Thursday, March 28, 2013

Pertama Kali Anak Demam Panas

salam khamis sume~

wah sekarang macam tak percaya plak diri sendiri rajin betul mengupdate blog nie..
Agaknya nielah azam baru kot..[hihi]

untuk taon 2013 nie yang aku tak boleh lupa beli pestime yaya kena demam panas..
kisah nie terjadi minggu lepas,merasala mak dia cuti 3ari..[huwarhhh] 
dahla berangan nak simpan cuti untuk raya nak amik direct seminggu,pastu untuk hujung tahun plak nak pergi jalan-jalan tapi bila da ada anak nie memang kita tak boleh nak ramal apa yang akan jadi..

Sebelum nie dalam bulan 2 aku da cuti 5ari jaga anak sebab mak ngn ayah aku pergi Vietnam melancong..Even mak mertua aku ada tolong jagakan anak,tapi aku tak sampai hati nak soh dia jg sorang..
"yeke tak sampai hati"? haipp sebenarnya aku yang tak bape yakin nak tinggalkan anak aku sorang dengan mak mertua sebab aku takut nanti mak mertua aku tak terlayan kerenah aku yang cerewet giler bab makan anak..[hurm]

Sebab sebelum nie mak aku memang da tahu cara aku kan jadi bila nak bagi susu ke makan ke tokma dia da advance..Ayah aku pun kata aku MAK YANG SANGAT CEREWET..[ngeh ngeh ngeh]
Jadi bila dapat kat mak mertua aku takut dia akan tokok tambah sendiri..Aku ada pengalaman bila tengok dia jaga cucu dia,adik ipar aku punya anak..
Biasalah orang kg kan dorang tak kisah sangat pasal susu badan ke,baby bawah setahun tak bole makan makanan yang ada perasa ke hapa dorang cuma tahu anak nanti tak sihat makan makanan takda garamla,gula la..{oh scary}

Dulu masa anak aku baru lahir dia kna jaundice lama gakla siap da kua hspital masuk balik tak samapi 2ari balik umah..
Side mak aku sebab nie cucu pertama jadi dia memang tak pandai la kn..tapi side laki aku nie cucu yang ke-5 jadinya mak mertua aku dia memang terorla kan tapi sayang dia bukan teror bab penyusuan susu ibu..
*nie entry bukan kondem mak mertua yer*

Bila anak aku kena jaundice yang agak tinggi,asikla dia berzikir dekat telinga aku suruh bagi minum air masakla susu kambingla air sengkuangla..
Korang mesti kata tak kan aku bagi kan anak aku minum sume tue..

yer memang aku tak, bukan tak bagi baby minum tapi aku tak bole nak halang pun..[sob sob]
korang bayangkan anak aku da ase sume tue masa umur dia 5ari yer,5 ari..{da nangis nie}

Yelah aku pun ibu yang baru pestime kan,mak aku pun baru pestime timang cucu jadi bila ada orang arif jaga budak asik dok berzikir kat telinga nak tak nak kami TERPAKSA bukan redha~
Anak aku merasala minum sebotol size 5oz tue air masak dengan sengkuang cina..bayangkan baby 5ari minum air sengkuang cina yang sejuk tue!! Syukur perot anak aku takda masalah,lau ada aku tak tahu nak salahkan sapa..

Lau ingatkan balik pasal hal nie memang hangen jer tapi nantila pasal nie aku cite next plak,perjalan suka duka aku dalam Penyusuan Susu Ibu nie..

Eh da lari tajuk plak..Tadi nak cite pasal anak demam panas,nie da jadi cite lain plak..
Biasalah aku nie manusia biasa suka sangant terpesong~!

Ok-ok ,sekarang aku cite balik pasal anak aku demam panas eh..
 Aku tak tahulah anak aku nie start demam panas berpunca dari jatuh katil ataupun sebab nak tumbuh gg 4batang atas ataupun sebab nak jalan ataupun sebab nak beralih ke setahun,wallahualam..

'hah jatuh katil?' yer cik bedah cik timah anak saya jatuh katil untuk pertama kalinya pada hari Jumaat 15 mac 2013 pukul 8.15pm didalam bilik aku ketika bersama aku..

"Carelessnya ko nie!' 
Yer memang aku careless..Aku mengaku salah aku sebab tak bersedia apa-apa kemungkinan yang berlaku..
Sekelip mata jer tak sempat aku buat pape gedebang muka tersembam kat lantai.. [sob sob]

Pucat gila muka aku time tue..Aku cukup takut lau anak aku nangis tak lepas,bole jadi sawan nanti..
Dengan menggigil terus aku bawak pergi bilik mak aku,sambil gtau mak aku anak jatuh sekali airmata aku mengalir..

Mak aku pujuk anak aku lagi kuat anak aku menangis..terus mak aku bawak anak pergi dapur tuam kat dahi,masa tue bila dia menangis sampai teresak-esak hancur luluh perasaan aku..

Tambah plak menangis dok cakap ma ma ma ma hulur tangan nak aku pujuk~Alahai anak,maafkan mama yer..Mama janji pasni mama akan jaga yaya dengan berhati-hati

#eh lari tajuk lagi





Okla kita cite pasal anak aku demam panas yer..[huhu]

Aku perasan badan dia mula panas start hari Sabtu tengah hari..Rasa panas kat belakang kepala dengan perot..Memula aku tak syak apa sebab ingat dia mungkin panas sebab cuaca kan memang panas jer sekarang nak tunggu ujan memang susah kan~

Petang Sabtu tue siap kitaorg pergi makan seafood kat Bagan Lalang..Anak aku mula cranky bila on the way bali dari Bagan Lalang..Belakang kepala pun makin panas,aku check perot pun eh panas gak..

Salah satu cara nak check anak demam bila kita ase perot dia lau panas tue maknanya anak memang demamla..

Malam tue tido lena sebab siang dia tak tido langsung..Masuk jer Ahad,nielah permulaannya..

Dari pagi asikla merengek,taknak lepas langsung..Lau duduk jer menangis,aku ingatkan dia boring dok umah sebab bila duduk jer melalak~

Tahap kesabaran mak dia pun da hampir nipis time tue,mulala nak hangen saje~
Sudahnya apak dia tak tahan dengar aku asik berzikir kat telinga dia pasal anak asik nangis,laki aku ajak pergi bayar bil Umobile dekat Aeon Setiawangsa..

Sebelum tue aku ase makin panas badan anak aku nie,aku check suhu 37.4..terus cakap kat laki..

"Anak demam nie bang"..da check suhu 37.4

"Agaknya cuaca panas nie tue dia pun tak selesa,langsung badan pun panas..Takpelah pakaikan cool fever, pakaikan jer baju rompers nie,tak payah tukar sian dia panas"
Isteri patuh cakap suami..Tapi bebal jugak aku nie,dahla anak pakai rompers jer,stokin langsung tak dipakaikan masa kua tue~

Elok sampai Aeon Setiwangsa,kemain seronok dia lagi..Sejuk kan tempat tue,tambah plak dapat berjalan hilangla sakit demam khen! Ikut sape lau tak omaknya!! Eh!! Eh!!

on the way balik umah singgah umah kak mimy nak amik kek..time tue aku perasan eh lagi panas badan anak aku nie..
Jadinya tak sempat bual lama ngan kak mimy sebab anak aku memang da tak sihat sangat time tue..menepek jer kat dada omaknya~

Sampai umah cuaca memang panas yang hamat..Kat umah aku tak ujan langsung,walhal kat Aeon tue ujan lebat gak..
Bila check suhu eh naik lagi plak 37.8..

"bang,suhu anak tinggi nie da 37.8 plak.."

"eh yeke..jomla bawak pergi klinik pusrawi kat Melawati tue,mimie kata ada kat sn~"Nak pergi homeopathy ahad tutup" Time nie aku da siap-siap letak tuala sejuk atas kepala anak

"jomla,isau plak..eh ada ke klinik pusrawi kat melawati tue?asenya hospital jer kat jln tun razak"

"Ada.Mimie bawak fayyadh pergi sana lau demam..
Time tengah bulan kan knala bawak anak pergi panel saje..huhu

Tapi anak aku tak serasi dengan ubat klinik..dia memang tak pernah makan ubat lain selain dari homoepathy..
Dari malam ahad lepas balik klinik, suhu makin naik da jadi 38.3 plak..laki aku awal-awal da sound tak bagi pergi keje esoknya Isnin sebab anak tak sihat khen..

Subuh check lagi 38.4 plak..Hari nie da mula cranky yang amat,taknak langsung orang lain selain dari maknya atau apaknya..Lau orang lain amik jer mulala menangis beria,sedeh btul dengar..

Laki aku balik awal pukul 4 sampai umah terus ajak pergi Homeopathy..Cam biasa doc soh makan 2 ubat dalam masa 3jam sekali..

Stiap 3jam aku check suhu..time tue suhu sekejap 38.6 pastu turun 38.2..camtu jelah naik turun suhunya sampaila masuk ari Selasa..

Kemuncak panas ari Selasa..Tapi aku ase salah satu faktor pun sebab cuaca hari tue memang panas giler,asikla aku ngan anak kua masuk bilik dok ekon..

Bapak dia balik awal lagi hari tue,bawak daun sireh..Dia kata mak mertua aku soh lumur kat kepala badan bagi kurangkan panas..
Time tue gak apaknya buatkan..Dia lumurkan kat kepala ngan satu badan anak dia..suhu tetiba tinggi time tue sampai 39.8

Cuak da aku time tue,aku ajak apaknya pergi hospital tapi apaknya taknak..Bengang giler time tue,sudahnya aku tak tido langsung malam tue sebabnya anak aku setiap 10minit menangis..
Bila bagi te**k dia minum ckit jer,tapi aku ase dalam mulut dia panas gile tue..Sebab tue dia menangis jer,sebab panas dalam..

Time tue kitaorang tido luar sebab apaknya taknak bagi tido ekon..tapi aku ase dia jadi panas sampai tinggi camtu sebab tido lua kipas kat lua tu tinggi sangat jadinya angin tak bape dapatla sudahla cuaca panas time tue memang lagi panasla badan kita..

Tapi apak dia memang asal kering jer kain kat kepala tue,apak dia jerlum balik air daun sireh tue..aku salute kat apaknya sebab sabar tekun amanah jaga anak tanpa bersuara..

AKu da hilang sabar+ngantuk+letih sebab tak dapat rest langsung..baru nak baring anak nangis nak susu,tapi dia tak selesa nak minum sebab panas dalam mulut tue wat dia xselesa..

Sudahnya aku angkut anak aku tido dalam bilik,selubungkan badan dia dengan selimut bukak ekon  bagi t*** tak sampai 5minit terus tido nyenyak senyenyaknya..
Sebelum laki aku pegi keje kul 6++am tue check suhu macam tak percaya terus trun jadi 37.3

Laki aku kata tengok lagi suhu dalam pkul 8am lau naik lagi kita pergi hospital..

elok pkul lapan aku check trun lagi jadi 36.8..3jam lepas tue trun lagi 36.5,aku gtau laki aku takyahla dlu pergi hospital..
tapi lau dalam masa terdekat naik 38 ke atas memang aku nak bawak terus hospital tanpa lengah lagi..sebab aku takut jadi pape bila aku ada post kat group gojes mommies ramai yang soh bawak hospital sebab suhu anak aku tinggi bole buat jadi sawan~

Syukur sangat anak aku da sihat sepenuhnya ari Isnin lepas..da mula balik aktiviti memanjat, menyepah sumenyala..
Sekarang pun da makin bijak,makin banyak mulot oii..[cam mak dia gak]

Nielah pengalaman pertama aku menghadapai anak demam panas setelah umur dia 11bulan..Aku berharap sangat agar anak aku sentiasa dilindungi oleh Allah swt..Deberikan kesihatan yang baik

Alhamdulillah anak aku tak pernah demam panas,cm 2xjer dia penah kena selsema ngan batuk..Mungkin sebab anak aku masih lagi fully breastfeed..Dia masih terpelihara dengan khasiat susu omaknya,syukur..

harap rezeki anak aku sampai 2tahun..itulah impian aku,insyallah

pergh maik aih panjang gile entry nie,dekat 2jam menaip..fuhh,sila la baca lau korang tak baca sedih ai tau..

sekian.......


8 comments:

Ros Anis Rusli said...

airiell pun baru bek demam panas

AzieFirdaus Kamarudin said...

bff...serba salah pulak nak comment takut hg ckp aku memandai...ermmm...aku x da anak tapi base on aku ngasuh anak2 asuhan aku..anak cikgu..anak buah nurse...kalo demam mmg dorang suh mandikan byk kali...pastu jgn selimut atau jgn bagi pakai baju tebal2...nurse tu kata..bagus bagi mandi byk2 kali...kalo yg sorang lagi tu..kalo dia demam..dia panas dalam jadi maknya kata ubat yg kut bontot tu je jalan..hihi..just share je tau...x maksud nak memandai...cuba la mintak advice doc nanti k ;)

m@m@yAyA said...

Ros Anis

Skrg musim demam,jgn kata budak yg besar pun demam kn~

m@m@yAyA said...

Azie,

Betul la tue kata hg,aku thu sume tue pn da lambat..xper aku alert pasni

tankzla bff~ala xkisahla ada ank ke xda ke lau ilmu tue kita ase btul xsalah share..

Nurhayati said...

semua anak2 demam, make sure kita monitor temperature slalu. anak sorang sakit kita bole handle lagi tp bila 3 org sakit serentak rasa nak nangis, xcukup tangan huhuhu ape pun kita ibubapa sentiasa mendoakan kesihatan yg baik untuk semua ahli keluarga.

m@m@yAyA said...

Nurhayati

Betul tue kak,memang isau sgt tue kna pnatu jer suhu

Mimy Hamid said...

oo yaya serasi homeopathy eh..sbb dia dari kecik dah biasa ubat natural...pasni demam panas kasi dia sejuk kepala..mandi kan aje..dah baik ye diva

Norehan Setapa said...

maaf yea tuan blog..mencelah jap
setuju dengan cik azie kamarudin..sy pn buat bnda sama bila anak demam..pakaikan pmpers aje..n mndikan byk kx..kalo ikut mak-mak kita..dia xbg mndikan sbb konon anak sejuk..sbnrnya utk buang haba perlu mndikan kerap..agr suhu bdn turun

jemput singgah
http://www.vitaminpilihansemua.blogspot.com/

Blog Widget by LinkWithin