Tuesday, July 31, 2012

Busy bebenor ke?

Mak aihh da 3minggu rupanya blog ai nie kesunyian..Almaklomla masa kat umah malas nak upate sebab pakai tab bila da masuk keje lak tengah banyak keje tue tak bole nak update pape or BW mber2 lain..~
Eh uols nak tahu tak,ai da masuk minggu ke2 start keje tau..Minggu nie da okla perasaan nak pegi keje tue..
Masa minggu first start keje,asikla teringat umah..Yelah da hampir 4bulan bergomol-gomolan ngan Adelia tetibe plak kena naik keje tue yang malas..

Bila da ada anak nie,ari-ari tak sabar nak cite pasal perkembangan anak..Tapi tuelah kesian Adelia sebabnya mak dia nie pemalas jadinya takdela dapat ingat banyak perkembangan Adelia..Cikit pun kira okla kan..(@__@)

Adelia da masuk 3bulan usianya masa ari pertama kita berpuasa..Tak terlambat lagi rasanya nak ucapkan Selamat Berpuasa untuk sume rakan2 dan Happy 3month-sary my baby,ADELIA ZAHRA..

Banyak yang berlaku sepanjang 3minggu tak berupdate nie,tapi tuelah bila da start keje nie masa lagila takde..
Rutin ari-ari bila satrt keje nie,bangun shur pkul 4.45am masa tue Adelia pun bangun sahur sekali..Sahur saje dilambatkan sebab nak bagi ada tenaga sampai petang,yelah dengan mengepam susu lagi dekat ofis..(rasa cam xpercaya bila cite pasal pam susula,anakla..Maklomla 4taon lbeh kish ber2 jer tetiba sekarang da ber3,sweetnya)
sekarang ai makan lagi berganda dari sebelum posa jadi gamaknya xdapatla nak hot dipagi raya bersama anak,sebabnya size ai da berganda tau.huhu
perkara wajib sahur makan nasi 2x tambah,minum air masak bergelas2 sampai senak,makan 2biji kurma,minum air coklat suam..(Air coklat nie bergantung kepada kerajinan untuk membancuhnya)

Lepas sahur,terus mandi+solat..Sementara nak kuar umah tue,wajib susukan Adelia dulu sebab nak bagi cik 'B' betul-betul kosong..
Masa nie kekadang Adelia da tido takpun dia memang tak tido smpaila pkul 7/8am..
Ini budak da banyak akal sekarang..

Sekarang plak ai pegi keje balik keje naik train sebabnya suami ai accident jadinya dia adalah mc selama sebulan lebeh..
Jadinya ai naik keje,dia pulak cuti..huhu Sonokla Adelia sebab bila ngan papanya dia akan buli papa sebab papa jer rajin layan kerenah dia.
Mama ada masa-masanya la nak layan kerenah Adelia kalau yang hover-hover tue..keji btul mama dia nie tau

Alhamdulillah ai masa lagi berpuasa penuh dan harapan ai biarla penoh taon nie..
Ai tak pernah merasa puasa penuh sejak ai datang peod tau..
Taon lepas permulaan puasa ai memang da awal-awal nampak bulan dulu..

Ai tahu ai peknen pun seminggu lepas raya..Kiranya Adelia nie da wujud masa bulan puasa lagi,syukur sangat-sangat..(^__^)
Ai memang berharap sangat ai dapat puasa penoh kali nie sebab sejak habis darah nifas sampai sekarang ai masih lagi tidak didatangi bulan bintang capricorn..

tapi agak mencabar puasa taon nie sebabnya pestime menjadi mama yang fully breastfeed dan fully mengepam 3x sehari di ofis..
Alhamdulillah sampai sekarang masih mencukpi lagi stok susu untuk Adelia..
Untuk bulan puasa nie dan baru masuk keje dengan keje yang tengah super duper banyak,ai hanya bole mengepam 3x jer..satrt pkul 8am,pastu 12pm dan last pkul 4pm sejam sebelum balik..
Ai bersyukurla sebab hari-hari bole bawak balik lebeh dari 15oz..mungkin orang lain dapat lagi banyak dari ai,tapi pada ai nie da kira besar rahmat sebab dapat banyak tue walaupun berpuasa..
Adelia pun bila siang mnum botol memang tak banyak sebabnya dia masih lagi tak berapa nak minum dalam botol..
Dia lebeh sanggup tido berjam-jam dari mnum susu..
Tapi bila ai sampai umah pkul 6pm,start dari ctu smpaila ke esok paginya memang mengengpeng jelah..
Ingat lagi masa ari 1st keje,Adelia merajuk dengan ai sebab ingat ai saje tinggalkan dia dari pagi sampai petang..
Ai dukung pun dia taknak pandang,ai nak bagi nenen pun dia taknak..Mulala da rasa nak meraung sebab takut Adelia da taknak df ngan ai..
Tapi nasib baik Adelia masih setia ngan susu cap gantung mama dia nie,dah 15minit merajuk agaknya da haus terus senyum menggoda kat ai sambil tegur ai dengan mulut cute dia tue minta nenen..Bila dapat isap taknak lepas,hihi

alamak da penat plak menaip panjang berjela ni,sebenarnya banyak lagi nak cite tapi sebab da nak habis time lunch dan nak pam susu sebabnya pagi tadi menghantar anak kesayangan checkup 3bulan+kena inject..
cian anak mama kena inject,tapi dia nangis kejap jer nangis pun sebab tengah tido pastu nurse kejut sebab nak inject marahla member..
harap anak ai tak demamla pas kena inject nie..

Okla nanti later-later ai sambung cite lain plak erk..
Uols sume da soping raya ke?ai da soping lebeh terlebeh untuk Adelia jer,ai punya baru 25%..
orang tayat bebeno baru merasa ada anak ginila rupenya....

Thursday, July 5, 2012

Rasa Nak Benti Kerja Jer

Tinggal lagi 2minggu jer nak masuk keje..
Alahai da sedap cuti hampir 4bulan(+mc sblum bersalin),hati memang takde rasa langsung nak keje..
Da hampir 3bulan beramas mesra dengan anak 24jam,lepas nie dapat mesra dengan anak malam dengan wekend jelah.

Masalah bila nak masuk kerja nie nanti bila Adelia masih lagi taknak isap susu guna botol..Dah hampir 3minggu ajar stil tak jalan jugak..
Masalah lain mama dia pun tak cekal hati nak ajar guna botol..Ish la cmnela mama xda kt uma 12jam nti syg oii..
Penah sekali sehari tue adalah 3x Adelia kena mnum botol,tue pun terpaksa nenek dia paksa gak..Dah lapa agaknya dia mnum jugakla,tp nak tgu hbis tue mkan ms dekat sejamla..
Pastu bila malamnya nak bagi nenen dia xnak,jadi cam confius kot..
Bila bagi jer dia tolak dengan lidah..Mula la panik maknya takut anak terus xnak nanti..Mula da drama sedeh mak dia..
Last2 masuk bilik,kami bedua naked..Masa tue paks gak dia nenen,agaknya sebab da xpakai baju so dia ase skin to skin dan dengar jantung mak dia kot barula dia isap..terus dengan laju jer dia insap smbil bdecit-decit..
Mesti dia rindu nenen mama dia..huhu


Dalam masa 3minggu nie,da dekat 20auns tebuang cmtu jer..
Sebabnya setiap kali nak bagi try mnum botol mmg isi 1auns xpun setengah jer paling banyak pun 2auns tapi tetap xjalan jugak..Akhirnya kenala buang susu tue..huhu
Nangis mama tau syg masa buang susu tue..

Harapan ai nanti bila masuk keje pandaila Adelia isp botol..Kata orang nanti bila anak tue da betul2 lapa dia akan isp jugak botol..tapi isau gak tkut dia confius lagi cam aritu..:-(

Harap janganla dia confius plak..Dan harap sngat Adelia bolela isp botol siang ari masa mama keje ye syang..

Sunday, July 1, 2012

Again,I'm Pregnant

Alhamdulillah,tue jer yang mampu aku cakap..:-)
Memang speechless sesangat..


Masih dalam keadaan terkejut lagi..Seronok tak terhingga,best bole bagi Adelia Zahra adik yang beza umornya tak jauh pun..Dah berangan harap-harap biarla boy plak tapi kalau gurl pun ai terima,mesti Adelia Zahra suka bole ajak main masak-masak..:-)

Paaanggggggggggggggggg berkali-kali...
Jangan mare yer..Hanya lakonan semata-mata..
Agak-agakla lau peknen lagi sekarang nie,Adelia Zahra baru umo 2 bulan..Time bile plak la mak dia beramas mesra sebabnya masa dalam pantang Adelia memang berjaga malam,dah tentu-tentu apaknya malam tido ate dah siangnya koje kan..:-P

Tapi hati nie memang terigin bebenor nak peknen lagi..Kalau peknen lagi dalam masa terdekat nie pun ai suka sesukanya..Memangla penat jaga baby dalam pantang nie,bila makin ari makin dia da bijak dan cepat sangat besar rasa macam sayu jer..
Ai rindukan kenangan masa peknen,kena tahan wad,kena induce,kena seluk menyeluk,sakit 22jam dalam labour room,sedut gas beria sampai ai lalok tahap ganja bujet bole kurangkan sakit tapi sumpah sakit tue sikit pun xreda,lagi wat ai lalok cam pekena gam adalah..
Pastu saat ai try teran sampai 5x tapi kepala baby stuck kat pintu,takmo kua..Last sekali ai leh menangis merayu kat doc kata ai da tak larat nak teran,muntah 3x,tak makan dari pagi jumaat sampaila pagi Sabtu,tak jumpa langsung laki ngan family dari khamis malam,demam sampai suhu naik dekat 39celcius..Last sekali bole plak ai sendiri yang suggest dekat doc ai nak operate jer terus..
Sebabnya ai da tak sabar nak jumpa my baby..Lau ditakdirkan ai mati time tue pun ai berharap sangat dapat selamatkan baby ai dulu..Memang sungguh dramala time tue..

Tapi tuelah pengalaman berharga yang ai dapat rasa..Saat paling tacing bila doc bagitahu baby da selamat kuo dari perot ai,pastu dengar baby nangis dan bila pestime nurse bagi baby ai isap nenen ai untuk dapatkan kolestrum(sebelum susu kuo kolestrum nie yang paling bagus untuk bby)..
Pestime ai skin to skin dengan Adelia Zahra..Time tue ase ilang sume sakit,sekelip mata jer..

Eh bru perasan da melalut jauh plak sesangat..hihihi


Ish kalau betul la aku peknen dalam masa tedekat nie,Adelia Zahra bole ke trime?kesian dia dapat ksih sayang mak paknya sekejap jer pastu da kena berkongsi plak..
Bila tengok muka dia time tido nie ase tak sanggup nak bagi Adelia adik dalam masa tedekat nie..
Tapi kalau da rezeki tak bole kata apala..

Tapi bole jer nak kata aku sendiri yang gatal..:-)
Tak geti-geti lagi ke nak kawal,tak sedar diri tue da tahu diri tue czer memng sah-sah kena planning sekurang2nya 2 taon..Ish lama tue 2taon..:-(
Rase cam nak anak ramai plak..Memangl memula jer susah cikit nak handle bila da lama cikit terorla..(cehh ayat poyo jer).. Verangan tak salahkan,bukan kena bayar free jer..

Takpelah ai kena berdiri dengan kaki sendiri,bagila Adelia Zahra kasih sayang lama cikit..Jangan nanti orang kata buat anak pandai tapi anak sume bersepah..Yang camtu taknak la kan..

Okla ai kena bagithu suami ai kena slowdown la dulu..:-)
*mataterkedipkedipsambilgigitjari*
Blog Widget by LinkWithin