Monday, January 18, 2010

Mula dah kesakitan pewut melanda setiap kali masuk bulan baru..

Mulala mood xbape baik arinie.~!! Bangun pagi tadi kepala rs sakit sgt~!!
Kaki lenguh2,rasa mual macam nak muntah..
Da lama xkena simptom2 camnie bla nk datang bulan,kali nie kena plak~!!

Agaknya kena balik sb start makan ubat doc, jadi hormon xbpe nk selari kut!!! Ntahla..
Salunya bila nak peod sy akn dpt tnda2 seminggu sblm kena.Antaranya:-
  • Sy akn mula skt mata,mcm nk kna skt mata tue.Xkisahla blah knan ke kiri ke tp pasti lau skt mata nie smgu lpas tue sy akn dtg bulan.
  • Kalau xsakit mata,sy pasti demam yg terlampau;lenguh kaki,sejuk bdan smp thap menggigil,sakit bdan.
  • Kekadang sy akn mula rs ketegangan pd my nipps,berserta kegatalan yg melampau.
  • Muka akn mula dicumbui oleh jerawat2 yg mula syiok nk cium pp gebu sy nie.
Bila sy kna simptom2 nie sebelum peod,jadinya masa ari kejadian(peod) xdala sy alami kesenggugutan yg melampau dan kelenguhan kaki yg thap kronik.

Tapi kali nie sy xda kna tnda2 kat atas,terus jer serbu keluar tnpa bg signal~!!
Sudahnya semalam sy mengalami perubhan emosi tp nasib baik bole dikawal..!!~

Agaknya salah satu terapi yg sy da amalkan dr sabtu lagi,iaitu buat kek..~!!
Sekarang da gila sgt nak buat kek. even xda oven,masih bole guna pengukus.
Ingat nak citer pasal sy buat kek+tunjuk picta skli,tp sebabkan terlupa nk bwk camera dan kabel jadinya esok jela~!!!

Sekarang nie, sakit senggugut da kurang tapi kepala plak sakit+belakang bdan rasa lenguh2 sgt..
Mlam tadi soh si suami urutkan,tapi cam besala setakat urut 2/3kali stop..~!!
erm xbole tolong lgsg..!!~

Ingatkan da xdala datang bulan lagi kali nie,skli kuar plak petang smlm bengang jugakla..~!!
Tapi xpela da lom rzeki,lagipun masih awal lagi jumpa doc kan!~
Bila mkan ubat doc nie,mulala rs lain macam jer~!!
Cepatla habis sume ubat nie da xsgup nak menelannya..~!

Sebelum nie xpenah pun mkan habis ubat doc,kekadang xmakan langsung pun..!~
Tapi kali nie kenala habiskan jugak,lagipun doc nak tgk result tiap kali appoiment~!!huhu
Sib baik antibiotik da nk hbs,tp xthan sb vitamin E dgn supplemen masih banyak lagi(ntah2 stok utk sebulan kot)

Rasanya checkup Jumaat nie xjadi kut sb lau peod xhbs lagi xlehla jumpa doc,nti pengsan plak dok jo***2x bawah tetiba kaler merah dok kuar skli..uuweek*
Aduhla peningnya kepala,janganla naik berat lau mkn ubt doc nie..
Elok sebelum nie,tiap kali jumpa doc berat maintain 58kg jer buatnya jumaat nie pegi jadi 68kg plak mampus kna sembur dengan doc.nti..


Sekarang makan kena pantau sebab stiap kali jumpa doc sebelum tue kna amik berat ngan tekanan darah..!!~
Bgus betul macam tahu2 jer yg sy nie hentam jer makan,jadi bla salu kena timbang berat sy malu jadinya mkn pun salu control takut kna marah plak..~!

*Harap2 bulan nie lastla sy peod,hrp2 bulan depan da xdala peod nie lagi~!! Minggu depan harus ajak si suami kerja keras,sib baik mgu depan tukar angin kt Kuching.kena bwk bekalan Super Power banyak2 nie..kihkihkih


LoVeaQsHa

2 comments:

Baby Lyana said...

all d best..insya-Allah..berkat kesungguhan, tangga kejayaan!

zura@iwan said...

zura ada sgugut gk ek...akak ada gk..huhu..

x per sm2 kita berusaha yer...

Blog Widget by LinkWithin