Monday, March 15, 2010

Cuti-marathon buat kek

Cuti Sabtu Ahad xtahu nak pegi mana.jadinya dok saje umah diam2..~!
Tapi sebabkan boring dan tekak teringin nak mkan kek hausla buatkan sebab barang pun ada..

Jumaat lepas balik keje sempat lagi tdo smp maghrib tue..konon nak rest dlu sblm bersilat buat cake..!!
Lepas maghrib kuar jap ngn firzie pegi Giant dan tapau mknan..
Samapi umah da dekat pkul 10mlm,balik kna cepat sebab tapau untk suami takut dia lapa tunggu lelama..
takut gak dia ngantok nak tdo sebab salu dia keje ari Sabtu..

Tapi sebabkan gado xbercakapla kan jadinya syla yg malu sdri..Lepas mkan dalam pkul 11mlm bermulala episod memekak dekat dapur..
Bila buat sorang2 sumenya mulala mulot terkumat kamit baca macam2 mantera..*bengang sb suami wat dek jer tdo depan tv..xda lgsg nak tolong istri yg bersusah payah berhempas barang nak buat sesuatu yang lebeh pada perut sdri jer..*

Tapi mungkin sebab sejak azali sy nie mcam power rangers,segala bdai dan dugaan sy dapat atasi..dasat giler ayat..


hasil daya tangan sy yg xberapa nak cantek sebab xpenah dibendung@bedung masa kecik2 dlu..!!
Buat cupcakes macam 10orang nak mkan,bukan apa bila tengok resepi xgeti nak bujet utk 2org makanya terjadila untuk 10orang mkan..!!

Sib baik sodpa tau even baru pestime sy try wat vanilla cupcakes..
Deco pun cincai cincau jer sebab xpegi lagi class deco2 nie..
Gambar bawah knan tue hasil tergendala sebab bole plak buttercream xcukop..
Sudahnya jadila mangsa keadaan my cupcakes tue~!!
Untuk Jummat malam sabtu tue sy adalh tdo pada pkul 2.30am yer..

Tapi lapang jugakla hati padang bola sy nie sebab suami tdo dekat luar smpla sy kejot ajak tdo dalam..
*nak bodekla tue takot xdpt mkn cc..tipu#sy sdri tambah padahal sy yang nk mkan cc tue..huhu*

Sabtu sy bangun agak lambat dalm pkul 8++ sebabnya tdo da lmbt kn..
sekali tengok suami ada sebelh,tp egois xnak kejut tkut dia xkunci jam kan..

then kawan dia kol agknya tnya mn dia xsmp2 sy pun dengarla yg dia kata dia cuti aritue..
hoh barula ku tahu..
ingat nak skip jer buat perkara pagi nak teruskan perkara tgah hari tp sebabkan suami sy ada harusla buat bekpes..

Ala bekpes ringkas jer pun,buat cekodok segera cap adabi..then buat air milo..
smpi sejuk air ngan cekodok tunggu suami bangun,tunggu dia bangun sy da sipa basuh ayam sume..pkul 10++ baru dia bangun..

Senang hati betul bangun2 sume da siap..*memang bukan camtue ke??ops*
lepas bekpes lepak2 king tengok tv,pkul 12pm da siap2 dekat dapur nak masak lunch plak..
Suami tolong kemas umah,sapu sampah,mop lantai ngan basuh blik air depan saje..*Apa salahnya basuhkan skli blik air dlm blik utama..*

Xkisahla janji dia nak tolong kan..Menu lunch besa2 saje,ayam goreng cli pai,syur kacang+kentang masak kicap ngan telur dadar..
(walaupun ringkas alhamdulillah kenyang perut,senang hati..)
Lepas da mkan heavy dessert plak sy sajikan vanilla cupcakes untuk suami..wah kelas gitu,layanan tip top..

Dah mkan pewut kenyang mata tetiba layu jer..apa lagi lepas mandi sume tengok bantal buchuk elok jer landing dengan sy2 skli landing..
terlama jugakla tdo smpkan mpi yang bukan2..Sib baik bangun sblm pkul 5pm..tue pun da separuh nak giler tue..

Bangun pun sebab suami kejut,dia kata boring sorg2 dok tgk tv..dia tanya xbuat kek sebab dia teringin nak mkan kek coklat..
erm sudahnya sebab xnak hancurkan keinginan suami sy pun semangatla nak buat kek coklat plak..

Sib baik suami baik sebab dia nak tolong sapukan kat topping atas tue..siap dia hias buah kiwi atas kek tue..*erm sukatila janji dia puas hati*
Tp bab yang xbest tang mengemas sebab dia akn longgokan sume dalam sinki saje..huwaaaa!!!

Malam sambil lepak2 tengok tv,tekak teringin nak mkan cheesetart..
Sebab fikir barang2 ada,baik try buat lau bli dahla mhal xdapat mkan puas2~!!

Berpandukan resepi yang diberi,belajarla sy seperti anak itik..jap2 terkebil bji mata tengok resepi mula2 apa,pastu masuk apa,lagi apa dan seterusnya smpla terhasil bluberry chessetart sy..*walaupun baru pestime buat,dan base agak garing ckit tapi rasa memang sodap**

Sebiji rasa macam dekat kedai,tapi bukan rasa kedai tau rasa blubery chessetart la..
walaupun rupa agak hodoh,tapi rasa yang penting..
tabik spring untuk suami sebab pandai2 sdri wat bhan untuk topping atas dan tolong hiaskan..

sudahnya dekat pkul 3am jugakla tdo..tp puas hati sebab settle kemas sume..

ahad ingat nak bangun lambat,tapi kawan suami kol pepagi buta..
dorang nak pegi perak,mber ofis suami kawin..

Jadinya hanyala suami dan kwn2 ofis dia ajer yang pegi..
sy?? lepas suami da pegi,kemas umah ckit2 iron baju keje untuk seminggu mandi2 terus kuar dengan firzie nak blik gombak..

Tujuan balik gombak, nak anta adik firzie dan balik umah mama sy jap nak anta kek segala jenis yang sy buat untuk tatapan fmly sy kat gombak..
lepak2 jap umah mama dalam pkul 1++ gerak balik sg.besi..

Sebelom balik singgah giant jap then kol Mc'D deliver lunch weols..
lepas mkan2 gosip2 ngn firzie,dia balik umah sy pn tertdo..

sedar2 pkul 6pm cam giler jap termangu-mangu..
mesej suami tanya da smp mana,dia kata dah nak smp umah..
yezzaaa..xdalah boring..!!

Suami balik bawak buah limau bali gergasi dan gift dari pengantin punyala banyak..
da settle sume bila malam menjelma nak buat lagi,masuk blik tdolaa..

Ending dalam keadaan bengang sebab panjang giler nak kena taip..
rasanya niela story yang paling panjang sy update..
sekian saje citer sy untuk cuti Sabtu Ahad...



LoVeaQsHa

3 comments:

Diarihatiku1976 said...

berahinya akak tgk kek ko zura.. bak mai lah hantar satu buku promosi.. ahahskss

Nurhayati said...

wah seronoknya tgk cupcake byk. mesti sedap.. nakkkkk

[z@ck] said...

huih..
sedapnya..

nom nom nom

Blog Widget by LinkWithin