Tuesday, March 16, 2010

Bila Terasa diri Tak dihargai/dipinggirkan

Bersusah payah rasanya bangun pagi2 dengan xfikirkan dri sdri terus buat sesuatu yang memang xpenah terpikir pun nak lakukan..
Dengan idea yang xberapa nak kembang tp tetap sy usahakan jua..~!!


Dan hasilnya sangatla berkembang,bagi insan seperti sy yang baru menjinak2 terjebak dalam hal nie..
Rasa bangga pada dri sdri..Tp suami sy yang xda perasaan tue leh wat dek jer..*Hampeh betul tau*..

Bukanla nak mengata or nak mengutuk suami sdri tapi pada sape lagi sy nak menangis or merengek lau tak pada blog sy sdri..
sedih tau bila terasa seperti dri ini xdihargai langsung!!~

Sy punyala beria tonggang tonggek siapkan sume nie sebelom suami balik tgah hari sabtu tau..

Salu lau dia blik keje sabtu musti sy xmandi lagi dlm keadaan serabai mambai,tapi sebabkan kekonon nak bagi satu suasana yang romantik sy pastikan aritu penuh bermakna sy akan sambut dengan keadan dri yang wangi dan senyuman menggoda..

Kelam kabot mandi cepat2 siap hias dri wangi2 lawa2 bgai,sebab takut xsempat nak hias kek atas meje..!!
Mesej tanya dia balik kul bape skli dia kata da otw la plak..

Lagila sy cam pelesit siapkan susunan kek kat meja sebagai surprise utk suami..
Bila dengar pintu macam ada org nak bukak sy pun berlari bukak pintu smbil beri senyuman gatal+malu2 cat..

Bila dia da masuk sy guide dia pegi kat meja mkn smbil beranggapan dia akn kiss sy dan hug sy smbil bisik "mekacih syg,abg terharu..jom abg bg adiah plg bermakna.."..
tapi sume tue hanya igauan sy semata2 sebab bila dia tengok dia cuma senyum dan tanya soalan agk bijak"syg wat sorang ke??"

Hok aloh susah payah sy buat sume tue langsung xdihargai langsung..
Tapi xpelah sy cuba pujuk hati yang lara dengan pikir positif "laki sy memang xromantik"..

Tapi hati sy rasa sebak sesgt..Yelah suami sy wat xkesah jer apa yg sy wat untuk dia....
Dia xkesian ke kat sy susah payah buat sume tue,sy nie dala sebatang kara kat umah tue xda mak ayah dan xda jugak anak!!~

Rasa nak menangis pun yer jugak,sib baik sy leh pujuk hati sdri lau tak confirm perang suami istri meletus..
Sebabkan nak pujuk hati yang lara,sy ajak dia blik umah mama..!!

Xsabar nak ngadu2 kat mama,biar dia rasa camner perasaan sy tau..
Tapi xdapat nak ngadu lebeh2 sebab ada jer hal yang ganggu discussion ank banak weols tau..


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Xtahula sikap camnie memang xbole diubah ke or akan jadi perangai hakiki??

Susah tau lau terus-terusan cengginie..sib baikla sy jenis kekadang bole tolerate dengan sikap suami tapi kekadang ilang sabar jugak..

Satu lagi hal yang sy bengang dengan suami pasal hal2 yang bole dalam kategori serius tapi dia cuma bole wat dek jer..
adui bole giler lau terus-terusan pendam apa yang dia buat..!!

Mungkin,mungkinla sy xkata betul cuma mungkin jelah sebab perangai suami buat kekadang sy fikir lau buat hal kat luar pun bukan dia tahu..silap2 xnak amik tahu pun
*owh sy bukanla nak jadi istri derhaka tp sy sunyi*

Owh Tuhan simpangkanla sy dari benda2 yang bole melaknat sy dari cium bau Syurga..

Tapi sy sunyi,yer sy tahu sunyi bukanla tiket untuk sy buat perangai dekat luar..
kalau ada anak mesti sy xjadi sesensitip sampai camnie..

Niela lumrah kehidupan berumah tangga..Bukan sume yang kita impikan akan jadi indah semata2..!!
kalau kita xpandai kemudi pasti akan lemas dipukul ombak..

Bilala Tuhan nak bagi sy rezeki yang satu nie..
Sy teringin nak manja2 belai2 peluk cium insan yang bernama 'ANAK'..

Kekadang sy jadi jahat sangat dengan berharap mana kawan2 sy yg peknen yang mulut cam longkang tue biar gugur..
Yelah baru lagi kawin tapi dah sibuk2 rancang pkul canang sana cni..

Bila kita kata serba sedikit mulala kata kita cemburula,dah rzeki dia dapat awal la..
Sy bukan apa,cuma xnak nanti lau baru2 lagi dah jadi apa2 nanti dia giler plak sebab xdapat trime kenyataan..
Come onla fren,sy belajar dari pengalaman dan kesilapan..

Saya bukanla nak busuk hati dengan rzeki yang Allah bagi pada awak dlu tapi sy sebagai kawan xnak nanti awk jadi ilang arah idup bla sesuatu yang awk harap 500% ilang camtue saje!!

Memangla jauh dalam sudut hati sy ada gak cemburu bla dapat tahu ramai member2 da peknen tapi xdalah smp sy berdoa yang xbaik yer..!
xpasal nanti sume xnak kawan ngn sy lagi plak

Tapi xpelah sebab sy dah biasa dipinggirkan dan xdihargai..!!
tapi sy bersyukur lagila sebab xpenah lagi sy buat perkara giler hanya semata2 nak dapatkan keglameran or nama..

Biasalah manusia xda yang perfect,lau ada yang mengaku dri tue sempurna rasanya da xlamala idup tue..!!

Soryla lau ada yang terasa dengan statement sy kali nie/..


LoVeaQsHa

Monday, March 15, 2010

Cuti-marathon buat kek

Cuti Sabtu Ahad xtahu nak pegi mana.jadinya dok saje umah diam2..~!
Tapi sebabkan boring dan tekak teringin nak mkan kek hausla buatkan sebab barang pun ada..

Jumaat lepas balik keje sempat lagi tdo smp maghrib tue..konon nak rest dlu sblm bersilat buat cake..!!
Lepas maghrib kuar jap ngn firzie pegi Giant dan tapau mknan..
Samapi umah da dekat pkul 10mlm,balik kna cepat sebab tapau untk suami takut dia lapa tunggu lelama..
takut gak dia ngantok nak tdo sebab salu dia keje ari Sabtu..

Tapi sebabkan gado xbercakapla kan jadinya syla yg malu sdri..Lepas mkan dalam pkul 11mlm bermulala episod memekak dekat dapur..
Bila buat sorang2 sumenya mulala mulot terkumat kamit baca macam2 mantera..*bengang sb suami wat dek jer tdo depan tv..xda lgsg nak tolong istri yg bersusah payah berhempas barang nak buat sesuatu yang lebeh pada perut sdri jer..*

Tapi mungkin sebab sejak azali sy nie mcam power rangers,segala bdai dan dugaan sy dapat atasi..dasat giler ayat..


hasil daya tangan sy yg xberapa nak cantek sebab xpenah dibendung@bedung masa kecik2 dlu..!!
Buat cupcakes macam 10orang nak mkan,bukan apa bila tengok resepi xgeti nak bujet utk 2org makanya terjadila untuk 10orang mkan..!!

Sib baik sodpa tau even baru pestime sy try wat vanilla cupcakes..
Deco pun cincai cincau jer sebab xpegi lagi class deco2 nie..
Gambar bawah knan tue hasil tergendala sebab bole plak buttercream xcukop..
Sudahnya jadila mangsa keadaan my cupcakes tue~!!
Untuk Jummat malam sabtu tue sy adalh tdo pada pkul 2.30am yer..

Tapi lapang jugakla hati padang bola sy nie sebab suami tdo dekat luar smpla sy kejot ajak tdo dalam..
*nak bodekla tue takot xdpt mkn cc..tipu#sy sdri tambah padahal sy yang nk mkan cc tue..huhu*

Sabtu sy bangun agak lambat dalm pkul 8++ sebabnya tdo da lmbt kn..
sekali tengok suami ada sebelh,tp egois xnak kejut tkut dia xkunci jam kan..

then kawan dia kol agknya tnya mn dia xsmp2 sy pun dengarla yg dia kata dia cuti aritue..
hoh barula ku tahu..
ingat nak skip jer buat perkara pagi nak teruskan perkara tgah hari tp sebabkan suami sy ada harusla buat bekpes..

Ala bekpes ringkas jer pun,buat cekodok segera cap adabi..then buat air milo..
smpi sejuk air ngan cekodok tunggu suami bangun,tunggu dia bangun sy da sipa basuh ayam sume..pkul 10++ baru dia bangun..

Senang hati betul bangun2 sume da siap..*memang bukan camtue ke??ops*
lepas bekpes lepak2 king tengok tv,pkul 12pm da siap2 dekat dapur nak masak lunch plak..
Suami tolong kemas umah,sapu sampah,mop lantai ngan basuh blik air depan saje..*Apa salahnya basuhkan skli blik air dlm blik utama..*

Xkisahla janji dia nak tolong kan..Menu lunch besa2 saje,ayam goreng cli pai,syur kacang+kentang masak kicap ngan telur dadar..
(walaupun ringkas alhamdulillah kenyang perut,senang hati..)
Lepas da mkan heavy dessert plak sy sajikan vanilla cupcakes untuk suami..wah kelas gitu,layanan tip top..

Dah mkan pewut kenyang mata tetiba layu jer..apa lagi lepas mandi sume tengok bantal buchuk elok jer landing dengan sy2 skli landing..
terlama jugakla tdo smpkan mpi yang bukan2..Sib baik bangun sblm pkul 5pm..tue pun da separuh nak giler tue..

Bangun pun sebab suami kejut,dia kata boring sorg2 dok tgk tv..dia tanya xbuat kek sebab dia teringin nak mkan kek coklat..
erm sudahnya sebab xnak hancurkan keinginan suami sy pun semangatla nak buat kek coklat plak..

Sib baik suami baik sebab dia nak tolong sapukan kat topping atas tue..siap dia hias buah kiwi atas kek tue..*erm sukatila janji dia puas hati*
Tp bab yang xbest tang mengemas sebab dia akn longgokan sume dalam sinki saje..huwaaaa!!!

Malam sambil lepak2 tengok tv,tekak teringin nak mkan cheesetart..
Sebab fikir barang2 ada,baik try buat lau bli dahla mhal xdapat mkan puas2~!!

Berpandukan resepi yang diberi,belajarla sy seperti anak itik..jap2 terkebil bji mata tengok resepi mula2 apa,pastu masuk apa,lagi apa dan seterusnya smpla terhasil bluberry chessetart sy..*walaupun baru pestime buat,dan base agak garing ckit tapi rasa memang sodap**

Sebiji rasa macam dekat kedai,tapi bukan rasa kedai tau rasa blubery chessetart la..
walaupun rupa agak hodoh,tapi rasa yang penting..
tabik spring untuk suami sebab pandai2 sdri wat bhan untuk topping atas dan tolong hiaskan..

sudahnya dekat pkul 3am jugakla tdo..tp puas hati sebab settle kemas sume..

ahad ingat nak bangun lambat,tapi kawan suami kol pepagi buta..
dorang nak pegi perak,mber ofis suami kawin..

Jadinya hanyala suami dan kwn2 ofis dia ajer yang pegi..
sy?? lepas suami da pegi,kemas umah ckit2 iron baju keje untuk seminggu mandi2 terus kuar dengan firzie nak blik gombak..

Tujuan balik gombak, nak anta adik firzie dan balik umah mama sy jap nak anta kek segala jenis yang sy buat untuk tatapan fmly sy kat gombak..
lepak2 jap umah mama dalam pkul 1++ gerak balik sg.besi..

Sebelom balik singgah giant jap then kol Mc'D deliver lunch weols..
lepas mkan2 gosip2 ngn firzie,dia balik umah sy pn tertdo..

sedar2 pkul 6pm cam giler jap termangu-mangu..
mesej suami tanya da smp mana,dia kata dah nak smp umah..
yezzaaa..xdalah boring..!!

Suami balik bawak buah limau bali gergasi dan gift dari pengantin punyala banyak..
da settle sume bila malam menjelma nak buat lagi,masuk blik tdolaa..

Ending dalam keadaan bengang sebab panjang giler nak kena taip..
rasanya niela story yang paling panjang sy update..
sekian saje citer sy untuk cuti Sabtu Ahad...



LoVeaQsHa

Wednesday, March 10, 2010

Back dated story mory...

Huh ikutkan hati malas betul nak update blog nie tapi cam xbest plak nanti xda kenangan sepanjang berlaku hal2 yg xdirancang..
Jadi nak xnak hupdate jela walaupun cuma gambar jer yg ada..~!!

Hujung blan lpas bfday suami dan 1/3 plak Annivasary weols jadinya celebrate besa2 jer dan wat skli harung senang..
Kebetulan cuti Maulud nabi tue mama datang tdo umah sy sjdnya ahad lehla celebrate bfday suami..

Ingat nak buat cake utk bfday suami tapi xsempat sebab dari start cuti smpla ahad ada jer hal yang nak disettlekan,sabtu tue plak blik ari balik Melaka..
Balik dah tgah malam ngantuk trus tdo..

Paginya bangun kemas umah apa yg patut,buat bekpes rileks2 jap pastu mandi2 manda siap2 kuar pegi lunch celebrate bfday suami!!


Weols pegi mkan dekat BALIFEEL dekat The Selphy,Bangsar..Pegi mkan kat ctu jer senang sebab ada Care4 skli leh bli barang2 umah..
Mama pun nak join skli bli brang umah sebab malas nak singgah2 tempat lain..!!

Menu dekat cni ala2 macam mknan Bali la kan,jadinya sume pkai hentam nak mkan nasi goreng apa ke ntah nmnya..Dh lupala plak~!!
Sodap jugak sebab pedas..(weols kan hantu pedas..)
lauk lain adalah mama order kerabu mangga,prawn masak apa ntah,gado2 ngn rojak buah..~

Mahapla yer picta mknan lain xkose dah nak snap sebab kena rebut2 mkan,yelh sy sbuk amik gmbr dorg laju jer mkan xpandang kiri knan..
Air sy ngn along order apple jus,mama air suam(heheheh),ayah teh susu ngn suami Indonesia tea..(Mcm air teh besa tp ada rs wangi2 ckit..)

Niela wajah2 orang kelaparan..
time nie tgah tgu mkanan sib baik orang xramai copatla dapat!!
Kata pelayan cni lau ari keje bzla sebab kt ctu byk ofis so lau ahad xpenuhla sgt..

Suami yang poyo xnak pandang kamera..dia nie sepesis lain ckit xsuka amik gmbr..
Bosan jer lau pegi mana2 ngn dia sebab sush nak abadi kenangan..

Cuti weken lepas konon nak wat suprise Belated Annivasary tapi sebabkan ada hal dan blk dah lambat penat plak sudahnya ke laut sume impain tue..(Besala angan2 mat Jenin..)
Sudahnya pagi Sabtu tue bangun tdo wat bekpes jap then terus sepah2 dapur wat cupcakes..

Penat jugak erk wat cupcakes nie,ingtkan sonang jer!! tapi harus clap2 la utk sy sebabnya berjaya wat sorg2..ingt wat sorg2 cupcakes sebanyak 53bji..
Yelah pada sy memang banggala sebab sy bukanla handal dan xpenah lagi blja clas cupcakes tp try wat redah sdri jer..

Dan hasilnya taraaaaaaaaaa....Lihatla hasil kraftanganku..
walaupun designnya ala2 ke laut tp rasa sodap yg penting..
Sy buat 30bji perisa kek chocolate+frosting buttercream dan selebihnya sy wat kek butter+frosting buttercream utk bagi present kat abg ipar yg buat bfday party dia sabtu lpas..!!

Dan hasilnya sume yang mkan puji SEDAP...Pada sy yang xpenah ikut mana2 class cupcakes nie kira sukala sebab xsia2 hasil kerja sy selama satu hari..
Sehari tue rs cam xsanggup nak tengok kek sebab rasa aritue ari kek sedunia kat idung,mata,telinga berlegar2 kek jer...huhuh

Dahla penat tue jer nak citer...


LoVeaQsHa

Tuesday, March 2, 2010

Mode- Busy start 2hb hingga 10hb..

Sebabkan telah bermula episod ngeri itu,harusla sy dalam keadaan yang amat2 stress..
Sy akan mula membizikan dri start dari arini smpla 10hb disebabkan oleh ISO..!!

No updated..

Please take not dat im really bz bee...



LoVeaQsHa

Monday, March 1, 2010

Nak kurus secara NATURAL..

Tajuk pepagi bulan baru memnag xbole blah lgsung..~!! Mimpi apa ntah mlm tadi tetiba pagi nie citer psl nak diet plak..huhu

Sebelom nak citer panjang lanjut pasal diet2 nie,silala wish kat sy Happy 2nd Annivasary arini..(Lau sape xwish xmo kwanla..)
Tolonla kekonon buat2la macam sy ramai kawan..hahahah *keji nak buat paksa2 org camnie kn*
Xpela lau xda sape nak wish kat sy,nak terus citer psl diet niela..!

Program diet nie sy saje terjah kat blog mummysofea nie...tetiba plak mcam rasa nak join~!
Tapi lau nengok menu untuk diet tue ari2 alahai lemah lutut dbuatnya..
tapi sy kena kuat semangat dan perlu yakinkan dri..!~

Sebelom nie lepas diet selama setengah thun berat dari 78kg dah trun 58kg..tapi sejak mkan ubat doc.untuk treatment xpasal2 selera sy menggila2 kembali!!
Dan dah sebulan lebih xtimbang berat rasa takut plak nk tengok berat baru skrg..

Sebabnya nie adalah antara syarat2 yg diperlukan oleh mummysofea untuk sesapa yang nk join sesi diet mendiet nie..!!
huuwaaa..janganla berat naik mendadak sangat dari last berat 58kg bulan januari lepas..

picta taken from mummysofea..

Sekarang tengah tunggu selanjutnya dari mummysofea..sebab da cuti 3ari macam blur2 plak datang pagi Isnin nie..

Selamat Berjuang ZURA...


LoVeaQsHa

2nd Annivasary..




Selamat Ulangtahun ke2 perkahwinan kita abg..Walaupun rasa cukop lama nak masuk ke tahun 2,alhamdulillah berjaya jugak akhirnya~!!
Bila kenangkan balik macam2 perkara berlaku since dari awal perkahwinan lagi tapi alhamdulillah kita berjaya jugak atasinya..!!~

Harap dengan masuk tahun ke2 nie kita lebih memahami satu sama lain dan ada give & take..
Bila kenangkan apa yang dah jadi tahun sebelom nie harapan janganla berulang untuk tahun nie dan seterusnya!~
Mungkin ini adalah ujian buat kita sebab tue Allah taala belom kurniakan apa yang kita impikan sekian selama semenjak kita mula diijabkabulkan..!!~

Semoga tahun ke2 nie dan seterusnya kita akan jadi lebih matang dalam menguruskan kehidupan kita!!~
dan kita akan terus berusaha untuk mendapatkan apa yang kita impikan selama nie..

harapan agar kasih syamh yang kita semai selama nie akn terus mekar dan impian kita untuk mempunyai keluarga sempurna akan tercapai..insyallah



LoVeaQsHa
Blog Widget by LinkWithin