Friday, June 29, 2012

Tika dan Saat Ini

Disaat-saat ini,ketika hujan turun agak lebat kelihatan 2beranak sedang agak bz..

Si anak bz,

Bestnya Adelia tido time petang cenggini,dengan cuaca yang sejuk..:-)

Dan yang si maknya plak,

Sedang gigih memenuhi keperluan anak yang semakin demand..Indah sungguh suasana nie..Syukur masih diberi peluang untuk merasa kenikmatan nie..
Tiada nilai untuknya..:-)

*lapairmatatetibayangmengalirlaju*

Thursday, June 28, 2012

Harapan tinggi agar anak tak demam lepas kena inject

Arini Adelia kena inject kali ke2..Selalu orang kata cucuk 2bulan nie baby akan demam..
Tadi lepas kena inject sampai jer uma,terus bagi ubat demam yang klinik kk bagi dan tuam dekat kaki yang kena inject tue..Harapan mama agar Adelia tak demamla..

Bukan apa kesian tengok lau anak kecik nie demam..Sekarang Adelia tengah tido tapi asal bunyi kuat cikit jer mesti dia terkejut..Nak bedungkan time siang nie kesian plak panas..
Mama sy kata salu lau budak tido tekejut nie tanda nak demam,yeke??

Cian anak mama kena inject ek..tapi Adelia budak baik nangis ckit jer masa kena inject pastu senyum beborak kemain kepoh bunyinya..

Mama harap Adelia baik2 ye arini..Kalau demam tue bole bagi kat mama,lagi bagus..Tak sanggup tengok Adelia yang demam..Nanti petang makan ubat lagi yer sayang,pastu tuam lagi sekali kat tempat inject yer..

Sayang Adelia ketat2..

Monday, June 25, 2012

Borong pampers Adelia

Adelia tengah tido lagi,jadi bolela mama nya ngedate blog sekejap..:-)

Tengok tajuk da tahu mesti sy nka cite psal pampers kan..sejak ada anak nie,tiap ari rajinla tgok blog2 rakan lain sebab mana tahu dorang ada update psal shopping complex ke pasar raya mana2 yang ada buat sale psal pampers..
Maklomla bila ada baby nie,pampers amatla penting..sebab baby akan kerap kencing dan berak..

Mesti ada yang tanya napela nk bazir duit beli pampers,sekarang kan da ada CD kan..:-)
Tapi sebabnya saya nie bukanla seotang yang rajin nak basuh cloth diapers tue,jadinya biarla sy laburkan duit sy ke arah pampers..:-)
Takpelah kan untuk anak apalah salahnya berhabis ckit,lagipun 4taon lbeh sy tunggu..sebelom nie da puas sy enjoy jafinya sekarang sumenya hanyalah untuk Adelia Zahra..

Saya ada baca dekat mana ntah pasal Giant ada buat sale pampers sempena anibeserynya yang ke 68 taon..tapi sy xthula kot dia ada wat sale yang lain jugak..
Tapi sy lebeh alert pada sale pampers tue..
Adelia pkai pampers Mamypoko,owhh jangan kata sy manjakan anak ye tapi anak saya jenis kulit mcam sy sensitif jadinya bila pkai brand lain bontotnya jadi merah2..
Masa Adelia dalam ari lagi sy memang pkaikan Adelia sume jenis pampers sebab nak tengok mana yang dia sesuai..Dan memang Adelia lbeh sesuai dengan Mamypoko jadi saya pun teus setia dengan brand nie..

Tapi mcam biasala kan,Mamypoko nie regenya lbeh mhal ckit jadi bila mhal sy slu beli sepek dulu..Dan saya rajin pegi survey hrga Mamypoko nie dekat mana2 tempat yang saya pegi..Kalau rasa murah,dan kebetulan dekat umah dah nak habis sy belila..Tapi kalau mahal pun kena gak beli nanti hbis stok naya jer..:-)
Dan sempena anibeseri siGiant tue,dorang wat sale Mamypoko regenya dalam RM36.99 kot,lupa plak..Mamypoko kalau tak sale untuk pampers size S-48 harganya RM39.99 yer..

Jadinya sebab dapat rege dalam RM37tue kira ok,jadi sy berkira-kira nak belila lbeh ckit kan..Sebab promosi start dari 18-24 jun xsilapla..Lupa jer sekarang nie,wayar memori banyak tcabot:-)kot..
Tapi sebab ada jer hal,sampai da 24hb pun xjugak sampai ke sana..Nie geram dengan suami sebab ada jer hal lain yang dia lagi dulukan dari hal anak dia..

Tapi akhirnya sampai jugakla ke Giant petang semalam..Nie pun lepas da merajuk dengan suami..:-)

Sampai sana dekat maghrib tapi tetap ramai umat,parking pun full..Ikut hati nak balik jer sebab parking susah dapat,lagipun bawak Adelia nanti sampai malam sangat risau jugak takut dia meragam baliknanti..
Tapi da nama rzeki Adelia,dapat jugak parking dekat plak dengan pintu masuk..:-)

Masuk jer tak serbu tempat lain dah,teus serbu bahagian pampers..Nasib baik kakak saya perasn ada satu booth tue jual pampers Mamypoko..Uols nak tahu bape harganya untuk sume size dari NB-XXL?? Cer le teka...heheheh
Memang tepanjatla boboy bila nengok regenya,cuma RM29.99..Mulala tenyeh2 mata takot tesilap tengok regenya,tapi da sampai nak bernanah tenyeh mata tue regenya tetap sama yer..

Mulala ai nie jadi ilang pertimbangan ckit,terus amik 6pek untuk size S dengan M..sekali bila suami tegur kata kat pricetag tue limit 3pek sesajo,maknanya kendurla balik semangat ai yang menggunung tadi..
Suami kata belila 3pek dulu,takut nanti beli banyak sangat buatnya Adelia da xmuat size S tue orsize M tue masih besr lagi untuk Adelia jadinya sy hanyala menurut perintah..

Bila pertimbangan da kendur tadi,sy cuma amik 2pek size S-48 dan sepek size M-44..Tu pun dekat setengah jam duduk kat citu masih belek2 lagi..Bila kena sound dengan suami,barula tersedar dari lamunan teus blah..:-)
Tapi hikmahnya,lau sy paksa jugak suami pergi sebelum ahad sy mungkin dapat hrga R36.99 tue jer..Tapi disebabkan sy xbcakap dengan suami sebelum ahad tue,dan sy pergi Giant ari ahad jadinya sy dapat hrga yang lagi murah..
Tuela bahananya kalau xdengar cakap suami..:-)

Sale Mamypoko tue kan,hanya semalam jer ye..yer hanya untuk semalam saja,sehari sahaja 24jun ye..
Alhamdulillah ada jugak rezeki Adelia..:-)

Nanti nak tunggu baby expo kat midvaley bulan july nie,macam biasa nak borong Mamypoko banyak2 buat stok..:-)

Thursday, June 21, 2012

21 Jun 2012-Happy 2months Adelia Zahra

Hari nie Adelia Zahra da msuk 2bulan..Tinggal lagi sebulan jer dapat golek-golek ngan budak tomei nie..:-(

Dua tiga ari sebelum masuk 2bulan,Adelia bdan cam xsihat..Rupa2nya nak dapat akal baru lagi..sweetnya anak mama nie..:-) (matik puji ank sdri,lantakla lau ada yg nyampah)
Sekarang Adelia da suka geleng kpla dia,angguk kepala..cute sangat:-P

Dan Adelia sekarang yang paling cute da xmo tdo malam balik..:-( fuhh nanges rasanya bila anak da mula xmo tdo malam..Adelia jangan sampai mama naik keje yer sayang,nanti mama tertdo kat ofis ada pulak yang sampaikan cite bukan2..



Sepatutnya entry nie publish semalam,tapi sebabkan banyak sangat hal tersimpan jelah kat dalam draft..Nie pun xdapat nak taip panjang2 kekangan waktu..

Entry lepas nie nak cite pasal Adelia xmo isap susu botol..huhu

Friday, June 15, 2012

Adelia princess balet..:-)

Ntah betul ke tidak ejaan balet tue?!
Erm lantakla lau salah sebab bukan nak cite psal balet tue ke apa tapi cuma nak gtau Adelia pergi 1st checkup tadi kat tempat dia lahir,PPUM..

Macam reunion plak tadi sebab dapat jumpa mommies2 n babies2 yang sama dengan Adelia masa dekat hospital dulu..
Alhamdulillah,Adelia sihat dan perkembangan dia memang sesuai untuk usianya..

Mama memang harap sangat2 Adelia membesar dengan baik ye sayang..Sume kwan2 Adelia nangis arini jumpa doc sebabnya kena inject untuk sebulan..:-) cian kwn2 Adelia
Tapi Adelia rileks jer sebabnya Adelia da terlebih dulu kena inject masa umo 41ari dekat klinik kesihatan..:-) Jadinya arini dia jadi cam superheroinla,tukang senyum kat kwn2 yang nangis..:-) xbaik tau camtu sayang,mama xajar yer..


Adelia kena dera ngan mama kena paksa rela pakai gaun kembang setaman..

Gaun nie da muat2 jer Adelia pakai..Mama ngan nenek salah beli size..:-(

Sunday, June 10, 2012

Bila anak batuk dan selesema

Ari sabtu lepas dah perasan cara Adelia bernafas dengar macam lain..xlancar pernafasannya,cam ada benda tesekat kat idung dok bunyi sok sek sok sek..
Ari ahad plak tengok macam xda pape so kira okla xda risau..Tapi bila start pagi Isnin da perasan cara Adelia bernafas lain sangat2..Siap meragam jer,mulala isau sebab bila google pasal bayi kena selesema or batuk lau teruk bole effect paru-paru..Bila da thu camtu terus buat keputusan nak pegi PPUM..
Sampai PPUM da pkul 2pm,masyallah ramainya orang..Terlupa cuti sekolah dan ari Isnin plak..tapi Adelia tunggu xdalah lama sangat sebab ada kaunter khas untuk baby,wargaemas..
Adelia diberi turn dulu jumpa doktor sebabnya kata doc Adelia baby lagi dan plak sy datang da petang bahaya untuk kesihatan Adelia takut dijangkiti penyakit..
Da bagitahu doc apa masalah Adelia,doc check dan bagitahu paru-paru Adelia ok..Doc tanya Adelia ada demam ke,tido macam maner,menyusu ok ke tak..Adelia sume ok menyusu dan tido memang alhamdulillah nak kata demam masa tue belum lagi..
Dan doc cuma bagi ubat titik dalam hidung bagi cair kahak dan kahak tue akan keluar melalui najis..

Tapi sampaila ari Khamis Adelia masih xok lago..dan da mula demam,meragam sebab kena selesama berserta batuk..tak sampai hati tengok dia tido dengan susah bernafas,batuk beria knon nak keluarkan kahak macam orang dewasa..
Bila anak demam.maknya mulala menangis..

Bagitahu suami dia kata nanti petang kita bawak pergi amik ubat homeopathy..sy nak ajak terus pegi pakar kanak2 tapi suami xbagi sebab dia takut anak dia kena masuk tiub..
Jadinya petang tue pergila kami ank beranak ke homeopathy untuk kali ke2..first time Adelia pegi masa kena jaundice,bila adelia nak kena warded,untuk kali ke2 sebab jaundice dia da melebihi 300..bila dengar ubat homeopathy bole elokkan jaundice jadi kami pun try..alhamdulilah sekali jer makan esokknya jaundice adelia trun smpai 220..mungkin adelia serasi dengan ubat tue..

Jadinya pergila jumpa doc tajuddin untuk kali ke2..dia pun perasan adelia penah datang sebelum nie..:-)
Tanya doc tajuddin pasal batuk selesema untuk bayi bahaya tak kalau lam masa seminggu xbaik,dia kata kena check dulu..doc tajuddin cakap adelia ok,paru-paru pun ok adelia pun aktif sebab bila doc nak check mulala kaki tangan sume naik..lagipun adelia menyusu dan tido pun ok..
Doc tajudin cakap dia akan bahi ubat untuk cairkan kahak dan kahak tue akan keluar melalui najis..tapi sebab adelia fully breastfeed jadinya doc suruh sy pantang jangan makan segala jenis pulut,buah oren dan segala jenis ubi..sbab itu akan membuat lagi banyak lendir dalam tekak dan hidung adelia..

Alhamdulillah,sekali makan jer ubat tue adelia mula bersin macam orang tua..:-) setiap kali bersin or batuk adelia akan kentut dan tecirit..yang kagumnya hingus keluar pekat sepekatnya dan dekat najis adelia berlendir..
Maknanya adelia memang serasi dengan ubat homeopathy nie..malam tue adelia tido kurangla cikit dengar nafas yang tersekat dan batuk yang dasyat..
First time jugak tengok adelia bersin,cute je..:-) pandai plak tue,bila nak bersin jer mesti pandang lampu ikut petua orang dulu-dulu..:-)


Bila batuk selesema adelia da ok,senang cikit hati nak bawak balik kampung..nie adelia on the way balik melaka sebab ada kenduri kawen..
Gaya tido yang adelia suka sangat,tongkat dagu..:-)

Semoga anak mama cepat sihat yer sayang..kesian tengok bila anak sekecik nie kena selesema dengan batuk berkahak..

Wednesday, June 6, 2012

Jadi "JAGA" kembali

"JAGA" apalah kan?
Hampir seminggu nie,rutin sy kembali seperti masa dalam pantang dulu iaitu mnjadi JAGA pada permaisuri Adelia Zahra sebabnya Adelia da taknak tdo malam lagi..
Ingatkan da habis pantang Adelia berubah,rupanya indah khabar saje..Adelia jadi macam syiok plak bermain diwaktu malam dan hanya akan start tdo lepas azan subuh..

Macam malam tadi,start pkul 12 lepas menyusu terus buntng matanya..Alahai ingatkan nak tdo lepas dapat susu gantung rupanya salah tekaan sy..
Siap bole ajak berborak bergelak ketawa lagi malam tadi..Hai la Adelia,mama nie baru verangan nak syiok beradu cam papa tapi Adelia cuma sayang papany jer sebab bagi peluang papa tdo tapi dengan mama Adelia dera ajak sembang erk.

Xpelah Adelia,demi mu mama rela..tapi kalau bole janganla smpai bulan 7 yer sayang sebab mama da msuk keje time tue..nanti xpasal plak mama bawak bntal tilam tdo kt ofis..:-)


Niela akibatnya bila tdo lambat..bgun pun tuk mnyusu jer,pastu smbung tdo balik..sambil mnyusu mata pejam,bila tek tlepas dari mulut mngamok macam kna dera jer tau..*sejuk tengok muka time anak time tdo..xsangka diberi jugak peluang untuk merasa keindahan mnjadi ibu..*

Bila subuh baru tido,makanya bangun tido pun lambatla yer syang..ish apa ank dara bgun lambat2 nie..mama tak ajar tau sayang..
Sebabkan anak dara nie babgun lambat,jadinya nenek punya jdual keje pun da bertukarla..sebab nak tunggu ank dara nie bangun barula bole mandikan..
Owh yer,hingga saat ini sy masih lagi xberani nak mandikan Adelia..Tapi kena belajar jugak sebabnya Jumaat nie nenek Adelia balik kampung dulu,kitaorang balik ari Sabtu..
Xper dik jangan isau,mama tengok kat youtube yer cara2 nak mandikan baby..huhu

Okla nak angkat baju anak kat ampaian..terkejar2 nak wat pape masa anaktido,sebabnya sekarang kalau dia tdo kena selalu puk2 mnja mntot lau x tdo xlena..:-)
Blog Widget by LinkWithin