Tuesday, March 26, 2013

11bulan 5hari

hye...
wah bertemu lagi~ nie namanya gila update,da sekali update panjang berjela langsung jadi meroyan nak update sesaja..~huhu

pada tarikh 26 mac 2013 my lovely diva sudah berusia 11bulan 5hari..cepat sungguh masa berlalu kurang sebulan da setahun diva aku nie..

Owh sekarang terlalu banyak akal yer,berserta manja yang teramat sangat-sangat [eh ada ke ayat cengginie?]
Tak bole tinggi suara langsung asal baru nak tinggi jer pown mulala merajuk sembam muka kat kita tak pun dia bukak siaran radio dengan volume paling high sekali~haishla manja sungguh kamu nie nak [i like]

anak ini masih fully breastfeed..walaupun stok hampir pupus tapi supply aku memang mencukupi untuk stok dia sehari-hari~Harapan nak fully breastfeed selagi termampu [..] [insyallah]

masih lagi makan makanan yang maknya blender separa kasar!adelia zahra terlalu malas nak geget makanan yang kasar jadinya dengan penuh kasih sayang mak dia akan blender tapi bukan blender halus langsung..Alhamdulillah nampaknya percubaan kali kedua bagi adelia makan telur lulus,takda plak nampak dia alergic~{syabas anak}- suka makan,sama seperti maknya!~auwch

gigi sudah ada 2batang dibawah, dalam proses pengeluaran belah atas sebanyak 4batang..kelakar tengok dia menadjust gigi atas bila time nak kunyah makanan,masih belom friendly lagi orang kata la.

minggu lepas adalah kali pertama adelia demam panas..kecut perut mak dia bila anak demam,suhu paling tinggi adalah 39.8 yer~mujur lepas bagi makan ubat homoepathy 3jam sekali panasnya cepat kebah [luv u syg] kamu memang anak yang kuat

adelia anak yang senang dijaga cuma manja tuelah yang tak bole dikawal [huhu]

ciri-ciri perangai lebeh kepada gen mama nya..ada nampak baran juga yer, sombong ala-ala diva[susah senyum kalau pestime jumpa], suara kuat macam tertelan microphone, cengeng, suka ketawa, kuat jalan [sejibi mama masa ngandungkan dia,pegi keje malas tapi berjalan kaki bengkak pun takde masalah], cumil [nak jugak], manis [eh..] Apa lagi erk,erm lupa la nanti lau ingat mak dia tambah lagi keh!

masih belom berjalan lagi..tapi bab bertatih sudah handal~! merangkak toksah cakapla lau lawan dengan arnab gerenti kalah arnab tue,tangkas dan pantas{...}

Aku perasan adelia nie lambat jalan sebab dia cepat cakap..cepat tangkap jugak apa yang kita sebut/cakap/ajar..vocab yang dia sebut,mama;papa;mamam;yayaya[sebut nm sendiri];aye[saya,bila kita panggil nama dia];ball;cat;tuck[duck]ayen[lion];a ba ta sa ja haa[mengaji alifbaataa];tata; tak ingatla apa lagi [huhu]

hurm...apa lagi erk nak cite,lupa la nanti-nantila sambung kot lau ada yang lain..Cam biasalah harapan mak-mak nie kan tinggi nak anak dia berjaya dunia akhirat,membesar dengan sihat,berilmu dan menghormati orang tua~![sebak dada]



owh sebelum aku terlupa,harapan lain aku adalah nak sangattttttt tengok rambut adelia cepat tumbuh~! Dia sekarang da tak bape suka pakai reben,tapi mak dia terpaksa pakaikn sebab orang ingat dia boboiboi[...]

fuhhhhhhhhh,fenat menaip*

8 comments:

erin said...

a'ah sebaya adelia, aish lahir bulan 4, amboi yaya lambai peminat ke? hehe

Wawa said...

kne pakaikan baju pink2 n skirt lah baru org kata gegel...hihihi

m@m@yAyA said...

Erin

Rmi bby blogger bln 4 gak kn..haah knon bujet diva tu lambai feminat tue ;)

m@m@yAyA said...

Ate maknya xbpe suka pkikan skirt sb kaki anak kita xsantek, {sobssobs} ada org ckp cenggitu..Jadi ats kesedaran maknya xdalah pkaikn ank2 skirt2 nie

CikNaa said...

cepat ckp lmbt jalan ea zura?
adui lmbt la banglom afiq jalan..
nak suh dia amikkan pempes adik baby nanti :P

~ NANA ~ said...

weeee dah nk dekat setahun...
banyak jugak tu vocab yg yaya tahu...

nnti dtg la ganu 27 april, i buat bufday party ayish...hihi

m@m@yAyA said...

Ciknaa

erm mitos jer tue ciknaa,zura salu dengar orang tua2 ckpla..
haah kan xper sempat ag tue ciknaa,nti bila abg afiq da pndi jer jln terus soh dia bljr amik pmpers..hihi nampak cam dera ank plak

m@m@yAyA said...

~Nana~

rmi babies lahir bulan 4 kan nana..
alahai lau dekat memang nak sangat pergi meriahkan majlis farish,xpun nana wat 2x kali la kt kl sekali lagi..huhu

Blog Widget by LinkWithin