nadt said...

ye..saya punye production pun makin drop. even da ambik supplemen pun camtu jugak. paling banyak ble bawak balik pun 14oz la. sekali pam dapat la 6-7 oz je. dapat pam 2x je kat opis, busy yg amat. time student cuti je barula dapat pam 3x.seb baik saif pun minum sket je. sedih tapi masih berjuang lagi ni. sama-sama kita berjuang yek..

Gieyana said...

Kak G pon plsn nk bg full bf..tp risau lak bila bjerga nih..tkut production x byk..mmg skit kn bila susu da kurang..:(

Hana Soffelia said...

sama la. production makin drop. Tapi kalau direct bf memang terasa milk keluar laju. Naurah pun dah ada 2 batang gigi. So far tak rasa lagi dia menggigit.

SweetLikeWhat said...

akak anis rase kena pesan kat yaya tiap hari jangan gigit mama..lama2 die faham..hannah dulu pun suke gigit..anis pesan..papa die pun pesan tiap hari..takde dah die gigit..memang sakit woo kalau dorang gigit..tajam gile gigi..haha..gigi baru lah katakan..anis dulu pernah sampai luka..

AzieFirdaus Kamarudin said...

Sakitnya zura..huhu..jgn putus da la..hehe.. *saja nak bg ang lg trauma..hehe

Wawa Yusoff said...

samelah dgn saya... yg kiri tu mmg sikit..

With Julia said...

Bagus zura...keep it up utk fully bf...terbaikkk

Nurhayati said...

jgn stress k. kalau ada rezeki yaya insyaAllah cukup. ariq pun suka gigit nak nak kalau tgh nak tido tu sambil menyusu huarghhh standby je tuk digigit :(

m@m@yAyA said...

Xper dear sm2 kita berjuang yer..insyallah rzki ank tu ada

m@m@yAyA said...

Xper kak g jgn pk susu xxkupnpk +ve susu mmg ckp tuk baby insyallah akn ckup kak..
Chaiyok akk sure bole nya..

m@m@yAyA said...

Haah lau pam mmg kua xbyk cam slu la, tp bla ank isap susu kua cam biasa jer..
Yelh suction pam ngn mulut baby lain kn..hurm hrp2 naurah xmgigitla nti bla ada gg ats

m@m@yAyA said...

Skrg akk ada gak try cr anis ni gtau dia jgn gget tp xthulh tgk acaner tp skt woo xsgup asenya tau..huhu

m@m@yAyA said...

Hurm putus tu xdalh tp azab skt mmg xleh cte..aku asl nk bg dia nenen jer aku da trauma cam nak nangis

m@m@yAyA said...

Owh yeke..zura mmg dr dlu ssa la nk tgk yg kiri byk

m@m@yAyA said...

Huhu julia ase cam da ptus asa nie..
Bkn sb susu ckit sb tu leh usaha mslhnya bla kna geget tue..huwarhhhhh

m@m@yAyA said...

Yer kak bila time nk tdo dia xska lps cpt nk ltk nenen lam mulot jer..tp tuelh bla dia tetdo msti geget ssa lepas
Perit asenya ;(

Blog Widget by LinkWithin