Friday, November 30, 2012

Bersediakah nak jadi "single mama"?

Mampukah nak bagi sepenuhnya kebahagiaan pada amanat Allah swt nie [...]


Tak tahula sampai bila perasaan nie rasa xtenang~
Sakit ati,sakit jiwa,sakit otak sumenyala sakit..

Ingatkan sume akan bertambah baik tapi ternyata masih sama~

Kalau ikutkan hati memang da lama,tapi bila fikirkan apa akan jd masa hadapan tertangguh lagi..
Susah betul nak buat keputusan sendiri bagi kehidupan akn datang,asikla di control oleh pendapat orang lain~

Dulu mungkin berani kalau sendiri,tapi sekarang mampu ke?
Jatuh kesian pada anak kecil yang tidak tahu apa-apa nie [...]

Dari sekarang kena belajar hidup berdiri dengan kaki sdri [selama ni tumpang kaki orang] {padan muka diri sdiri}

Xpelah dari sekarang aku kena bersedia~
Bila tiba masa or maksud lain tahap kesabaran ilang bersedia or xbersedia kena jugak tempuh..

Nanti dok tahan-tahan sendiri gila susah gak..[Ai xnak jaoh dari yaya]

Sekarang apapun yang aku buat,apapun yang aku pendam,apapun yang aku simpan cumalah satu sebab aku sayang dan kasihkan yaya [...]

Amanat yang perlu aku jaga,belai,didik,kasih..dll


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, November 27, 2012

Muka cuak yaya masa nak kena sunat

Semalam da wat entry panjang2 pasal yaya da sunat beserta gambar tapi tah apa masalahnya gambar jadi besar dan separuh jer..~ 

so arini tetap gedik gak nak tunjuk muka yaya yang cuak nak kena sunat Jumaat lepas [hihi]



Tengokla tue soh pandang camera pun susah nak senyum


Dia dapat rasa yang dia akan kenan sesuatu yang dasyat [kihkihkih]


Tapi alhamdulillah dia rileks jer masa kena tue,cikit bunyi pun xda..~





#arini cikit xbest sebabnya tadi checkup berat yaya naik 0.1g jer..huhu sekarang dia memang makan banyak tapi lasak sama banyak dengan makan~
harap anak sihat selalu#

Monday, November 26, 2012

Lega sesangat bila dah settle hal yang membelenggu akal fikiran

Rasa ringan dah kepala otak nie bila hal da settle~

 Kalau tak sebelom nie ase cam batu caves tue dok ada atas kepala nie,berat sesangat [adehhh]

Akhirnya settle jugak hal yang membelenggu akal fikiran setelah sebulan dok tangguh atas sebab yang tidak dapat di elakkan~

Adelia Zahra telah selamat disunatkan pada Jumaat lepas (23/11/2012) bertempat dia Poliklinik An Nur, Putrajaya [...]

Punyala jaoh perginya,dudok dekat Gombak tapi kenapala pergi jaoh smapai ke Putrajaya sana?#
# Alasannya sebab ai review mana klinik yang docnya harusla wanita, [eh lau sunatkan baby gurl mmg kna doc wanita la kan], Islam dan semestinya tidak membahayakan ke atas baby ai~

review punya review jumpalah satu blog nie [lupa plak blog apa] dia sunatkan baby gurl nya dekat klinik an nur nie dan doc nya adalah sangat lembut dan pandai wat baby uols takkan menangis cam nak terkuar anak tekak~

Tapi mestilah baby lagi,janganla umor da setahun ke atas memang apa jadi pun dia akan menangis melolong~
Sebabnya ari yang ai bwak yaya tue,memang ada gurl nie umo lam sethun lebeh kot parent dia bawak nak sunat~

Alahai xsanggup dengar anak tue menjerit sekuat hati menangis,yelah dia memang dapat rasa sakit tue 100%..Time tue ai da cuak ase nak bwak yaya balik jer [huhu]


Ingatkan lama lagi tapi tak sampai setengah jam nama yaya da kena panggil~

Muka time nie xdak cenyum mungkin dia tau kot!~


masa nama yaya dipanggil,papa nya dok kat luar~ [fuhhh]
Gamaknya mama nya yang gagah perkasa nie la kena masuk dalam.. Mujor tokma yaya pun ikut sekali jadi dia yang masuk ngan ai~

Papa yaya adalah ngelat sebab dia takut nak masuk,dia kata kesian kat anak nanti sakit~
Salah satu faktor hampir sebulan baru pegi sunat nie adalah sebab papa nya la..Berdalih saje xnak bagi anak dia kena sunat~ [grrGrrrr]

Gambar ketika di sunat adalah non hado sebabnya tab dengan papa yaya~
Lagipun gigil kot mama nya nebes takut anak nangis satu putrajaya bole dengar~

Doc suroh baringkan dia then bukak suar ngan pampers~ Nasib ai bawak bear bucuk yaya sebagai penyelamat!

Sebabkan dia ralit dok isap polok gomol bear dia jadinya masa doc potong pun dia langsung tak rasa~
Nangis pun tidak,jaouh sekali nak hek ke hok ke rileks jer~

Lepas potong tue, doc soh ai tengok.. alahai memang ckit jer pun darah pun adalah cam lau kta kena cucuk kat hujung jari tue tapi lebeh ckit dr tuelah~

Da setle ai nak pakaikan pampers dia ai yang menggigil takut yang sebelum tue xilang lagi~
Bila kua papa dia tanya da setle ke? anak xnangis ke? [paaangggg]
Banyak plak tanya orang soh masuk xnak,pastu cam kepochi tanya itu ini..~

Doc kata anak ai kuat sebab cikit pun xberbunyi# dok diam jer senang doc nak potong [huhu]

Begitula ceritanya pengalaman pertama membawa anak dara bersunat~


# Seeloknya lau baby gurl bersunatkanla dia awal, lau bole requestla masa lepas jer bersalin minta doc sunatkan terus~ Sebab masa baby isi kulit masih lembut jadi xdalah etrasa sakit sangat
Ai sebab xtahu rupanya bole request lepas bersalin,jadinya ai tangguh sampaila yaya da umo 7bulan~
Tapi apapun ai lega sesangat bila da settle~


* Lau ada sesapa yang nak masuk meminang anak ai da bole da,ank ai da ank dara sekarang [kuikuikui]
#Pitam, mama dia gilosssssss [.......]

Wednesday, November 21, 2012

21 July 2012 - 7month

Arini agak bz dengan keje yang perlu settle arini jugak,tapi sempat gak curi amsa ckit nak conteng2 lam blog nie~ Sekejap jer plak ase masa berjalan sekarang..
Nasib baik ingat arini bape haribulan~

 21 April 2012 - 21 Julai 2012 [tarikh yang setiap bulan insyallah akan ai abadikan dalam blog nie] [tue pun lau mood rajin adalah]
Hari nie genap anak dara ai pucuk kelompang tue 7bulan~
Alahai makin lama da makin besar anak mama nie [sobsobsob]
Nanti da xnak jadi baby mama bila da besar,alahai nanti da xbole nak pelok cium gomol cam sekarang nie~ Eh bole x nak bagi ms lambat bergerak biarla yaya lama ckit jadi baby ai,huhu xpuas nak jadikan dia baby jer[....]

anak dara mama yang semakin demand sekarang[.....] 

 "Mama doakan semoga yaya membesar dengan sihat,sempurna,berilmu,berakhlak mulia,berpendidikan dan menghormati orang" ~ [tinggi sungguh harapan ai tau pada baby yang baru umo 7bulan nie]

Syukur sangat ai masih fully bfreastfeed yaya sampaila sekarang~ Selama 6 bulan ai berjaya exclusive breastfeed yaya dan until now pun ai still fully breastfeed dia[...]
Alhamdulillah masih ada rezeki yaya untuk terus mnum susu ai walaopun sekarang susu ai agak merudum bila dia start makan~

tapi tue bukanla halangan or alasan untuk ai stopkan apa yang dia perlu~ ai pun berharap agar ai dapat breastfeed yaya sampaila umo dia 2tahun,if xdapat 2tahun setahun pun da besar rahmat untuk ai.

Sebak pulak bila ai tengok dia membesar depan mata ai [even xsepenuhnya sebab time ai keje mama ai yg jaga]
da makin banyak akal~ #fuh pengsan bila dia da banyak akal sekarang nie

Perkembangan yaya sekarang di umo 7bulan yang mama ingatla erk,erm antaranya:-
* Masih lagi meniarap tapi da laju meluncur ke depan,tapi ke belakang xda plak..Yang dia da expert meluncur ke depan,berpusing 360darjah dengan laju..
*Apa saje yang dapat dicapai akan terus masuk mulot.
*sangat teruja main n tarik rambut orang,salu ajdi mangsa rmbut mama ngn maklong nya [dia jeles sebab dia xda rmbut lg] [hahahaha]
*suka mengtest sore [nie akibat mama suka g karoke masa peknen dlu]
*tak suka pakai baju,bila start nak pakai baju dia pun terus start high volume menangis sekuat ati smbil meneran macam ornag kena dera
*suka berjalan/kaki jalan sm cam mama nya
*suka cakap fone [lau ai keje wajib sehari sekali mesti kol and bercakap dengan dia,mama ai kata kemain lagi dia tersengih2 cam orang bercinta]
*kuat menangis skrg,baru puji masa lahir dlu smp umo 5bulan xkuat menangis tapi masuk jer 6bulan hamek kaw [....]
*suka sangat makan [macam mama]
*da asik angkat montot,xthula nak merangkak ke nak dudok [cuma bole duduk lau dalam rocker or stroller masa pakai belt jer]
*da pandai kenal orang,lau orang xbiasa agah or amik dia mulala dia akan wat aksi yang cam erkk[..]
*ermm lagi......

Eh tadi kata banyak keje,nak update cikit jer nie da nak masuk muka surat sebelah nie[wuuuu]

Okla wat masa sekarang sebab ai pun da lupa apa nak taip lagi..
Progress yaya pun asenya nie jelah wat masa skrg yang bole ai ingat,yang lain nanti ai update lain plak..

#teringin nak update cite pasal pengalaman ai bersalin dlu,tapi tengah tunggu masa yang betul2 free sb nak recall balik pengalaman tue[adehhh]

Okla sume selamat bekerja di ari Rabu..(@__@)

Monday, November 5, 2012

Ubat Penghilang Segala Sakit

[My Ubat]

Sekarang musim ujan..
Asal balik keje msti kna ujan..bila da kna ujan ckit2 mulala skit kepala ase nak muntah lengkap pakej~

Tak sabar nak sampai umah,sebab ubat untuk hilang segala sakit nie ada kat umah[ngehngeh]

Sampai jer umah,nak trus terkam ubat nie..300% bila dapat jer ubat nie trus sihat..(@_@)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, November 2, 2012

Tercalar Lagi Hati Nie

Salam Jumaat~

Dah seminggu rupanya xtinggalkan apa2 entry dekat blog nie..
Ikutkan nak ttup jer blog nie,tp ada jugak rasa sayang sebab bila boring leh gak baca balik~
Walau xda orang lain yang baca,cukopla untuk sdri..Nak tulis lam diari memang xkan tertulisnya jdi biarlah blog nie kekal sampai termampu~

Seminggu berlalu dengan penuh drama airmata..Ntah bilala semua nie akan berakhir,da penat pendam perasaan yang terbuku~
kekdang kesian kat anak..sebab dia membesar dalam persekitaran yang tunggang langgang~

Berat sungguh dugaan yang Allah bagi pada kami..Perancangan Allah itu memang tidak kita duga,DIA berikan kami anak tapi DIA bagi pulak ujian yang memang xpernah diduga~

Berat kepala otak nie menyimpan sume masalah yang melanda sekarang sampaikan kekadang bila penat letih anak pula meragam jadi xpasal anakla yang menjadi mangsa kemarahan..
Owh teruk sungguh ai nie bila difikir-fikirkan balik..
'mama minta maaf sayang,mama xda maksud nak marah awak..tapi kekadang perangai awak wat mama hilang kawalan jadi mama termarah awak..Tp sebab awak xtahu mama marah awak,bila mama marah awak terus gelak+senyum terus mama cair.Awakla penghibur untuk kami semua ketika ada masalah yang tak tahu bila akan settel'

Sekarang mood nak keje pun memang xda bila teringatkan anak dan family~Risau+takut sume berlegar-legar dalam kepala nie~
Harapan agar sumenya dilindungi~

#Bilateringathaltuememangakanwatmenangistapiterpaksaberlakondepanorangseolahtiadaapayangberlaku#

Blog Widget by LinkWithin