Tuesday, July 31, 2012

Busy bebenor ke?

Mak aihh da 3minggu rupanya blog ai nie kesunyian..Almaklomla masa kat umah malas nak upate sebab pakai tab bila da masuk keje lak tengah banyak keje tue tak bole nak update pape or BW mber2 lain..~
Eh uols nak tahu tak,ai da masuk minggu ke2 start keje tau..Minggu nie da okla perasaan nak pegi keje tue..
Masa minggu first start keje,asikla teringat umah..Yelah da hampir 4bulan bergomol-gomolan ngan Adelia tetibe plak kena naik keje tue yang malas..

Bila da ada anak nie,ari-ari tak sabar nak cite pasal perkembangan anak..Tapi tuelah kesian Adelia sebabnya mak dia nie pemalas jadinya takdela dapat ingat banyak perkembangan Adelia..Cikit pun kira okla kan..(@__@)

Adelia da masuk 3bulan usianya masa ari pertama kita berpuasa..Tak terlambat lagi rasanya nak ucapkan Selamat Berpuasa untuk sume rakan2 dan Happy 3month-sary my baby,ADELIA ZAHRA..

Banyak yang berlaku sepanjang 3minggu tak berupdate nie,tapi tuelah bila da start keje nie masa lagila takde..
Rutin ari-ari bila satrt keje nie,bangun shur pkul 4.45am masa tue Adelia pun bangun sahur sekali..Sahur saje dilambatkan sebab nak bagi ada tenaga sampai petang,yelah dengan mengepam susu lagi dekat ofis..(rasa cam xpercaya bila cite pasal pam susula,anakla..Maklomla 4taon lbeh kish ber2 jer tetiba sekarang da ber3,sweetnya)
sekarang ai makan lagi berganda dari sebelum posa jadi gamaknya xdapatla nak hot dipagi raya bersama anak,sebabnya size ai da berganda tau.huhu
perkara wajib sahur makan nasi 2x tambah,minum air masak bergelas2 sampai senak,makan 2biji kurma,minum air coklat suam..(Air coklat nie bergantung kepada kerajinan untuk membancuhnya)

Lepas sahur,terus mandi+solat..Sementara nak kuar umah tue,wajib susukan Adelia dulu sebab nak bagi cik 'B' betul-betul kosong..
Masa nie kekadang Adelia da tido takpun dia memang tak tido smpaila pkul 7/8am..
Ini budak da banyak akal sekarang..

Sekarang plak ai pegi keje balik keje naik train sebabnya suami ai accident jadinya dia adalah mc selama sebulan lebeh..
Jadinya ai naik keje,dia pulak cuti..huhu Sonokla Adelia sebab bila ngan papanya dia akan buli papa sebab papa jer rajin layan kerenah dia.
Mama ada masa-masanya la nak layan kerenah Adelia kalau yang hover-hover tue..keji btul mama dia nie tau

Alhamdulillah ai masa lagi berpuasa penuh dan harapan ai biarla penoh taon nie..
Ai tak pernah merasa puasa penuh sejak ai datang peod tau..
Taon lepas permulaan puasa ai memang da awal-awal nampak bulan dulu..

Ai tahu ai peknen pun seminggu lepas raya..Kiranya Adelia nie da wujud masa bulan puasa lagi,syukur sangat-sangat..(^__^)
Ai memang berharap sangat ai dapat puasa penoh kali nie sebab sejak habis darah nifas sampai sekarang ai masih lagi tidak didatangi bulan bintang capricorn..

tapi agak mencabar puasa taon nie sebabnya pestime menjadi mama yang fully breastfeed dan fully mengepam 3x sehari di ofis..
Alhamdulillah sampai sekarang masih mencukpi lagi stok susu untuk Adelia..
Untuk bulan puasa nie dan baru masuk keje dengan keje yang tengah super duper banyak,ai hanya bole mengepam 3x jer..satrt pkul 8am,pastu 12pm dan last pkul 4pm sejam sebelum balik..
Ai bersyukurla sebab hari-hari bole bawak balik lebeh dari 15oz..mungkin orang lain dapat lagi banyak dari ai,tapi pada ai nie da kira besar rahmat sebab dapat banyak tue walaupun berpuasa..
Adelia pun bila siang mnum botol memang tak banyak sebabnya dia masih lagi tak berapa nak minum dalam botol..
Dia lebeh sanggup tido berjam-jam dari mnum susu..
Tapi bila ai sampai umah pkul 6pm,start dari ctu smpaila ke esok paginya memang mengengpeng jelah..
Ingat lagi masa ari 1st keje,Adelia merajuk dengan ai sebab ingat ai saje tinggalkan dia dari pagi sampai petang..
Ai dukung pun dia taknak pandang,ai nak bagi nenen pun dia taknak..Mulala da rasa nak meraung sebab takut Adelia da taknak df ngan ai..
Tapi nasib baik Adelia masih setia ngan susu cap gantung mama dia nie,dah 15minit merajuk agaknya da haus terus senyum menggoda kat ai sambil tegur ai dengan mulut cute dia tue minta nenen..Bila dapat isap taknak lepas,hihi

alamak da penat plak menaip panjang berjela ni,sebenarnya banyak lagi nak cite tapi sebab da nak habis time lunch dan nak pam susu sebabnya pagi tadi menghantar anak kesayangan checkup 3bulan+kena inject..
cian anak mama kena inject,tapi dia nangis kejap jer nangis pun sebab tengah tido pastu nurse kejut sebab nak inject marahla member..
harap anak ai tak demamla pas kena inject nie..

Okla nanti later-later ai sambung cite lain plak erk..
Uols sume da soping raya ke?ai da soping lebeh terlebeh untuk Adelia jer,ai punya baru 25%..
orang tayat bebeno baru merasa ada anak ginila rupenya....

4 comments:

Mimy Hamid said...

tu dia panjang nya mama adelia bercerita...lama tak hapdate yer...bila la nak jumpa awak ni zura...nk tgk adelia terbaru...nnti kita buka pose sama eh

~ NANA ~ said...

patut pon lama x nmpk update...hehe

sejak ada anak hidup jadi bz kn? i pon dh xleh nk blogwalking & update blog sgt mcm sebelum ni...bz! hehe

Giancarlo said...

felice inizio settimana a te...ciao.

eMMe said...

Dear, sihat? dah start keje ek, patutla, lame tak update, hehehe...same la dear, akak pun kalo kat umah mmg tak update, sebab ade tablet, tak reti la... cam susah je, kalo kat opis takpe.. biar pun byk keje... bile rase nak update, update la, kalo tak, takde la update, ni dah 1 minggu dear tak update.. bz benar tuu... Adelia makin comel la dear..geram akak tgk... nak geget2 la anak org ni, heheheh....

Blog Widget by LinkWithin