Tuesday, December 27, 2011

Cara nak atasi kaki bengkak

saya nak minta pendapat kwan2 yang penah alami kaki bengkak seperti saya,cmner erk nk kurangkan bgkak kaki nie.
Sy mula start bgkak kaki nie since Sabtu lpas mgkin sebab tlalu banyak berjalan.Masalahnya sy nie br 5bln++ tapi kaki bengkak mcam da msuk 7/8blan.Ngeri plak sy sdri yang tengoknya.

Ingatkan lpas da kurang bjalan dan rest okla surut kki nie tapi sangkaan sy mleset.mama sy pn tegur tengok kaki xsurut2,mulala sy isau.skrg nie tgah cuti lagi okla,takut bla da start keje kaki stil bgkak nanti ssa plak nak bkerja.
Tadi pagi pegi klinik sebab pewot blah kiri atas sakit mencucuk2 sampai bwak ke belakang bdan.Risaula plak takut pape kat baby,sekali doc kata ada infection.Hadoila kena lagi plak infection nie,sebelom nie da kena jgak ingatkan da mkan ubat da ok.Tapi kena lagi kali nie,tapi doc nie bgus dia soh dtang lgi Sabtu nie nak check thap infection tue da clear ke ok.

Dah alang2 jumpa doc,minta sekali nak scan baby.Alahai baby mcam thu je mama dia nak tengok dia,ke main aktif dia menendang2 sambil tngan ke arh muka.Doc kata "eh tgok baby u nak korek idung",huh smp ati doc kata bby camtu tau.Doc ckap kepala baby da ke bwah,alhamdulillah.Cm doc kata uri cam ke bawah ckit kot,nth kurang pasti plak.Xpelah minggu depan khamis jumaat ada checkup lagi bole tgok baby lebeh jelas.Doc siap ckap idung bby mancung,hihi ikut papa dia kot sebab lau ikut mama idung penyek.

Eh tlebeh xcited plak smp lari dari tajuk sebenar.Sy harap mber2 yang ada petua cmne nk kurangkan bgkak kaki tue bolela share ngan sy yer.
Tima ksih yer sume atas keprihatinan anda sume...^_____^

4 comments:

ciksuen said...

baru2 ni i g scan, doc kate baby u menguap. besornye! hehe

LoVEaQshA said...

Ciksuen,

Hihihi cute kan bla kta dpt thu progress bby..sm2 kta bdoa agr bby sht dan slmt smp msnya..:-)

Anyway,salam perkenalan.

amal said...

sama macam saya, seawal 5 bulan camtu dah bengkak kaki. mak saya pun kata tak ptut bengkak lagi. tapi bila surf internet baca2 internet, normal je sebenarnye. bila ngandung tak kira bape bulan mmg kaki bleh bengkak. sebab bengkak bukan sebab banyak berjalan, tapi kurang berjalan. atau mungkin kaki selalu dok tergantung. ramai yang nasihat, masa duduk ke ape, jgn silangkan kaki. pastu selalu gerak2kan kaki, jari.. masa tido pulak letak kaki atas bantal. kasi tinggi sket. tak pon, sapu minyak panas sket pastu pakai stokin. tryla :)

LoVEaQshA said...

hye amal,

owh camtu erk,mknanya kaki bgkak ni fktornya pn bknla sb byk jln or bdri sgt erk..tuelh isau sgt tgk ms bgkak tue,tp skrg nie da okla..

tapi lain plak yg sktnya,skt blkang bdan smpkan serba xkena nak dduk ke baring ke bdri ke..Tapi sungguh indah kan bila rasa sume nie,niela pnglaman tuk kta simpan kan..~!

Blog Widget by LinkWithin