Friday, January 8, 2010

Saya da tukar profession nak jadi chef plak!!!

Okla sy kesian kat kawan2 yg jenuh nak kena teka apa benda kat entry nie..
Sebenarnya memang excited nak gtau apa benda tue, tapi sy xda masa nak karang idea apa nak tulis sb tue kna tgu dlu!!~

Sebabkan arinie rehat lama, so malas nak kuar lepak ofis lehla karang ayat panjang2..!~
panjangla sngat walhal lau bole nk seringkas yg bole..huhu
Malas nak mengarut meh kta terus ke topik sbnr erk..!~

Xtahula mana datang semanagt baru nak belajar buat2 cake nie bgai..~!
Agaknya sebab sy memang 100% suka sgt makan cake dr nak membeli bazir jer kn lebih baik blja buat..!~
Setakat senang2 dan togel mogel molela nak deco sume bgai maapla xcreatif lgsg..!~

Memang ingat plan nak blja wat cakes/cupcake nie bgai tapi wat masa skrg xmo pegi lg sbnya kelengkapan xsume ada..~!
Nanti blja awal2 lupa trus plak tue yg jadi hangit2 t*** ayam..~!
So skrg sy cuma try yg basic dan senang jer non baked punya sb sy masih lagi xda oven..!~huhu


Sy da mula verangan lau sy da teror wat cakes/cupcake msti xmenang tangan..!~*ceh perasan sguh* Xper berangan penting..!~
Lagipun sy fkir kat area ofis&rumah sy masih xda lg org yg jual cakes nie sume so sy ingt sy nak watla..~!

Harap2 laratla jangan nti customer order xterbuat sb xcukop tdo..*dala kaki tdo*
see sy da mula verangan xhengat..!~
Pestime pegi kedai jual alat bakery punyala sy teruja, smpkan bhan yg xpatut beli pun sy beli..~!
Sy bole dudok kt kdai tue dekat 2jam..Pusing pnya pusing pdhal bnda yg nak dibuat barang sume da ada tp cara sy kat ctu macam memang da pakar buat sgla macam kek..!~

Sampaikan ada 2kes lawak jadi kt kedai bakery tue:-

kes 1:

Tgah sy dok belek2 kt bhgian tepung, ada sorang nyonya tua xdala tua dalam 60an la umonya tgah dok cari pewarna xsilap syla..Agaknya da cari xjmp then dia ternampak sy yg pada pndangan dia sy nie memang pakar buat kek sgla bgai so dia pun tnyala sy; "Cni mn tmpt itu klu kita mau buat kek kaler2?"
Dngan bangga sy jawab; "Aunty cuba cari blah blkng nie,xpun meh sy tnjk.."
Muka penuh yakin tnjuk kt tempat yg salah..Rupanya nyonya tue lg thu~! Then dia syum jer bla sy slh, pastu br sy ckap nie br pestime sy pegi kdai bakery nie..huhu

kes 2 :

Sy nie br pestime masok kdai bakery,xkenal apapun lagi orang da tny sy mn cream cheese..!~
Sy tnjuk yg dalam peti ais blah depan yg jual cream cheese yg macam sy nk buat kek rupanya dia cr cheese utk buat pizzza..!~
Mn sy thu rupanya cheese ada macam2 dan tmpt berbeza2..Sib baik orang tue tny balik tauke kdai lau x sia2 jer nak wat pizza jadi cheese cake plak..hehe


penuh teruja cuti yg 3ari slma 3mgu tue masa hjung thun laps sy pun mulakan operasi try wat cake yg xpyah bkar..!~
So sy try wat Oreo Cheesecake..!~
Smp naik juling bji mata ckit2 pandang resipi tiap kali nk sukat bhan..!~

Dan sy yg xpenah kenal jenis2 bahan utk buat kek/biskut jadinya mulala cam bengong2 nak campur sgla bhan sume..!~!
Dan xsia2 percubaan kali pertama yg mengambil selama setengah ari utk wat sebiji cheesecake akhirnya membuahkan hasil yg not bad jugak rasanya..!~*puji dri sdri*

Gmbr atas adalah cheesecake yg pertama sy try wat..memang mantapla tp base agak nipis sb sy guna adunan utk bekas 7' atau 8' sedangkan bekas yg sy guna adalh 9'..~!
Tp stil sodap dan topping memang gebu da vass la sb sy terlebih buh gelatin..!~
Manala sy thu yg gelatin tue utk mengenyalkan cake, siap bole wat tunjal2 lagi..!~

Niela oreo cheesecake yg pestime sy try wat tue..~!
Akhirnya menjadi jugak dan rasa pun best sejibi cam kt SR..!~
*see base nipis kan smp xnmpk base mcm topping jer sy boh..*

Yang nie plak budak sblah umah sy kata kek aeskrim..!~ Siap ckap; "mama, pandainya kak a buat kek aeskrim.."huhu

Sebab apa jadi camnie, sy rasa syang plak tengok tinggal baki ckit2 whipped cream dan cheese yg sy bli paling bsara skli..~!
pastu tgk biskut oreo pun stil ada lg, so sy rajinla nak buat yg 2nd punya..!~

Tapi yg nie topping memang semata2 creamcheese+whipp cream+esen vanila+cebisan oreo, non ado gelatin sebab tue jadi cam aeskrim..~!
Tambah plak dok dalm peti sjuk xsmp satu hari so dia xkeras lg..~!

Tapi mama ada ckap ari ke 3 lpas balik dr kg, kek tue toppingnya da keras sume dan rs memang sedap..!~Kira along suka yg nie dari yg 1st tue..huhu
Tapi xdpt nak amik gmbrnya sb masa sy buat dekat umah mama,balik dr kg sy xsinggah umah mama jadi xdpt nk tgk rupanya..!~

Memang sy puas hati sangat2 sebabnya berjaya jugak walaupun nie adalah pestime sy buat sdri 100%..Lau x dlu buat kuih/biskut/kek setakat tolong2 mama jer..~!
Dan sy jugak bangga sebabnya oreo cheesecake yg kali ke 5 sy buat nie barula sy bawak pegi ofis dan rmai kawan2 puji suka dan kata sedap..!~
Siap ada yg da nak order sy kata nanti dlu, xcnfirm lagi nak amik order ke tak..hehe *rasa takot plak*

Yang kali ke 3 dengan ke 4 sy buat tapi xbagi orang ofis rasa lagi tapi sy da bagi mber sy rasa,sape lagi lau bukan Azie..
Dia kata sedap dan sy ubah sdri pandai2 boh bluberry filling nak bg rasa masam2..!~

tersenyum dengan penuh bangga sb xsia2 usaha sy 1st time try buat cake..~!
laps nie nak buat kek kukus cklat plak..!~
Esok cuti jadi dr xda watpe sy nak try buat kek kukus cklat plak,lau jadi nak buat kek lain yg seantero dengannya..!!~

Da xsbr nk blja wat cupcakes tp sb fkir oven xda lg hrusla sy pendamkan dlu..~!
Sekarang sy cuma bole try buat yg kukus&non baked jelah..~!
Apapun sy puas hati sb cubaan pertama menjadi..!~

Sekarang nak pegi supermarket jap nak cari bhan2 utk buat kek esk..!~
Xsempat plak rasa nak pegi kedai bakery,xpelah cuma 2/3jnis barang kecik2 jer yg xda..!~
Harap2 jadila cubaan pertama utuk buat kek kukus coklat plak..



LoVeaQsHa

4 comments:

leadleedeea said...

wau~!!! marbeles nmpak kek tu zura..pasni akak kena rajin dtg umah zura lerrr nak mkn kek kannnn...heheheheh~!! akak main terjah je, takde nak bgtau zura dulu kalu nk dtg umah..hehehehe~!!!

ok aper buat kek,nnti da terer bleh bukak kedai kek..dapat duit..bleh shopping~!! heaven~!!

LoVEaQshA said...

sis lead

hehe!!~lau sis terus terjah xgtau nti dtg2 hampa jelah dpt kertas alas kek jelah..huhu

tuela psal angan2 tinggi tp masa sm siap isau takot xcukop tdo..hehe!!~
memang da pkir leh soping lau manyak dpt side income..~!!
xdala pkir lain kn asikla therapi memanjang..hehe fuhh!!! memang heaven..

zura@iwan said...

pandai dah buat kek...ok la tuh...akak tingin nk buat...tp mls..kahhh..oven lak x de..hehehe.

nnti bleh rase la bila2 ek zura buat kek..

A.I said...

Melampau kau punye ciskek!! cam dah biasa buat. aiyoyoooo...nampak sedap giler.. (tgh jilat screen ni)

Blog Widget by LinkWithin