Tuesday, December 27, 2011

Cara nak atasi kaki bengkak

saya nak minta pendapat kwan2 yang penah alami kaki bengkak seperti saya,cmner erk nk kurangkan bgkak kaki nie.
Sy mula start bgkak kaki nie since Sabtu lpas mgkin sebab tlalu banyak berjalan.Masalahnya sy nie br 5bln++ tapi kaki bengkak mcam da msuk 7/8blan.Ngeri plak sy sdri yang tengoknya.

Ingatkan lpas da kurang bjalan dan rest okla surut kki nie tapi sangkaan sy mleset.mama sy pn tegur tengok kaki xsurut2,mulala sy isau.skrg nie tgah cuti lagi okla,takut bla da start keje kaki stil bgkak nanti ssa plak nak bkerja.
Tadi pagi pegi klinik sebab pewot blah kiri atas sakit mencucuk2 sampai bwak ke belakang bdan.Risaula plak takut pape kat baby,sekali doc kata ada infection.Hadoila kena lagi plak infection nie,sebelom nie da kena jgak ingatkan da mkan ubat da ok.Tapi kena lagi kali nie,tapi doc nie bgus dia soh dtang lgi Sabtu nie nak check thap infection tue da clear ke ok.

Dah alang2 jumpa doc,minta sekali nak scan baby.Alahai baby mcam thu je mama dia nak tengok dia,ke main aktif dia menendang2 sambil tngan ke arh muka.Doc kata "eh tgok baby u nak korek idung",huh smp ati doc kata bby camtu tau.Doc ckap kepala baby da ke bwah,alhamdulillah.Cm doc kata uri cam ke bawah ckit kot,nth kurang pasti plak.Xpelah minggu depan khamis jumaat ada checkup lagi bole tgok baby lebeh jelas.Doc siap ckap idung bby mancung,hihi ikut papa dia kot sebab lau ikut mama idung penyek.

Eh tlebeh xcited plak smp lari dari tajuk sebenar.Sy harap mber2 yang ada petua cmne nk kurangkan bgkak kaki tue bolela share ngan sy yer.
Tima ksih yer sume atas keprihatinan anda sume...^_____^

Sunday, December 25, 2011

Indah bersama mereka^___^

Happy,best,smileeeeeeeeeee*wink*

Thursday, December 22, 2011

Singapore..^____^

Hurm tgk title buat hati tambah ag xsbar~!Cepatla jumaat,walhal esok jer pun..
Esok petang gerak pegi JB tdo umah spupu semalam,sabtunya twos g Spore..Tapi xtercapai hasrat nak pegi USS kali nie sb lam keadaan sekarang lau sy pegi wat rugi sb terhadla nak main permainan apa yang ada kat sn!~

Xpelah lau ada rzki lbeh,leh pegi bwak bby nanti~Insyallah..

Kaki sekarang nie tengah menggeletis jer nak berjalan.Nasib baikla ada rzki lbeh ckit bolela nak berjalan saje.Nie nampak sangat mama baby yang mengada bukannya baby tau~
Sekarang kerap jugak ase baby beraksi lam pewot,indahnya bila dapat rasa.

Lagi 2minggu br check up dekat gov ngn private,ase lambat plak nak jmp bby.Ingat esok sblom jalan jauh nak g jumpa doc dlu la nak tengok bby cmner.Kot mn tahu leh skli thu sex baby.

Lambat plak nak pkul 5.balik karang nak bli baju barula nak g jalan2 sok xda baju baru xbest!~Cam xda kna mengena tajuk ngn entry,soryla erk~Agaknya sebab dah terlebeh kenyang kot.

Okla nak stop cnila dlu sebab da xtahu nak citer apa lagi.xda citer menarik pown.

Thursday, December 15, 2011

Hari Ini Dalam Sejarah-1st Time Rasa Baby

Hapynyaaaaaaaaaaaa......
Arini memang bz ckit sb banyak keje yang nak disetlekan..
Tengah bz wat keje rase semacam kat pewot.Jadi sy saje rehat jap dan rupa2nya rasa baby tengah gerak2 kiut lam pewot..rasa geli2 jugakla,owh indahnya bila dapat rasa camnie..

Okla nak sambung wat keje..Baby,nanti tewos jalan2 tau lam pewot mama^___^..
Alhamdulillah,syukur padamu Ya Allah sebab bg aku peluang rasa keindahan nie..

Wednesday, December 7, 2011

Risau pasal baby

Tak tahu nak mula dari mana,macam mana..
Memula xase panic sgat tapi bla dok BW psl prgnancy nie da mula ase isau yg amat2 sangat..
Jumaat lepas ada checkup dekat DEMC,dan doc scan bby and story psal progress bby..and doc ada gtau skli berat bby lam 200gram..bole plak xtnya doc ok ke brat tue ngn bby lam minggu ke 18 tapi xtertanya plak..

Sampaila bila balik umah baca buku 40minggu nan indah tengok blk bila minggu ke 18 berat bby sepatutnya da 235gram..Mulala cuak sb brt bby sy kurng 35..huhu
Ingatkan okla lagila sebab mungkin xsemestinya bby berat naik sama kan,skli tadi sje BW psl pregnancy lain brt bby kwan tu 18mgu da 267g dan dia scan tuk 19mgu berat bby dia da 300++g..Hah mulala sy ag bertambah cuak,ase nak nangis pn ada..

Ok ke tak erk lau lam minggu ke18++ brt bby xsm lam buku yg sy baca tue..Hadoila wat sy mula tdo xlena,dhla skrg mmg xlena tdo dengan pewot mengeras bla mlam,kaki cramp,sakit blkang&pinggang,punggung pun sakit..

Eh tapi lupa lak nak share mlam smlm tuk pestime sy nak tdo tetbe tdengar bunyi cam pop lam pewot..doc kata tue bby tgh kicking,yeke?lau betul dptla jgk sy ase tp tuelah mlm tue tue jelah pestime rasa pas dr tue smp skrg xda ase lak ag..Alahai bby,harap2la dia sihat aktif.nie wat ase xsbar nk g checkup kat PPUM Jumaat nie,sb sy da mla isau sgt2 psl berat bby nie..

Lau ada sape2 yang leh bg info kat sy,tolongla yer..

Friday, December 2, 2011

Pening,sakit tekak,sakit punggung...sume ada~!!

Sejak dua tiga arini da mula ase nak demam,asal petang jer bdan pnas semacam tekak pn sakit bila nak menelan..Hurm mmg da agak msti nak demam tp cam demam xlepas jer..!~
Lagipun mungkin berjangkit dari mama ngan ayah yg baru blk dr haji..bile diorang xsihat mulala satu umah akan jd xsihat jgk..tambah lak sejak peknen nie mmg perasan antibodi kurg kuat senang sgt bjgkit pnyakit~!

Pagi tadi baru balik dari checkup and tgok progress baby~Alhamdulillah bby sht asikla berpusing smp ssa doc nak amik ukuran dia..Lau ikut tickers bby msok 18mgu arini tp bla scan da msok 18mgu 4ari..Xkisahla jnji sht,dan doc ckp berat bby skrg da 200g..!~*Doc jgk ckp bby skrg lam keadaan songsang yelah sb ruang pn besar lg,sedapla dia bermerry-go-round lam pewot*
Saje tanya da bole nampak ke sexnya,doc ckp xbpe nmpk sb bby kepit kaki..Tp doc cm agak cam gegurl,and naluri sy pn ase gurl..Xkisahla gurl ke boy jnji sihat..~Harap2 bulan depan checkup da leh nmpk sex bby..

Sejak msok trimester ke2 nie sy da mula sakit punggung yang amat2 sakit..Camla da msk 7bln tapi bla dduok pnya sakit nk bgon bile bgon ase xsgop nk dduk..Kaki da mula cramp bla tdo mlam,sakit blkang da mla rasa lbeh sakit lau dari bring terlentang nk twos bgon..Kna mengiring ke knan or ke kiri dulu br leh bgon..!

Tadi ms checkup doc ada gak tanya da mula ada ase kicking/gerakan bby tak,pd sy mmg xase lgla..cm kekdg ada ms2 tetbe ase snak kiri xpun knan cam ase bnda kuis2 pwot..Doc kta nti akn mla ase lpasla nie,ish xsbrnya nk alami bby kicking..
Owh sebabkan td check berat dan naik 4kg lam ms sebulan knala minum air glukos yg mnis yg amat..*seb baik leh telan sb perisa oren* Tp yelah sebab kna puasa dri mlm smlm ngan pwot ksong tetbe twos kna mnum air yg mnis yg amat tue yg tetbe ase nk muntah..angin da menolak blk air yg sy mnum tue,sib bek xmnth..dhla sjk smgu ni ngan bdan yang xbape sihat tue watpepun ase serba xkena..~!Tp nie adalah pngalaman paling bermakna,yg hmpir 4taon sy tgu..*sebak ase bila thu ada nyawa yg sy bwk tiap saat,masa,jam,ari..kekdg ase xsbr nk bby kua cepat kekadang ase nk bby dok lam pewot jer..*

tangan da mula ase kebas ckit sb arini dua kali kena amik darah..pgung dan mula sakit sgt2 ni,xbole dok lm sgt..penahla skli smp menangis sb dr ddok nk bgon mmg ase skit dan pedih sgt2..
tapi xpelah demi bby,sy kna kuatkan dri..

Owh asenya mcm pnjg sgt plak da bbel nk kena stop sb da ase pedih gle pggung nie dduk lelama kat kerusi yg xempuk lgsg..nantila lau rjin nak cite dr mula pjlnan sy nk try conceive nie,tp xthula bile nak citenya pun tgok pd kuasa kerajinan thap mn..pada geng TTC truskan usaha dan jangan cepat mngalah,stiap dr kita pasti ada rzki..Insyallah.....
Blog Widget by LinkWithin