Tuesday, January 31, 2012

Kegatalan Yang Melampau

Da lm xupdate blog,seminggu nie byk jlan2 kt blog kwn2 jer~
Puncanya start dari minggu lepas,sy mengalami kegatalan yang melampau satu bdan..!~ arghh tensen sguh bila asik nak menggaru jer..
Bila ditahan2 mmg xtertahan,bla dpt digaru ase mnyesal sguh2 plak~

Paling tak than gatal kat area pewot~Owh ngerinya bile google pic2 stretch mark smpaikan ada yang cam bdrah plak..~!Mulala isau kot nanti jadi camtu..
Bila rajin da puas menggaru ase bersalah gedik2la sapu bio oil..*__* Bila kemalasan melanda,lps sedap2 garu pewot tnpa ase bslah wat derk jer..@___@

Tapi takotla plak bila tgk gmbr2 tue,menyesal g google..Kalaula sy xperasan sedap2 jer garu eh jganla smp jd cmtu..Ase cam nak terjun dr kerusi jer..^__^ ..Sekarang nie da ada hobi baru iaitu menggaru smpai nak menjejeh air liur sebab syiok sgt bila dpt garu tue..

Masalhnya bukan jer gtal kt pewot tapi smp melarat2 kat satu bdan..Adui tensen sungguh~Memang lau da msk 6bln ke atas kegatalan tue bukan kta pewot jer ke or sy jer yg kna cmtu?? Nie pn smbil menaip smbil menggaru *__*


* Pewot google *
Ni salah satu pictnya..ish ngeri lau jd cmnie,xmola smp jd cengginie,xrela sguh~

Ada tak sape2 nak share pengalaman ke petua ke psal nie,di alu2kanla..~

13 comments:

Nur Syazwani Mustafa said...

hahahhah..garu pun leh rasa besalah ye akak..wani xde pun bnda ni dulu kak..agak nya perut kecik kot...seyes gatal ke akak??

LoVEaQshA said...

seyes wani akk ase bslh sgt tp lam ms yg sm garu tetap garu~hihi

nie pn smbil wat keje smbil mgaru,xckp tgn pmbrisla apa yg ada dpn mta sume akk gna..smpkan kt t***k pn gtal merenyut2..

Baby Lyana said...

rasanya garu tu sbb kulit kering gak..apa kata, selalu sapu losen badan tu...and kalau gatal, gosok2 je..sbb kulit bila gatal, lagi kita garu lagi gatal.....baik rasa bersalah, sbbnya, parut stretch mark ni permanent yer..

LoVEaQshA said...

Tuelah kak mslhnya kerajinan tue bla nk sapu minyak tue xda..ms garu xase bslh lgsg,tp bla da hbs garu mulala pk tkut jd buruk pewot~

Lau gsok ase cam xpuasla kak..hihi tp nk azamla pasni nk spu mnyk salu sb akk da kta bnd tue permanent,isau la plak..

~ NANA ~ said...

i dh 26week tp so far x nmpk lg ada stretch mark...i pon jenis yg malas giler nk sapu lotion ke apa...mmg tak pernah garu & tahankan je la...hehe

Nur Syazwani Mustafa said...

hahahahahhahahahaha..lawak la akak ni.....hadoii..kalau gatal mmg xleh ditahan2 dh...garu je..bio oil kan ada..hehehe

Liyana said...

sy baru nk masuk 20weeks baru nk terasa gatal2. tp blm tahap kronik lg.. agknye perut kecik lg n rajin melampau sapu bio oil... takot stretchmark nye psl :D

iizla said...

tiap2 malam saya sapu bio oil. skrg pon dah lepas bersalin, tetap gigih sapu bio oil.. stretch mark boleh hilang

xoxo--eena said...

hoho. try elak pakai seluar yg ketat/skirt ketat. pakai yg loose2 mcm maxi dress camtu. kalau x, beli soothing oil palmer's tu. berkesan! :D

Nurhayati said...

depends pada orang jugak..
tak semua yang mengalami cam zura.
tp jgn garu tau dik oii..
kalau tak tahan sangat lap ngan air sejuk. :)

FieZaLieSa said...

prt sy cm dlm gmbr 2..risaunye x leh ilang parut..

Miracle of Qaseh said...

uish zura, negrinyer tgk pic tu.. tp mak sy camtu.. kakak2 sy pun ade, adeh mmg keturunan kami berkulit nipis kot.. tp so far strech mark tu xder di perut tp di punggung, peha dan tepi pinggang *_*.. Mayb sbb perut kecil dan sy x garu2 sgt time gatal, gosok2 jer..

Strech mark tu nmpk makin hilang sbb bila DH sapukan, dia letak byk Bio Oil (mcm mandi minyak) sedangkan sy 2 3 titik jer, kedekut sgt katenyer mana nk berkesan hehehe..

So, jgn garu gosok jer k, agak malas nk sapu Bio Oil mlm2, suh hasben yg sapukan.. syok oo sambil telentang tgk TV hehehe

putriaqillyn said...

zura..its me alyn a.k.a aslindawani....sonok tengok ko happy skang...aku doakan ko dan anak ko sihat...slalu jaga kesihatan tau.....jgn stress...rindu sama kamoo...leh kongsi pengalaman pasni yer....tgok ko bakal jdi mummy aku terasa nk mgandung lagi ler...hihii...ape2 pun tahniah...doa ko dah termakbul....

Blog Widget by LinkWithin