Wednesday, December 7, 2011

Risau pasal baby

Tak tahu nak mula dari mana,macam mana..
Memula xase panic sgat tapi bla dok BW psl prgnancy nie da mula ase isau yg amat2 sangat..
Jumaat lepas ada checkup dekat DEMC,dan doc scan bby and story psal progress bby..and doc ada gtau skli berat bby lam 200gram..bole plak xtnya doc ok ke brat tue ngn bby lam minggu ke 18 tapi xtertanya plak..

Sampaila bila balik umah baca buku 40minggu nan indah tengok blk bila minggu ke 18 berat bby sepatutnya da 235gram..Mulala cuak sb brt bby sy kurng 35..huhu
Ingatkan okla lagila sebab mungkin xsemestinya bby berat naik sama kan,skli tadi sje BW psl pregnancy lain brt bby kwan tu 18mgu da 267g dan dia scan tuk 19mgu berat bby dia da 300++g..Hah mulala sy ag bertambah cuak,ase nak nangis pn ada..

Ok ke tak erk lau lam minggu ke18++ brt bby xsm lam buku yg sy baca tue..Hadoila wat sy mula tdo xlena,dhla skrg mmg xlena tdo dengan pewot mengeras bla mlam,kaki cramp,sakit blkang&pinggang,punggung pun sakit..

Eh tapi lupa lak nak share mlam smlm tuk pestime sy nak tdo tetbe tdengar bunyi cam pop lam pewot..doc kata tue bby tgh kicking,yeke?lau betul dptla jgk sy ase tp tuelah mlm tue tue jelah pestime rasa pas dr tue smp skrg xda ase lak ag..Alahai bby,harap2la dia sihat aktif.nie wat ase xsbar nk g checkup kat PPUM Jumaat nie,sb sy da mla isau sgt2 psl berat bby nie..

Lau ada sape2 yang leh bg info kat sy,tolongla yer..

11 comments:

Nur Syazwani Mustafa said...

akak jgn isau..xpe...jnji baby sihat je dlm tu..cm wani kan..dh 36mgu..tp berat bb 2.05kg je akak...tp alhamdulillah ok..berat bby x pntg sgt kot..cuma nya..akak yg kena jg pergerakan..pastu makan...minum susu..tauuu..jgn isau tau..ibu ngndung xleh stress tauu...k..tc akak..mmuahhh

LoVEaQshA said...

wani,

Owh yeke,akk mmg btl2 isau..owh yelah akk xmnum susu ag..ms mula2 jer dlu akk mnum pas2 bla da xleh telan smp skrg akk lgsg xmnum ag..
okla pasni kna start blk mnum demi bby..^________^

Tankz dik,muahmuah

Nur Syazwani Mustafa said...

nak baby beso kan..mkn apa eh dorg ckp tu..obimin...tu bby mmg beso..tp akak...xpe...yg pntg ubat2 doc bg tu mkn...pastu makan jgn skip..susu tu minum je k...akak mst blh...jgn isau tau..wani doa kan akak selamat smp cukup bulan..hehehe...pergerakan jga tau...bia baby kuat dulu baru akak leh senamrobik..hehehe...just joking.. ;)

LoVEaQshA said...

wani,

owh erk Obimin erk,ok nti akk nk blila..akk mmg cpt gabra lau bab2 nie,yelah nk dpt tu ssah kan tue yg mla kalut lau ase lain jer..
Xsbr nk tgu bby grk2 salu lam pewot nie..msti best kan!

hihihi mau akk xisau brt bby xnaik tp brt mama nya ke main naik ag tiap2 bln^____________^
ok tankz dik,jasamu dikenang..klakarla bc status2 awk kt fb psl mija..bla nk bg mija adk ag syg oiii???^__^

Nur Syazwani Mustafa said...

ha akak p try tny doc n survey suplemen apa yg sesuai tau..ye wani phm..akak susah nk dpt kan..tu yg nk secure sume aspek tu..tu bgus jgk..sbb akan slalu berjaga2...bagus2..aah...bby gerak rasa best..hehehe....akak dh bpe bulan sbnr nya ni??kdg2 kes cmtu kan..berat naik kat kita sbb makanan x smp ke anak sgt..dia dpt skit2 je..mmg sama kes mcm wani dulu..berat wani dr 68 jd 83 tau...tp anak alahaii..2kilo je..hahaha...bnda tu normal akak..k...dont wory..heheh..psl mija tu..mmg la dia..pak lawak...heheh..tny dh dia..nk adik x???dia xnk..haha..mampuihh...xpe la..tgu la lg skit..hehehehhe

LoVEaQshA said...

alolo nape mija nmo adk,ni msti maknya kurg syg dia kot..hihihi xpelah dia lom puas ag mnja ngn wani tu nti nk adk dia msti mntk,eh taon dpt dia 4taonla erk..bso da dia erk!~

tuelah akk pn da terpk msti mknan tu xsmp kt bby sb tuela maknya yg naik berkepam2 cian kt ank xdpt mknan..ase cam nak g scan ari2 jer kan nk thu progrees bby..Lau ikut ticker 18mgu 5ari lau ikt doc da msk 19mgu++..

mmg xsbr nk tgu saat2 dia wat aksi lam pewot..:-)

Baby Lyana said...

zura...insya-Allah takde apa2..tapi, kena la makan suppliment (OBIMIN) tu..susu...dan makanan yang berkhasiat...bila dah 7 bulan kalau berat tak bertambah dan benda pelik2 berlaku baru la risau (cam akak ngan 1st baby dulu)...tapi apa2pun, kita jaga diri dan sentiasa berdoa pada Allah semoga semuanya dipermudahkan...

leadleedeea said...

zura sayang..
lama tak jumpa zura..rindu.. :)
pasal baby tu, jgn risau sgt ye..pasal obimin tu mmg la zura kena makan..org ckp kalau mkn obimin baby jadi besar, tapi tu depends on baby jugak..akak dulu makan obimin, aisy takdela besar sgt..
minum susu tu wajib dik..tak kira la suka ke tak suke ke..kena minum demi baby..hehe akak dulu smpai nangis2 kena minum susu sebab tak suka mnum susu..
jgn pressure2, jgn stress2..ok? take care :)

LoVEaQshA said...

kak babyLyana,

ok kak,nti nk cr kat farmasi Obimin tue..mmg isau sesgt sb dhla zura xmnum susu,pasni knala mnum susu sb brt zura naik tp bby xplak tu yg wat isau..

Tankz kak..^_______^

LoVEaQshA said...

Sis Lead,

Tuelah sb zura xthu nk bli ubt apa since rmi yg soh bli Obimin zura nk g crla..Mau x isau kak,lm tgu kan!~hihi

Hurm pasni knala pksa gak tekak mnum susu wlpn mmg xlalu baunya..bli susu kemain bsr tp mnum adlh 4x jer..Aisy bolaatla tp skrg sb da lasak nmpk susut ckit dia tp muka mmg cheecky jer gewam tgk..

Ok sis,tq beri much..luv,^_^

Baby Lyana said...

dr x prescribe OBIMIN Ke? hmm pelik gak...biasanya 1st pregnancy, kalau cek klinik @ spital dia mesti bg punya....as early as 8 weeks x silap...takpe, still lom lambat....pi cari ek....dia tambah darah jugak dan zat2 yg diperlukan utk pembesaran baby..susu, dan byk minum air kosong gak...takpe, berat kita naik demi baby..nanti leh kurus balik punya...jgn risau

Blog Widget by LinkWithin