Sunday, June 10, 2012

Bila anak batuk dan selesema

Ari sabtu lepas dah perasan cara Adelia bernafas dengar macam lain..xlancar pernafasannya,cam ada benda tesekat kat idung dok bunyi sok sek sok sek..
Ari ahad plak tengok macam xda pape so kira okla xda risau..Tapi bila start pagi Isnin da perasan cara Adelia bernafas lain sangat2..Siap meragam jer,mulala isau sebab bila google pasal bayi kena selesema or batuk lau teruk bole effect paru-paru..Bila da thu camtu terus buat keputusan nak pegi PPUM..
Sampai PPUM da pkul 2pm,masyallah ramainya orang..Terlupa cuti sekolah dan ari Isnin plak..tapi Adelia tunggu xdalah lama sangat sebab ada kaunter khas untuk baby,wargaemas..
Adelia diberi turn dulu jumpa doktor sebabnya kata doc Adelia baby lagi dan plak sy datang da petang bahaya untuk kesihatan Adelia takut dijangkiti penyakit..
Da bagitahu doc apa masalah Adelia,doc check dan bagitahu paru-paru Adelia ok..Doc tanya Adelia ada demam ke,tido macam maner,menyusu ok ke tak..Adelia sume ok menyusu dan tido memang alhamdulillah nak kata demam masa tue belum lagi..
Dan doc cuma bagi ubat titik dalam hidung bagi cair kahak dan kahak tue akan keluar melalui najis..

Tapi sampaila ari Khamis Adelia masih xok lago..dan da mula demam,meragam sebab kena selesama berserta batuk..tak sampai hati tengok dia tido dengan susah bernafas,batuk beria knon nak keluarkan kahak macam orang dewasa..
Bila anak demam.maknya mulala menangis..

Bagitahu suami dia kata nanti petang kita bawak pergi amik ubat homeopathy..sy nak ajak terus pegi pakar kanak2 tapi suami xbagi sebab dia takut anak dia kena masuk tiub..
Jadinya petang tue pergila kami ank beranak ke homeopathy untuk kali ke2..first time Adelia pegi masa kena jaundice,bila adelia nak kena warded,untuk kali ke2 sebab jaundice dia da melebihi 300..bila dengar ubat homeopathy bole elokkan jaundice jadi kami pun try..alhamdulilah sekali jer makan esokknya jaundice adelia trun smpai 220..mungkin adelia serasi dengan ubat tue..

Jadinya pergila jumpa doc tajuddin untuk kali ke2..dia pun perasan adelia penah datang sebelum nie..:-)
Tanya doc tajuddin pasal batuk selesema untuk bayi bahaya tak kalau lam masa seminggu xbaik,dia kata kena check dulu..doc tajuddin cakap adelia ok,paru-paru pun ok adelia pun aktif sebab bila doc nak check mulala kaki tangan sume naik..lagipun adelia menyusu dan tido pun ok..
Doc tajudin cakap dia akan bahi ubat untuk cairkan kahak dan kahak tue akan keluar melalui najis..tapi sebab adelia fully breastfeed jadinya doc suruh sy pantang jangan makan segala jenis pulut,buah oren dan segala jenis ubi..sbab itu akan membuat lagi banyak lendir dalam tekak dan hidung adelia..

Alhamdulillah,sekali makan jer ubat tue adelia mula bersin macam orang tua..:-) setiap kali bersin or batuk adelia akan kentut dan tecirit..yang kagumnya hingus keluar pekat sepekatnya dan dekat najis adelia berlendir..
Maknanya adelia memang serasi dengan ubat homeopathy nie..malam tue adelia tido kurangla cikit dengar nafas yang tersekat dan batuk yang dasyat..
First time jugak tengok adelia bersin,cute je..:-) pandai plak tue,bila nak bersin jer mesti pandang lampu ikut petua orang dulu-dulu..:-)


Bila batuk selesema adelia da ok,senang cikit hati nak bawak balik kampung..nie adelia on the way balik melaka sebab ada kenduri kawen..
Gaya tido yang adelia suka sangat,tongkat dagu..:-)

Semoga anak mama cepat sihat yer sayang..kesian tengok bila anak sekecik nie kena selesema dengan batuk berkahak..

9 comments:

Mimy Hamid said...

info bagus ni...akak nak cuba la kaedah homeopathy untuk Fayel


adelia dah big la aunty tgk..good girl

eMMe said...

sian Adelia, hurm... nak try gak jumpe Dr Tajudin nnt... kalo elok rawatan homeopati tu ape salahnye, yg penting anak kite cepat sembuh.. kenkadang ubat spital, tak jalan n tak serasi kan....kene gak ikhtiar cara lain, hope Adelia cepat sembuh!!!

Anonymous said...

salam nk tanya sket, klinik dr tajudin katne ea? de no telefon x? tq-hajar

Anonymous said...

klinik doc tajudin ktmana yea

Hajar Hashim said...

boleh bgtau ape nama ubat homeopathy tu?tq

Nurul Farizah said...

Sama msalah dgn ank saya..blh bgtau nma ubat homeopathy tu..nk cuba cz ank sy dh 3hr batk selsema..

Nurul Farizah said...

Sama msalah dgn ank saya..blh bgtau nma ubat homeopathy tu..nk cuba cz ank sy dh 3hr batk selsema..

smfadzil said...

Salam Puan,
Saya ingin mengucapkan terima kasih di atas entry ini.
Pernah jugak isteri saya menggunakan balm untuk legakan selsema anak.
Namun saya juga gunakan satu produk Krim sapuan DrSneez (thrudermal biotechnology).
Alhamdulillah berjaya...Pada peringkat bayi amatlah membantu melegakan selsema dan hidung tersumbat dengan cepat.
Lawati page saya untuk info di
http://anasuzieshoppe.blogspot.com atau https://www.facebook.com/AnasyedDrsneez

berryluv said...

Tlg bg tau pe nama ubt hemopati 2... Ank sy kerap demam n selesma.. Email : sofrina_82@yahoo.com

Blog Widget by LinkWithin