Thursday, July 5, 2012

Rasa Nak Benti Kerja Jer

Tinggal lagi 2minggu jer nak masuk keje..
Alahai da sedap cuti hampir 4bulan(+mc sblum bersalin),hati memang takde rasa langsung nak keje..
Da hampir 3bulan beramas mesra dengan anak 24jam,lepas nie dapat mesra dengan anak malam dengan wekend jelah.

Masalah bila nak masuk kerja nie nanti bila Adelia masih lagi taknak isap susu guna botol..Dah hampir 3minggu ajar stil tak jalan jugak..
Masalah lain mama dia pun tak cekal hati nak ajar guna botol..Ish la cmnela mama xda kt uma 12jam nti syg oii..
Penah sekali sehari tue adalah 3x Adelia kena mnum botol,tue pun terpaksa nenek dia paksa gak..Dah lapa agaknya dia mnum jugakla,tp nak tgu hbis tue mkan ms dekat sejamla..
Pastu bila malamnya nak bagi nenen dia xnak,jadi cam confius kot..
Bila bagi jer dia tolak dengan lidah..Mula la panik maknya takut anak terus xnak nanti..Mula da drama sedeh mak dia..
Last2 masuk bilik,kami bedua naked..Masa tue paks gak dia nenen,agaknya sebab da xpakai baju so dia ase skin to skin dan dengar jantung mak dia kot barula dia isap..terus dengan laju jer dia insap smbil bdecit-decit..
Mesti dia rindu nenen mama dia..huhu


Dalam masa 3minggu nie,da dekat 20auns tebuang cmtu jer..
Sebabnya setiap kali nak bagi try mnum botol mmg isi 1auns xpun setengah jer paling banyak pun 2auns tapi tetap xjalan jugak..Akhirnya kenala buang susu tue..huhu
Nangis mama tau syg masa buang susu tue..

Harapan ai nanti bila masuk keje pandaila Adelia isp botol..Kata orang nanti bila anak tue da betul2 lapa dia akan isp jugak botol..tapi isau gak tkut dia confius lagi cam aritu..:-(

Harap janganla dia confius plak..Dan harap sngat Adelia bolela isp botol siang ari masa mama keje ye syang..

9 comments:

S.A. said...

Kita pun takut same thing will happen to my baby bila kita kembali kerja. Sabar ek awak

Nurhayati said...

dugaan bila ada bb mcm tu la. bila ada anak ni perasaan nak benti keje sgtla tinggi. jadilah cm akak ni hah, dah jd sahm. puas hati dok umah jaga anak 24jam hehe

adex-aieda said...

cuba tukat botol lain dik.... avent ni teat dia cam keras skit....kene rajin try & error...mmg nampak membazir....mama jgn putus asa....kalau mama rasa sedey...baby pon akan turut sedey....time akak dulu...mmg guna macam2 botol & teat...last sekali NUK... alhamdulillah...dia ok... tp kalau akak yg sua kat mulot dia...mmg kompomla dia xmo...kene nenek dia bg baru dia nak minum.... u have to be strong dear... bukan susah nak senang...bukan senang nak susah...ok... teruskan usaha....

Mimy Hamid said...

seronok nya dia lama tul cuti...memang bencinta nak masuk keje semula..haish..kalau kaya memang benti keja akak ni..huhuu tp tula tanggungjawab menyara anak bersama suami kan..sesama la kita..


cuba try puting lembut...ajar slow slow..jgn give up key...fayel pakai pigeon..mmg sesuai..dia sukee

Siti Nursyuhada said...

wahhh xder anak pon dah rasa nak berhenti keje nie camnooo hu3




jom follow saya balik
http://aswith4kids4ever.blogspot.com/

melur.roslan said...

sama la mcm anak saya yusuf..pernah try gak saje2 sua dia botol tp dia buat muka pelik taknak isap..mmg nak nenen dr mama dia gaks..hati mama dia gak rasa berat je nak suruh minum dr botol..mmg nak fully direct BF..xpela..u cuba la tukar teat ker..maybe dia nak..maybe bleh try teat jenama nuk ke..lembut sket..

~ NANA ~ said...

i pn pernah rasa nk berhenti kerja sbb tak sanggup nk tinggalkn anak..huhu

my baby alhamdulillah xde nipple confuse...org cakap kalau org lain yg bagi botol, insyaAllah baby tu padai je minum nnti...kalau maknya yg bagi botol, baby susah sket nk minum...

eMMe said...

Salam dear, haaa?! nak brenti keje? jgn dear.... fikir panjang dear dgn keputusan mu itu... susah nnt kalo tak keje, sayang la...keje bukan senang nak dpt skrg ni.. atau nak bukan nuseri ke? disamping leh tgk Adelia 24 jam kan... kan... tapi, tu la kan..rezeki memasing... ade je ujian Allah nak uji hambanye..samada kite kuat kah menghadapinya... gudluck dear!

aTy _faRed~ said...

same macam aty dulu..rase nak benti keje notis 24 jam..huhu...
pasal botol tu..haaa..same gak..aty ni redho jer hantar anak tak reti minum botol...bukan tak ajar..tapi die ngamuk2 tak nak...then biler hantar kat orang..tau pulak die isap botol..walaupon memule orang jage tu kene besabar sikit...hari ke-2 dan seterusnyer dah ok..alhamdulillah..die ngan orang lain selalunyer behave sikit..ngan mak nyer memang manje terlebih..:)

Blog Widget by LinkWithin